Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗАШТО ВИТАМИН Д ТРЕБА УЗИМАТИ ПОПОДНЕ? Др Тарабар открива како да пробиотицима побољшате имунитет! (ВИДЕО)

07.12.2020. 09:33
Пише:
Србија Данас/РТС
Dr Tarabar
Др Тарабар / Извор: Фото: Printscreen/RTS

Професор др Дино Тарабар, гастроентеролог и онколог у КБЦ "Др Драгиша Мишовић", говорио је о улози пробиотика у изградњи имунитета током пандемије коронавируса, али и о личном искуству о томе како се изборио са тешким симптомима ковида 19.

Угледни стручњак, који се и сам суочио са ковидом 19, подсетио је да је цревни систем највећи имунолошки орган у нашем телу и да пробиотици у одржавању и изградњи имунитета играју огромну улогу.

НИКАКО НЕ КУПУЈТЕ ОВУ РИБУ! Др Велебит упозорава да за потрошаче важи ОВО ПРАВИЛО

НИКАКО НЕ КУПУЈТЕ ОВУ РИБУ! Др Велебит упозорава да за потрошаче важи ОВО ПРАВИЛО

ДР ЛАЂЕВИЋ АПЕЛУЈЕ: Не одлажите посету лекару ако уочите ОВЕ СИМПТОМЕ!

ДР ЛАЂЕВИЋ АПЕЛУЈЕ: Не одлажите посету лекару ако уочите ОВЕ СИМПТОМЕ!

НА ПУЛМОЛОГИЈИ ВИШЕ НЕМА МЕСТА! Др Вучинић: Пацијенти свих узраста морају на кисеоник

НА ПУЛМОЛОГИЈИ ВИШЕ НЕМА МЕСТА! Др Вучинић: Пацијенти свих узраста морају на кисеоник

Истакао је да бактерија у људском организму има десет пута више него ћелија и да је њихова улога да чувају наш имунитет и да проценат лоших бактерија не сме да премаши 15 одсто.

- Зато те бактерије раде много, много посла за нас и штите нас од силних бактерија, других опасних и токсичних ствари, подижу наш имунитет и способност - објаснио је професор Дино Тарабар

Нагласио је да бактерије утичу и на многе друге процесе, као што су гојазност, дијабетес, алергије, нервни систем, али и на развој многих болести, попут мултипле склерозе и Паркинсонове болести.

- Ми морамо да хранимо те добре бактерије. Ви храните срце, плућа и све. Ми морамо да хранимо и наш микробиом. И оне траже храну. Ако оне нису добиле храну, а то су хране у влакнима и у поврћу, промениће се пе-ха вредност, промениће се пропустљивост у цревима. Оне ће да пате - рекао је угледни гастроентеролог.

Др Тарабар је истакао да и бактерије имају свој ритам и да имају одређено време када су будне и када спавају.

- Ако ви не спавате, ни бактерије не спавају. Ви их малтретирате - навео је професор Тарабар и нагласио да ћемо, ако водимо рачуна о њима, бити добро.

Цревна флора се нарушава великим количинама антибиотика 

Говорећи о нарушавању цревне флоре, професор Тарабар је рекао да је најчешћа грешка коју људи чине узимање великих количина антибиотика.

- Ми смо веома склони да за вирусне инфекције узимамо антибиотике. Тај антибиотик треба да убије патогену бактерију за коју смо претпоставили да је изазвала болест, али антибиотик убија и све остале добре бактерије. Онда почиње да се ремети баланс и зато уз антибиотике дајемо пробиотике - казао је професор Тарабар.

Нагласио је да је важна разноликост у цревима која се добија адекватном исхраном, а да је шећер најгора могућа храна за то.

- Он се апсолутно обради и абсорбује у танком цреву. Шта дође у дебело - ништа. Значи ви не храните своје бактерије. Али ако узмете комплексне угљене хидрате, они не могу комплетно да се размноже, као целулоза - када једете јабуку са кором. Ви не можете у вашем танком цреву да је обрадите. Она ће доћи у дебело црево и тамо чекају добре бактерије које ће да се нахране целулозом и радиће сву добру ствар за нас - истакао је професор Тарабар.

Додао је да ће бактерије патити уколико се не нахране комплексним угљеним хидратима и да ће бити неадекватна одбрана, а да ће се клостридија, кандида и сличне бактерије размножити и почети да нам праве штету.

Микробиом се формира до треће године живота 

Др Тарабар је навео да се деца рађају без бактерија и да се микробиом у највећој мери формира до треће године живота. Такође је истакао да се вагинални порођај и исхрана мајчиним млеком препоручују због тога што су то први контакти деце са бактеријама.

- Деци никако не давати антибиотике претерано у тим годинама када настаје микробиом - казао је професор Тарабар и додао да би конзумацију шећера требало свести на минимум.

Истакао је да примећује да је у последње време у тренду цеђење сокова, али да на тај начин влакна која су корисна за бактерије у нашем организму остају у апарату за цеђење.

Гастроентеролог је истакао да би бактерије биле захвалне уколико бисмо, између осталог, јели житарице у целом зрну, лук, бобичасто воће, поврће и хељду и да је то храна за наше добре бактерије и да ће нам оне вратити тако што ће нас чувати од болести.