Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОСТОЈЕ ДВА ПУТА: Српски епидемиолози све мање оптимистични кад је ОБУЗДАВАЊЕ КОРОНЕ у питању

08.08.2020. 11:00
korona - teorija i praksa
корона - теорија и пракса / Извор: Профимедиа/илустрација

Шта каже теорија, а каква је практична ситуација на терену што се тиче коначне победе над вирусом

Вирус корона, теоретски, могао би да се заустави и нестане уколико би се читав свет стриктно придржавао мера и тако престао да се заражава. То, међутим, у пракси није изводљиво, те иако постоји могућност да вирус ишчезне, епидемиолози су по том питању све мање оптимистични.

Солидарност као приоритет - Меридианбет хуманитарним акцијама обезбедио донације за болнице широм Србије

Солидарност као приоритет - Меридианбет хуманитарним акцијама обезбедио донације за болнице широм Србије

ОТКАД СУ ДОШЛЕ РАЂА СЕ СВЕ ВИШЕ ДЕЦЕ: Роде донеле бољитак и благостање у СРПСКА СЕЛА

ОТКАД СУ ДОШЛЕ РАЂА СЕ СВЕ ВИШЕ ДЕЦЕ: Роде донеле бољитак и благостање у СРПСКА СЕЛА

Истине и заблуде о ковиду: СВЕ ШТО СТЕ ЖЕЛЕЛИ ДА ЗНАТЕ О КОРОНИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

Истине и заблуде о ковиду: СВЕ ШТО СТЕ ЖЕЛЕЛИ ДА ЗНАТЕ О КОРОНИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ

Осим тога, стручњаци истичу да, глобално гледано, немамо нити довољно колективног имунитета, ни вакцину спремну за употребу.

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже да ћемо оног тренутка када се вакцина буде примењивала обимније и масовније моћи да говоримо о елиминацији короне, а до тада морамо користити мере које су нам на располагању.

branislav-tiodorović
бранислав-тиодоровић / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Морамо користити све мере, од ношења маски, физичке дистанце, до дезинфекције радног и животног простора, без окупљања и дружења. Нема велике филозофије, нема нових мера, морамо да размишљамо да ми живимо с вирусом. Живот мора нормално да се одвија колико је то могуће. Ако успемо да применимо све ове мере, и ако се сви будемо адекватно понашали, доћи ћемо до ситуације да сведемо број на спорадичне случајеве. Ризик једнак нули не постоји - објашњава Тиодоровић.

Корона ће нестати оног момента када ниједан људски организам више не буде заражен, каже епидемиолог.

- А ко то може гарантовати? Па то је апсолутно немогуће. Друго, када вакцина буде званично апликована, када буде сигурна и омогући имунитет, онда можемо да кажемо да је могуће зауставити инфекцију. И даље постоји могућност да добијемо и природни имунитет, без обзира на то што досадашња истраживања не показују колико се задржава. Има података да траје неколико месеци па до шест месеци. То је ипак кратак период и зато би вакцинација требало да буде боље решење. Тек тада можемо говорити о томе да ћемо доћи до фазе елиминације - каже професор Тиодоровић.

Ширење вируса не зависи од једне области, земље, или града, већ од целокупног искључивања ширења заразе у целом свету, што је без постојања вакцине немогуће.

Два начина

Имунолог проф. др Борислав Каменов каже да постоје два пута да се корона заустави, један је да се стриктно придржавамо мера, сви без изузетка, како се нико не би заразио, што је, како каже, тешко у друштву са различитим навикама, какво је наше. Други пут је искорењавање болести.

- Са људима који тешко схватају озбиљност ситуације или их пак не можете натерати да поштују мере, тешко је могуће зауставити ширење вируса. То смо видели скоро када су након попуштања мера људи кренули да организују свадбе, весеља, дружења. Дакле, да би се на овај начин зауставио вирус, потребно је стопроцентно поштовање свих препоручених мера, од маски, дистанце, и без окупљања - каже Каменов.

Како објашњава, треба помно пратити савете епидемиолога.

- Из угла имунолога, подвлачим да је неопходно поправити имуни одговор, како би човек и када би се разболео кроз болест лако прошао. Да смо се ми придржавали мера како треба од самог старта, да се није догодило оно опуштање, не бисмо дошли ту где смо сада. Колико год нама било то тешко, колико год нам је све дојадило, једноставно морамо с тим да живимо. Неће корона нестати одједном, све што се у будућности буде дешавало иде неким постепеним ходом - каже професор Каменов.

Имунитет

Колективни имунитет се може неспецифично подигнути, то је оно о чему причају имунолози, уносом витамина Д, цинка, селена... Професор Каменов истиче да је рад на имунитету од круцијалног значаја у борби против короне и да се треба окренути лечењу узрока, а не само последица.

- Када човек има добар имуни одговор, он ће лакше поднети болест. Онај ко има лош имунитет обично има и удружене болести које лечи, а не лечи узрок, већ само последицу. Према мом мишљењу, то је грешка. Даље, поставља се питање шта с онима који се заразе, какав ће имунитет створити, причамо о општем имунитету, колективном, али немогуће је да се тим путем комплетна популација заштити, јер то би значило да је велики број становништва већ био у контакту са вирусом. То је можда могуће кроз дуже време и када се појави добра вакцина, до тада не можемо рачунати да ће корона нестати - објашњава професор Каменов.

Теорија и пракса

Теоретски је могуће да корона нестане, али у пракси...

Епидемиолог и члан кризног штаба др Предраг Кон објаснио је да је још теоретски могућа опција да корона вирус нестане, али како из дана има све већи број оболелих на свету, та је опција све мања. Др Кон изјавио је да се смањује број људи који могу да преносе вирус, као и број оних који су у болницама, што није доказ да вирус слаби, већ да се људи придржавају мера.

- Број оних који могу да преносе вирус се смањује. Смањује се број оних који су у болницама, што све указује на то да се поступно излази из врло нестабилне и врло неповољне ситуације, али је далеко од тога да можемо да кажемо да се стабилизује - истакао је Кон.

Како је објаснио, јасно се уочава да је након увођења обавезности коришћења маски и поштовања дистанце, прања руку и дезинфекције дошло до заравњења, а сада већ и до спуштања криве.

Смањење активности короне

Укупно гледано, на територији Србије долази до поступног смањивања активности вируса, то се ставља под контролу, појаснио је др Кон, али уз напомену да је врло опрезан у било каквим изјавама, зато што одмах долази до попуштања пажње.

- Ми имамо младе који не воле баш много да слушају. Углавном су млади ти који имају јаку фреквенцију контаката и код њих долази до заражавања, а старији оболевају акцидентално, тако што долазе у контакт с њима - објаснио је др Кон.

ДУГО СМО ЧЕКАЛИ ДА ЧУЈЕМО ОВЕ РЕЧИ: Др Кон изнео охрабрујућу прогнозу

ДУГО СМО ЧЕКАЛИ ДА ЧУЈЕМО ОВЕ РЕЧИ: Др Кон изнео охрабрујућу прогнозу

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОСЕБНО ИЗДВОЈИО ДР МАРИЈУ ЗДРАВКОВИЋ: Дирнула ме је њена пожртвованост за Србију

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ ПОСЕБНО ИЗДВОЈИО ДР МАРИЈУ ЗДРАВКОВИЋ: Дирнула ме је њена пожртвованост за Србију

Током дана без облака, а онда следи преокрет: ПОСЛЕ СУНЦОБРАНА ОБАВЕЗНИ КИШОБРАНИ

Током дана без облака, а онда следи преокрет: ПОСЛЕ СУНЦОБРАНА ОБАВЕЗНИ КИШОБРАНИ

Обележавамо дан Свете Петке Трнове: Да вам не би ТРНУЛЕ РУКЕ целе године данас НИКАКО НЕ СМЕТЕ ОВО ДА РАДИТЕ

Обележавамо дан Свете Петке Трнове: Да вам не би ТРНУЛЕ РУКЕ целе године данас НИКАКО НЕ СМЕТЕ ОВО ДА РАДИТЕ

Снажно невреме у Краљеву НАПРАВИЛО ПОТОП: Аутомобили под водом, канализација препуна

Снажно невреме у Краљеву НАПРАВИЛО ПОТОП: Аутомобили под водом, канализација препуна