Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СРПСКИ ДРЖАВЉАНИ НАИЛАЗЕ НА ПРОБЛЕМЕ ЗБОГ ПОТВРДЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ: Наши сертификати нису прихваћени у ЕУ?

21.08.2021. 11:42
Пише:
Србија Данас/Блиц
korona
корона / Извор: Shutterstock

Зелени серитифкати не функционишу у свим земљама за све државе по истим принципима

Грађани Србије већ увелико користе своје зелене сертификате као доказ о извршеној вакцинацији против корона вируса зарад лакшег путовања и обављања свакодневних активности у данашње време пандемије. Иако је ова идеја нашироко усвојена, и, чини се, идеална и олакшана процедура да живимо иоле "као пре", изгледа да неки пропусти ипак постоје, те да зелени сертификат не функционише у свим земљама и за све државе по истим принципима.

СРЕЋАН КРАЈ ПОТРАГЕ: Пронађен дечак из Ужица који је нестао - отац потврдио лепе вести

СРЕЋАН КРАЈ ПОТРАГЕ: Пронађен дечак из Ужица који је нестао - отац потврдио лепе вести

"ЗАКЛИЊЕМО СЕ У ДЕЦУ, А НИСМО У СТАЊУ ДА ИХ ВАКЦИНОМ ЗАШТИТИМО" Српски педијатар зна шта је неопходно урадити

"ЗАКЛИЊЕМО СЕ У ДЕЦУ, А НИСМО У СТАЊУ ДА ИХ ВАКЦИНОМ ЗАШТИТИМО" Српски педијатар зна шта је неопходно урадити

УЖАС У ПАЗАРУ! Дечак ушетао у пекару и украо кутију са новцем за болесне

УЖАС У ПАЗАРУ! Дечак ушетао у пекару и украо кутију са новцем за болесне

Наиме, Славиша који је са својом породицом отишао на одмор у Француску, тачније Париз, испричао је за "Блиц" да није могао да очита баркод свог зеленог сетификата, те да исти није учитан ни код његове супруге, што, како даље Славиша наводи, значи да није у питању грешка, већ да поменути сертификат не важи у иностранству.

За Србију потребни "обични" читачи

- Апарат који очитава баркод ко је вакцинисан, а ко не, у Паризу не може да очита наш на зеленом сертификату издатом у Србији. Ево ме у Паризу и нигде не могу да уђем, иако имам потврду о вакцинацији. Ова ситуација доводи многе наше држављане у проблем, па не можемо да уђемо ни у једну продавницу, ресторан, метро - апсолутно нигде - истиче наш саговорник.

Пошто је, како каже, у Паризу на одмору, Славиша није желео да се "бави папирима" и решава проблем који му је неважећи сертификат направио, али да је свестан да нешто није у реду, јер су се на друштвеним мрежама огласили још неки наши држављани из других европских земаља са истим проблемом.

Како је "Блиц" сазнао у разговору са Канцеларијом за ИТ, проблем са очитавањем баркода српских зелених сертификата повезан је са чињеницом да Србија није чланица Европске Уније.

- Другачији је уређај за очитавање који се користи за сертификате чланица Европске Уније, а другачији за Србију и остале земље које то нису. Међутим, ни то још увек није усаглашено, те се проблем са очитавањем може десити и међу неким државама које припадају ЕУ. Оно што је битно јесте да се српски сертификати могу користити у иностранству, само је потребно користити обичне читаче - објашњавају из Канцеларије за ИТ.

Ипак, ни поменути обични читачи не могу да помогну, јер, како прича Славиша, њих нема свуда, и да исте није приметио на улазима у тржне центре или ресторане, тако да "решење" Канцеларије "не пије воду".

- Треба Е-управа да усклади наш код са европским. Читаче не одређујемо ми, него земља у коју идемо. Проблем је за наше грађане нерешив - наглашава Славиша.

Ковид сертификат Северне Македоније прихваћен у ЕУ, за остале земље ПРОЦЕС У ТОКУ

Док Србија битку бије са признавањем и очитавањем ковид сертификата у иностранству, наши суседи, тачније Северна Македонија више неће имати сличних проблема, јер ће њене корона пропуснице бити прихваћене широм Европске Уније под истим условима као и дигитални ковид сертификати ЕУ, док процес укључивања других земаља Западног Балкана у систем ЕУ још увек траје, потврдила је Европска комисија.

- Северна Македонија је први партнер са Западног Балкана који је повезан са ЕУ дигиталним ковид сертификатом. Еу је од самог почетка показала своју опредељеност да третира регион Западног Балкана као привилеговане партнере повезујући их са механизмима и инструментима Уније у контексту пандемије ковида 19 - изјавила је портпаролка за медије, и том приликом додала да се радује укључивању осталих партнера са Западног Балкана у поменути систем.

kovid sertifikat
ковид сертификат / Извор: Shutterstock

Поред Северне Македоније, иста одлука о прихватању сертификата ће се односити и на још две државе - Турску и Украјину, које ће такође бити повезане са системом ЕУ.

Бенефити ЕУ дигиталног сертификата

Подсетимо, Уредба о ЕУ дигиталном сертификату ступила је на снагу 1. јула 2021. године, и то је доказ да је особа вакцинисана против короне, да је добила негативан резултат теста или да је прележала вирус, док су бенефити многи, па тако носиоцу истог омогућава да на путовањима буде изузет од ограничења слободног кретања, као и то да би државе чланице ЕУ требало да се суздрже од наметања додатних ограничења путовања носиоцима ЕУ дигиталног сертификата, осим у случајевима када су оне неопходне и пропорционалне ради заштите јавног здравља, а овај статус ће сада имати и особе са сертификатом Северне Македоније, Украјине и Турске.