Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО СУ МАТЕЈЕВИ ПРИЈАТЕЉИ ЗАНЕМЕЛИ? Планирали сваки детаљ око доласка у Београд, а сад следе ЗАВЕТ ЋУТАЊА

08.01.2022. 22:03
Пише:
Србија Данас/Јутарњи лист
Matej Periš
Матеј Периш / Извор: Фото: Shutterstock - Printscreen Инстаграм/ матејперис

Пут на дочек Нове године био је планиран пре више месеци. Водили су рачуна да им све буде надохват руке, па тако и локације за излазак.

Где је Матеј Периш? Његов сломљени отац, мајка, сестре, родбина и пријатељи морају добити одговор на ово за њих најважније питање, без обзира на то доноси ли он сретан или трагичан крај потраге којој тече десети дан. Тад ће у други план да падну сва остала питања, која су кључна у овом тренутку: зашто је Матеј изашао из клуба "Магацин" ("Готик") и трчао београдским улицама, како то да се никоме није јавио и, коначно, зашто пријатељи нису реаговали и раније пријавили његов нестанак и тако можда убрзали потрагу?

"ПОЗВАЛА МЕ ЈЕ ПОЛИЦИЈА, РЕКАО САМ ИМ ЗА СЛОВО В" Матејев отац открио нове детаље - неће да чује за Пленковића

"ПОЗВАЛА МЕ ЈЕ ПОЛИЦИЈА, РЕКАО САМ ИМ ЗА СЛОВО В" Матејев отац открио нове детаље - неће да чује за Пленковића

"ПОСТОЈЕ ДВА СЦЕНАРИЈА КОЈА ОБЈАШЊАВАЈУ ШТА ЈЕ МОГЛО ДА СЕ ДЕСИ" Кључ Матејевог нестанка је у МОБИЛНОМ ТЕЛЕФОНУ?

"ПОСТОЈЕ ДВА СЦЕНАРИЈА КОЈА ОБЈАШЊАВАЈУ ШТА ЈЕ МОГЛО ДА СЕ ДЕСИ" Кључ Матејевог нестанка је у МОБИЛНОМ ТЕЛЕФОНУ?

"ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ТРЧАО, ТО ЗНАЈУ ЊЕГОВИ ПРИЈАТЕЉИ" Нови правац истраге - прави узрок нестанка Матеја се не налази поред Саве

"ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ТРЧАО, ТО ЗНАЈУ ЊЕГОВИ ПРИЈАТЕЉИ" Нови правац истраге - прави узрок нестанка Матеја се не налази поред Саве

Како пише загребачки "Јутарњи лист", Матејев отац је у контакту медијима практично нон-стоп. С друге стране, ниједан од шесторице младића није дао ниједну изјаву за медије, као да међу њима влада својеврсни завет ћутње. Сада је то мање битно, али намеће се логичном потреба да у том првом дану нестанка на ноге, осим полиције, дигну и јавност и с њом поделе сва своја сазнања око нестанка. Време је, подсетимо, највећи непријатељ жртвама и трагачима у случајевима нестанка, те је готово по правилу - кључни фактор. Ти детаљи, међутим, још су нејасни.

Младићи из Сплита кренули су у четвртак 30. децембра у јутарњим сатима у два приватна аутомобила, а један је био "ауди А4" Матеја Периша. Стали су у Загребу, гдје су оставили своје аутомобиле, и у раним поподневним сатима наставили путовање изнајмљеним комбијем. У Београд су стигли нешто пре 18 сати.

Сместили су се у резервисане апартмане на Дорћолу, наводно чак четири, освежили се и кренули у први вечерњи излазак. Пут на дочек Нове године био је планиран пре више месеци. Водили су рачуна да им све буде надохват руке, па тако и локације за излазак.

Најпре ресторан "Амбар" на обали Саве, мало даље од Ушћа, где су вечерали око 21 сат, а потом и клуб "Магацин" који сви зову "Готик", како се звао пре него што га је преузео нови власник. Оба су у тзв. Бетон хали. Те су вечери наступали Слободан Вељковић Цоби и Елена Китић.

Не постоји јасан след догађаја у клубу, него фрагменти разних неименованих саговорника медија. Оно што је извесно, а то потврђује особље клуба и Матејеви пријатељи у исказу полицији, они су тамо наручили и попили велике количине алкохола, мешајући жестока пића, ракију и виски, те пиво и вино. Конобарица која их је послуживала казала је да су били под великим уицајем алкохола и могуће опијата, да се нису сећали ни што су били наручили, те да су чак помислили да неко жели да их превари око рачуна.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Београђанин који је тамо био гост сећа се метежа око 1 сат после поноћи, непосредно након наступа Цобија, и то у задњем делу објекта, иза позорнице. Осигурање је, каже, реаговало и смирило ситуацију, те су тројица редара мирно извела двојицу гостију напоље.

Тај инцидент, међутим, нема никакве везе с Матејем и његовим друштвом, каже гост. Неименовани пријатељ тог друштва из Сплита наводи да је дошло до неспоразума између Матејева друштва и групице из Задра која се проводила у истом клубу, прво око рачуна с конобарима, а онда између две групе гостију.

У клубу нема надзорних камера, па је службена верзија догађаја сведена на изјаву менаџерице "Магацина" Зорице Шестовић. Она каже да су младићи то вече провели за шанком непосредно крај позорнице. Сплићани нису имали резервацију као већина осталих гостију, али су их редари пустили јер клуб није био пун.

- Знате, свашта се писало ових дана, а поготово да је осигурање упозоравало младиће на понашање у клубу. То, напросто, није истина. Они су се добро забављали као и Задрани, никаквих проблема није било. Знате како, млади... - рекла је менаџерица клуба.

Није нешто посебно уочила код Матеја, само се сећа да је наредне вечери долазила полиција и да су се распитивали о младићу који је нестао и који су их конобари послуживали. У разговору у клубу с репотрерима "Јутарњег листа" и "Слободне Далмације" изјавила је како је једна боца вискија која је стигла за барски сто за којим су били Периш и његово друштво била спорна, те да је његов пријатељ више није могао вратити јер је наводно већ била блокирана на благајни, па ју је сплитска екипа проследила Задранима.

Матеј Периш око 1.40 излази из клуб, што нико није примето. Да га нема, његови пријатељи су приметили тек око 2.30, бар тако су рекли полицији. Они ће ту остати до затварања локала, чекајући да се Матеј врати, али нису то дочекали. Можда су мислили да је с неким отишао на забаву у неки други објект, или да се вратио у апартман.

Ипак, у оба случаја узео би јакну из гардеробе, а пре би им се свакако јавио. Осим у једном случају - да је био под јаким утицајем алкохола, једнаким као што су били и они. Отишли су у апартмане и легли на спавање, надајући се да ће се Матеј појавити током поподневних сати, али он није дошао, а није се појавио ни до поднева, када су се будили. Мобилни му је био искључен још од 23 сата, па је немогуће било с њиме успоставити било какав контакт.

Матејева дјевојка Сања рекла је да јој се Матеј посљедњи пута јавио видео снимком око 21.30. Ипак, она је била на послу и мобилни јој се угасио, па му је на ту поруку одговорила око тек поноћи и отишла да спава. То је порука коју Матеј никада није примио, јер му је тада мобилнил већ био искључен.

Сањи је било чудно зашто се није јавио када се пробудила око 7 сати. Има обичај, рекла је, баш увек послати поруку за лаку ноћ. Она му је послала нову: "Је ли све у реду?" Није добила одговор, као што га није добила ни на ону послату истог дана око 14 сати. Размишљала је зашто се не јавља, мислећи да се с пријатељима проводио до раних јутарњих сати, па можда спавају дуго. Сумња јој није дала мира, па је у поподневним сатима назвала једног од њих и питала га шта се догађа.

- Рекли су ми да је нестао, да не знају шта се догодило, те да имају његову јакну која му је остала у клубу. Били су ван себе - изјавила је девојка Сања.

Тада су то знали само они, а своју забринутост нису дотад поделили ни са ким. Пре него што ће нестанак пријавити полицији у 18 сати, сами ће га тражити улицама около Бетон хале, те на обали Саве. Тада је настао снимак једног од њих у којој он укратко описује локацију на којој је Матеј последњи пут виђен и тај снимак је објављен на YouTubeu. Погледало га је више од 270.000 људи, али није донео помаке у истрази.

Неколико дана касније медији ће објавити снимке надзорних камера с околних зграда и улица. Помоћу њих ће се, пет дана након нестанка, делимично реконструисати пут којим се пре нестанка кретао Сплићанин, али неће понудити одговор на кључно питање: где је нестао Матеј?

Првобитно се сматрало да је Матеј напустио клуб како би обавио нужду, јер се због гужве дуго чекало на тоалет у објекту. Можда је то и имало смисла јер није узео јакну, па би се дало закључити да се није мислио дуго задржавати. Све остало, међутим, нема никакав смисао.

Matej Periš
Матеј Периш / Извор: ФОТО: МУП РХ/Принтсцреен Instagram/@moj_beo_grad

Одевен у црну мајицу кратких рукава, фармерке и беле патике, Матеј почиње трчати београдским улицама правећи руту од око три километра. Камера га хвата у близини кафића "Небо и земља", око 200 метара од Магацина, како из смера Калемегдана заобилази групу људи која му се нашла на путу. Трчи даље према Бранковом мосту, не стаје да би нешто питао или замолио за помоћ пролазнике, не улази у неки од кафића, ни аутобуса. Долази до белог таксија, обраћа се возачу, хвата се за задња врата, али не улази у возило.

- Угледао сам младића без јакне, само у мајици како трчи посред улице и прилази мом аутомобилу. Пришао је, ухватио браву и цимао је, покушао је ући у возило, али није успео јер сам закључао врата. Деловао ми је потпуно погубљено и дезоријентисано, био је ван себе. Викнуо сам му да већ имам заказану вожњу и продужио сам. Не знам што се даље догодило с њим... Могу само рећи да га из страха не бих примио у ауто чак и да сам био слободан - цитирају се речи таксисте.

То се поклапа с оним што је за "Јутарњи лист" рекао Матејев отац Ненад, који је од полиције и службено обавештен да је с таксистом обављен разговор, али у очевој интерпретацији нема овог дела да је Матеј "изгледао погубљено и дезоријентисано". У сваком случају, Матеј наставља свој пут те се враћа на Савску променаду, али сада километар од клуба из којег је изашао, код ресторана "Саванова".

У реконструкцији Перишева кретања, појавиле су се три контроверзе. Прва је била она о мушкарцу који трчи истом рутом а има црне патике, а иза њега је жена у белом, у Травничкој улици. На почетку снимка се назире силуета младића у мајици с кратким рукавима и белим патикама. Потврђено је да је то заиста Матеј Периш, али само неколико секунди касније појављује се тај "двојник".

Полиција је утврдила да се ради о случајном пролазнику, односно о сплету помало невероватних околности. Тим више јер су управо Матејеви пријатељи у пријави полицији навели како је носио црне патике с белим ђоном. Матејев отац Ненад је касније потврдио да је његов син у ноћи нестанка ипак носио беле, што се на другим снимцима много јасније види.

Отац је елиминисао и другу контроверзу са снимака, ону из Саве, на којој се нејасно види нешто у води. Нагађања да је тамо Матеј и да плива он је одлучно одбацио, сматрајући да се могуће ради о стаблу или гомили смећа које су носиле брзе речне струје, а не о пливачу.

И коначно - тзв. Шпанска кућа. Медији су навели како је Периш готово сат времена провео у том полусрушеном објекту у Улици браће Крсмановић, у насељу Савамала, односно да се након трчања "крио" у том и још неким напуштеним објектима у близини "Магацина"/"Готика" и Саве.

Матејев отац је службену информацију о нестанку сина примио је од Хрватске амбасаде, чији су га представници дочекали одмах након слетања у Београд прошле недеље. По доласку у Београд исти дан се нашао са шесторицом Матејевих пријатеља.

- Видио сам ту децу по доласку у Београд утучену, плакали су испред мене и са мном. Није фер говорити јесу ли што могли боље или горе. Поступили су искрено и како су мислили да је најбоље, а у њихове најбоље намере никада нисам ни посумњао. Не спавам никако откад се ово догодило. У Београду очи нисам склопио ни трена, а лежим с Матејевом јакном у загрљају јер тако осећам његове мирисе и то ми даје снагу. Ово не бих пожелео никоме, ни највећем непријатељу - рекао је Ненад Периш.

У разговору за "Јутарњи лист" за Матејево трчање каже да оно није било бесциљно, те стиче утисак како није тачно да би Матеј од некога бежао и скривао се. Напротив.

- То где се креће, а што се поклапа и са сигналом мобилног, подручје је између Трамвајског и Бранковог моста од неколико стотина метара, те можда стотињак метара или нешто више паралелним улицама од обале. Он је отишао без јакне, вероватно се журио вратити. Он иде усмерено, жури се, не хода средином цесте, све ми то говори да је хтео да се врати друштву. Полиција је посебно обратила пажњу види ли се на тим снимцима да неко трчи за њим, али то није утврђено. Шта се ту догодило, ја не знам - рекао је Ненад Периш.

Дан после Ненадовог доласка у Београд шесторица пријатеља су кренули за Загреб у комбију. Један од њих преузео је Матејев "ауди" и довезао га у Сплит.