Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО СМО ПОД УДАРОМ ОРКАНСКОГ ВЕТРА? Познати метеоролог открива када ће ПРЕСТАТИ ДА ДУВА "кошава"!

07.12.2020. 10:35
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
oluja, kiša, vetar
олуја, киша, ветар / Извор: Профимедиа

Када ће престати да дува ветар, какве временске прилике можемо очекивати у предстојећих седам дана, у којим ће деловима Србије бити сунчано, у којима кишовито и када очекујемо снег, откривају метеоролози.

На сајту РХМЗ-а рано јутрос објављено је упозорење за ветар олујне јачине, са орканским ударима на југу Баната, наводећи да се смиривање очекује 10. децембра. Исту прогнозу дао је метеоролог Weather2Umbrella Ђорђе Ђурић.

ДР ЛАЂЕВИЋ АПЕЛУЈЕ: Не одлажите посету лекару ако уочите ОВЕ СИМПТОМЕ!

ДР ЛАЂЕВИЋ АПЕЛУЈЕ: Не одлажите посету лекару ако уочите ОВЕ СИМПТОМЕ!

НИКАКО НЕ КУПУЈТЕ ОВУ РИБУ! Др Велебит упозорава да за потрошаче важи ОВО ПРАВИЛО

НИКАКО НЕ КУПУЈТЕ ОВУ РИБУ! Др Велебит упозорава да за потрошаче важи ОВО ПРАВИЛО

ЗАШТО ВИТАМИН Д ТРЕБА УЗИМАТИ ПОПОДНЕ? Др Тарабар открива како да пробиотицима побољшате имунитет! (ВИДЕО)

ЗАШТО ВИТАМИН Д ТРЕБА УЗИМАТИ ПОПОДНЕ? Др Тарабар открива како да пробиотицима побољшате имунитет! (ВИДЕО)

Упозорење за југоисточни ветар олујне и орканске јачине

До 10. децембра у кошавском подручју дуваће јак и олујни југоисточни ветар, а на југу Баната и са орканским ударима, стоји на сајту РХМЗ-а.

- Најјачи удари ветра очекују се данас (07. 12.) током преподнева на југу Баната од 100 до 140 км/х (28 до 40 м/с), а у Београду од 70 до 80 км/х (20 до 23 м/с).

У осталим данима удари кошаве на југу Баната биће углавном до 100 км/х (до 28 м/с), а на подручју Београда до 60 км/х (17 м/с) - упозорили су.

Метеоролог Ђорђе Ђурић на свом Фејсбук профилу такође је оценио да ће кошава у Србији дувати до четвртка, те да од петка дува слаб северозападни ветар. Уједно, прогнозирао је кишу са снегом и суснежицом на планинама већ данас, у среду и од четвртка.

- Како је изнад Србије веома изражен градијент ваздушног пртитиска, веома је ветровито. Кошава у Београду, у Војводини, у Поморављу, Подунављу, у Браничевском округу и на планинама има оујне ударе, а крајем дана и током ноћи очекују се удари од 60 до 100 км/х, а на југу Баната и оркански удари од 140 км/х, нарочито на поручју Вршца. Олујна и орканска кошава могла би да услови материјалну штету, да угрози људске животе и животе животиња и да угрози саобраћај, па се препоручје огроман опрез!

vetar
ветар / Извор: Профимедиа

У Србији се у току ноћи са запада очекује наоблачење, па ће у понедељак бити облачно и осетно хладније са кишом, на највишим планинама са суснежицом и снегом. Дуваће умерен до јак југоисточни ветар, у кошавском подручју и на планинама ујутро са олујним ударима и до 100 км/х, а на југу Баната са орканским ударима и преко 130 км/х. Крајем дана ветар у слабљењу, али ће у кошавском подручју бити и даље јак. Минимална темпераура од 4 до 8°Ц, максимална дневна од 6 до 10°Ц. У току вечери и ноћи са југозапада разведравање.

У Београду у понедељак облачно и осетно хладније са кишом. Дуваће умерен до јак југоисточни ветар, ујутро са олујним ударима и до 100 км/х. Крајем дана ветар у слабљењу, али ће и даље бити јак. Минимална темпераура 5°Ц, максимална дневна 7°Ц. У току вечери и ноћи разведравање.

У Србији у уторак након ведрог и хладног, понегде и магловитог јутра, током дана сунчано, уз максималне температуре од 6 до 12°Ц. У току вечери и ноћи наоблачење, па се у среду очекује облачно са кишом, на вишим планинама и у Неготинској Крајини са суснежицом и снегом. Максимална температура од 3 до 10°Ц. Од четвртка до до краја седмице биће умерено до потпуно облачно са кишом, на планинама са суснежицом и снегом. Максимална температура биће углавном од 6 до 12°Ц. Јака кошава дуваће до четвтка, а у среду ће бити олујна са ударима и преко 100 км/х.

korona virus, Beograd
корона вирус, Београд / Извор: Профимедиа

Дакле, јака и олујна кошава дуваће у Србији до четвртка. Од петка ветар слаб, северозападни.

Због очекиване олујне и орканске кошаве препоручује се огроман опрез на отвореном и избегавање боравка у шумским комплексима, парковима и на другим критичим местима. Очекивани удари кошаве могу да услове материјалну штету и да угрозе људске животе и животе животиња. Огроман опрез саветује се и у саобраћају, нарочито на мостовима и надвожњацима, а нарочито могу опасни бити бочни удари ветра.

Добра стране ове кошаве што је коначно рашчистила ваздух, па је он ових да одличног квалитета, осим у Тимочкој и Неготинској крајини и у котлинама западне и јужне Србије, где када кошава дува, у тим пределима буде без ветра, уз тмурно и магловито време и уз даље јако загађење ваздуха. Иначе, током целог новембра sittacija са загађеним ваздухом била је алармантна, јер је био утицај деловања снажног антицикона, уз веома виоск ваздушни притисак и веома слао струјање - навео је на свом Фејсбук профилу.

Такође, осврнуо се на временске прилике у свету, истакавши да се Србија налази између два снажна система - циклона изнад Медитерана и антициклона изнад Русије.

- Снажан циклон са Медитерана доноси потоп и оркански југо Итаији и области Јадрана од Словеније преко Хрватске и Црне Горе до Албаније. Таласи на Јадрану и до 7 метара. На јужним и источним падинама Алпа очекује се да падне и до 500 mm кише, а у вишим пределима и до 3 метра снега. Србија између циклона са Медитерана и антициклона изнад Русије. Дува олујна кошава, а очекују се оркански удари и до 140 км/х! Температура овог викенда и 17°Ц. Следи мање захлађење са честим падавинама. До када ће кошава дувати, када ће ослабити и потпуно престати?

Изнад централног Медитерана налази се веома снажан циклон, а он је настао као последица премештања снажног циклона са Атлантика преко западне Европе и премештање фронталног поремећаја и хладног фронта преко области Алпа. Центар овог секундарног циклона је изнад Ђеновског залива и севера Италије и полако се премешта ка северном делу Јадрана. Вредност притиска у центру циклона је опала на 995 мб.

Vremenska prognoza Beograd
Временска прогноза Београд / Извор: Профимедиа/илустрација

Овај веома снажан циклон целој Италији доноси веома обилну кишу и снажне грмљавинске пљускове и олује, али и олујне и орканске ветрове. Очекује се да падне и преко 100 mm кише по квадатном метру, а најобилније падавине очекују се у у области Алпа где ће пасти и преко 300 mm кише, а на јужним падинама Алпа, на северостоку Италије очекује се локално да падне и до 500 mm кише, па су могуће катастрофалне поплаве и бујице. Дакле, реч је о падавинама које у Србији у просеку падну за нешто мање од годину дана. У вишим пределима Алпа, тј. изнад 1.800 метара надморске висине очекују се веома обилне количине снега, локално и до 3 метра, а снег ће бити праћен и јаком грмљавином. Иначе, екстремне количине падавине у области Алпа и североистока Италије последица су снажног циклона, јаког јужног струјања и орографије. Огромне количине падавина добиће и југозападни предели Аустрије, али и северозападни, западни и југозападни предели Словеније, где ће на планинама пасти и до 2 метра снега, а у нижим пределима од 100 до 300 mm кише по квадратном метру.

Невреме на Јадрану

Данас и у току ноћи циклон ће донети и области Јадрана снажне грмљавинске пљускове, оркански југо и преко 120 км/х и таласе висине и до 7 метара, а температуре ће бити и до 20°Ц. Очекује се да падне и преко 100 mm кише, на падинама Динарида окренутим ка мору и преко 300 mm кише. Цело словеначко, хрватско и црногорско приморје биће на удару свега овога, а потом и албанско и грчко-јонско приморје. Оркански југо већ сада је довео до обустављања поморског саобраћаја на Јадрану, па су сва острва Далмације одсечена од копна Хрватске. Могуће су поплаве и бујице, али и грмљавинске олује са градом и морским пијавицама.

Истовремено, изнад Русије и источне Европе налази се снажан антицикон, а вредност притиска је преко 1.044 мб. Из тог разлога, изнад целе источне Европе, области Алпа и Црног мора је стабилно и суво, али и магловито и хладно време.

Србија се налази између ова два веома снажна и изражена система, али је доминантинији утица циклона са централног Медитерана, па је ваздушни притисак у паду. У Србији је овог викенда сунчано, а температуре су чак и до 17°Ц и то због прилива веома топле ваздушне масе са југа и са Медитерана. Дакле, Србија се налази у предњем делу циклона са централног Медитерана - навео је у истој објави од јуче.