Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОСУЂЕНИ НА ЖИВОТ ИЗА РЕШЕТАКА: Затвореници у Србији који су починили НАЈТЕЖА ДЕЛА имају посебан третман на РОБИЈИ БЕЗ ПОВРАТКА

13.08.2021. 17:56
Пише:
Србија Данас/Курир
zatvor
затвор / Извор: Профимедиа

Монструми који су починили најтежа дела имају посебан третман у затвору

Нинослав Јовановић (48) из села Малча, познатијји по данимку Малчански берберин, правоснажно је 5. августа ове године осуђен на најстрожу казну које познаје српско законодавство - доживотну робију. Апелациони суд у Нишу потврдио је првостепену пресуду Вишег суда који је овог вишеструког повратника силоватеља осудио на ту казну. Пресуда је донета по изменама Кривичног закона Републике Србије по којем је за најтеже секусалне злочине и најтежа убиства предвиђена казна доживотне робије.

ГОРИ ДЕПОНИЈА У ТОПОЛИ: Ништа се не види од густог дима - ватрогасци се боре са пламеном

ГОРИ ДЕПОНИЈА У ТОПОЛИ: Ништа се не види од густог дима - ватрогасци се боре са пламеном

УЖАС КОД ВАЉЕВА: Избио ПОЖАР, ватра захватила део железничке станице

УЖАС КОД ВАЉЕВА: Избио ПОЖАР, ватра захватила део железничке станице

ЗА ОВАЈ ИЗУЗЕТАК ВЕРОВАТНО НИСТЕ ЗНАЛИ: Ево ко има право да вози без возачке дозволе!

ЗА ОВАЈ ИЗУЗЕТАК ВЕРОВАТНО НИСТЕ ЗНАЛИ: Ево ко има право да вози без возачке дозволе!

Јовановић, који је овакву казну, по мишљењу суда, заслужио јер је 20. децембра 2019. отео девојчицу (12) на путу до школе, неколико недеља је бежао са жртвом испред полицијске потере и при томе се сексуално иживљавао над жртвом. Суд је закључио да за овог вишеструког повратника не постоји могућност ресоцијализације и да ће заувек представљати опасост по друштво.

Malčanski berberin
Малчански берберин / Извор: Србија Данас

После премијере у којој је главну улогу имао Малчански берберин, уследила је и реприза у Новом Саду. Тамо је Дејан Дабовић из Херцег Новог осуђен на доживотни затвор због убиства Душанке Јоцовић (25) у Новом Саду. Овај злочин је квалификовано као убиство на свиреп и подмукао начин.

Уколико Специјално тужилаштво докаже наводе из оптужнице припадника злогласног клана Беливук-Миљковић, која их засада терети са пет отмица и исто толико тешких убистава, трговину наркотицима, илегално поседовање оружја и злочиначко удруживање и буду прихваћене предложене казне, број особа осуђених на казну доживотног затвора могао би да нагло постане и двоцифрен.

Где ће, како и под којим условима ови људи, који више никада не би требало давиде белог дана, служити ову казну? Јасног одговора на ово питање, за сада, нема.

- Пракса је да особе које су осуђене пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду за организвани криминал (тзв. Специјални суд) казну затвора издржавају у такозваном Алкатразу, у Забели - каже Зора Добричанин.

Алкатраз је популарно име за најстрожи део најстрожег затвора у Србији, посебан павиљон где су смештени починиоци најтежих злочина. Мере нису тамо баш уобичајене и не примењују се у другим затворима. Тамо казне служе и неки припадници земунског клана који су учествовали у низу убистава и атентату на Зорана Ђинђића.

У Алкатразу, ипак, важе посебно строге мере, а од 2010. први је у њега ушао Милора Улемек Легија, некадашњи командант злогласне ЈСО, који је осуђен на 40 година због своје улоге у убиству премијера Зорана Ђинђића. То је, буквално, затвор у затвору, па ће, највероватније, ту стални смештај наћи и осуђеници на доживотну робију.

Zatvor
Затвор / Извор: Профимедиа/илустрација

Осуђеници у овом казамату, немају право на љубавну собу. Приликом посета често се између њих и њихових породица налази непробојно стакло, тако да неки од њих нису имали физички додир са другим људским бићем годинама, изузев тренутака када им чувари стављају лисице, или их спроводе држећи их за мишке. Ипак, неки од њих су касније добили право на породичне посете, без баријере од стакла. Ипак, и у Алкатразу имају право на свакодневну шетњу од ва сата, као и на два телефонска позива месечно. Могу и да примају пакете. Све то, наравно, под условом да се држе строге дисциплине и не праве проблеме.

Наводно су после дугогодишњег боравка у Алкатразу, неки од осуђених Земунаца пребачени у Нову Скелу (новоизграђени део затвора у Падинској Скели) или у Забелу у Павиљон 7, међу општу популацију, где су мере строжије, али не могу да се пореде са Алкатразом.

Први осуђеник, који при томе није убица, Нинослав Јовановић, звани Малчански берберин, већ је пребачен у затвор у Забели. Али, постоји могчућност да не служи казну у Алкатразу, јер постоји опасност да га, уколико будфе сместен у општу популацију, као педофила и злостављача деце други затвореници нападну, тешко повреде или убију. Могуће је да ће казну ипак служити у Новој Скели, где постоји део за осуђенике који робијају због најгнуснијих сексуалних деликата. Чак и за најокорелије криминалце они су урадили нешто недопустиво, па морају да буду удаљени од осталих, "нормалних" робијаша. У Новој Скели казне већ служе вишеструки повратник, серијски силоватељ Саша Мега, али и силоватељ и убица Тијане Јурић, месар из Сурчина Драган Ђурић.