Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Затвореник из Гвантанама ПРЕБАЧЕН У СРБИЈУ, а сада живи у страху: Горе ми је него у Америци, убиће ме на УЛИЦИ! (ВИДЕО)

17.09.2018. 21:11
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Dajfi
Дајфи / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/VICE News/Youtube/Printscreen/Documentary Доцк

Време му полако истиче: лична карта коју му је издала влада истекла је крајем августа.

Пре две године, тачније 16. јула 2016. Мансур Ахмед Сад ел Дајфи из Јемена изашао је из затвора Гвантанамо и укрцао се на авион. САД су држале Дајфија 14 година без оптужбе и суђења, пре него што су одлучиле да је безбедно да га пусте на слободу. Послали су га у Србију, где никога није познавао нити је знао језик. Две године након изласка из затвора, он се не осећа као слободан човек.

Влада Србије држала је Дајфија под интензивним, скоро константним надзором и блокирала је његове напоре да заврши са образовањем или добије посао.

- На почетку лета, српска влада ми је поставила ултиматум. Могао сам да пређем у избеглички камп и затражим азил или да будем послат у земљу у Заливу, која не води пуно рачуна о људским правима. Ниједна опција није добра  - рекао је Мансур, пише Хафингтон пост.

Како пише лист, Дајфи је начуо да постоји мала шанса да му буде одобрен азил. У случају да његова пријава буде одбијена, могао би да буде депортован. Са друге стране, уколико би завршио у Заливу, Дајфи се плаши да би могао да буде поново у затвору или да га врате у Јемен, где је грађански рат већ убио неке чланове његове породице.

Време му полако истиче: лична карта коју му је издала влада истекла је крајем августа. Добио је привремено продужење, али му је речено да ће остати без стана и владине стипендије у овом месецу.

У међувремену, званичници у Вашингтону, који тврде да су посвећени праћењу бивших затвореника из Гвантанама и држе их даље од екстремистичких група, окренули су се на другу страну.

- Овде је горе него у Гвантанаму. Не осећам се као да сам слободан. Живим у страху да ће ме неко убити на улици - рекао је он за Хафингтон пост.

Ел Дајфи, који је одрастао у једном селу у Јемену, никада није желео да дође у Србију. Амерички и српски званичници су га уверили да ће добити финансијску подршку и прилику да иде на факултет.

Dajfi
Дајфи / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Documentary Доцк

- Међутим, Србија никада до сада није примила затворенике из Гвантанама и било јој је непријатно када сам се доселио, јер сам у једном тренутку био оптужен да сам члан Ал каиде - рекао је он. (касније су САД ово порекле и рекле како га ниједан лидер Ал каиде није идентификовао као члана групе).

Мансур је пронашао скривене камере у свом стану и открио да му прислушкују мобилни телефон. Саслушан је због разговора са страним новинарима, имао је утисак да га стално прате. Како пише лист, мучио се да стекне пријатеље или девојку јер се плашио да ће све особе, које ступе у контакт са њим, бити испитивање од стране српских службеника.

Al Kaida
Ал Каида / Извор: Профимедиа

- Када сам хтео да радим као возач школског аутобуса, влада је блокирала издавање моје возачке дозволе - тврди бивши затвореник.

Ни обећање о школовању, које је добио од америчких и српских званичника, није испуњено. Према његовим речима, требао је да крене на часове у јесен 2016. Тада му је речено да мора да положи посебан тест. Није га прошао, а Мансур сумња како је то био још један начин да остане без стипендије.

Разочаран отпочео је штрајк глађу од 48 дана. Прекинуо је са штрајком након молби своје мајке. Међутим, у јесен 2017. Дајфи је најзад кренуо на факултет. Када није ишао на часове, време је проводио у библиотеци где је учио и писао кратке приче за Њујорк тајмс, о животу у затвору, о пребијању и тортури.

Међутим, у јуну, након завршетка прве године наставе, позван је у канцеларију Владе Србије и тада је сазнао шта га чека у септембру.

Дајфи, према писању Хафингтон поста, верује да српска влада покушава да га се отараси делимично јер се јавно жалио на услове живота.

- Немам никакав статус, ни права. Могу да ме ухапсе у било ком тренутку, могу да раде шта год пожеле - рекао је он.

Са својим адвокатом послао је захтев у неколико земаља, са питањем да ли би га примили. Већина је одговорила да мора да буде физички присутан у земљи да би поднео захтев за азил. Са друге стране, Дајфи нема пасош и није добио путне исправе од владе Србије. Дајфи, који је последње две године провео покушавајући да поново изгради живот, осећа се напуштеним и од стране САД и од Србије.

- Трудим се да останем позитиван, да учим, пишем, али ако желите да постигнете неки циљ, треба да имате стабилност у животу. Замислите да не знате шта ће вам се сутра догодити. Да ли ћете живети или не. Да ли ћете завршити у затвору. Да ли ћете бити депортовани или отићи у избеглички камп. Да ли ћете завршити као бескућник. Не могу да останем овде, не могу да живим овако - закључио је он за Хафингтон пост.