Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗЕЛЕНО СРЦЕ СРБИЈЕ ОД ПРОШЛОСТИ ДО ДАНАШЊИЦЕ: Водимо вас кроз најатрактивније туристичке мотиве овог простора (ФОТО)

05.06.2023. 08:47
Пише:
Србија Данас
Sokobanja
Сокобања / Извор: Фото: Приватна архива

Разгледнице из Сокобање - зелено срце Србије нуди спректар разноликих предела и управо је то оно што одувек привлачи туристе овој дестинацији.

Сокобања је смештена у котлинском проширењу реке Моравице, у подгорини шумовите планине Озрен. Налази се на просечној надморској висини од 400 м, и са свих страна је окружена планинама средње висине. Ослоњена је на обронке Озрена и Девице. 

Сокобања је спојена са свим деловима јужне, западне и северне Србије. Преко Алексинца, излази на аутопут Београд - Ниш, с тим да је од Ниша удаљена 60 км, а од Београда 240 км.

Идеална позиција Сокобање, чији бањски туристички центар нуди мноштво могућности за одмор и забаву, али и за спорт и рекрецију. Пресудна улога бање огледа се управо у термоминерални изворима и клими, поред свих атрактивних потенцијала који нуди овај бањски простор. 

Још у доба када су се кретале масе народа ка југу или северу, а сокобањске реке Моравице представљале су природну везу са источном Србијом и Дунавом, ови предели Сокобање били су привлачни за насељавање.

Sokobanja
Сокобања / Извор: Фото: Приватна архива

Легенда о Сокобањи 

Некад, у времена давна, силан велможа господар тврдог Соко-града, јахаше котлином. Одједном, смрачи се небо над Озреном, севну муња са Оштре чуке. Па, груну гром и задрхта земља све до Шиљка на суром Ртњу. Поскочи уплашени хат, јахач паде с њега и изгуби свест. Када се господар Соко-града освести, учини му се да су му све кости поломљене. Није могао на ноге да се ослони. Лежао је тако и чекао смрт. Изненада, зачу клокот воденог кључа. Полако и болно се придиже, да се бар жедан од света не растави. Кад велможа први гутљај воде, с дотле врела непознатог, попи, у глави му се намах све разбистри. Кад десницу руку у воду стави, снага у њој оживе. Кад то господар тврдог Соко-града виде, онако у оделу господскоме, окупа се у кладенцу, оздрави одмах, па се орно врати у тврди град. Одмах нареди да се кућа над извором дигне. Замало прочу се глас о води исцелитељици на све четири стране света. Са свих страна навали кљасто и богаљасто - они што им душа у носу бејаше, да на кључу воде видарице мелем својим бољкама потраже. Оздравише многи од воде у котлини међу Озреном и Ртњем. Они што су највише болни били, ту и домове подигоше.

Природне туристичке вредности 

Планине Озрен, Ртањ, Девица и Слемен чине посебне туристичке вредности, а посебну пажњу треба посветити планини Озрен, управо због тога што се ова планина сврстава у планине опоравилишта. 

Уколико сте љубитељи активног одмора, планинарења, параглајдинга и бициклизма, Сокобања се сматра најбољом летњом одредницом. А посебно је популарна међу купачима, па тако можете уживати поред воде на Моравици, Бованском језеру, Аква парку "Подина" и Welness спа центру "СокоТерме".

Sokobanja
Сокобања / Извор: Фото: Приватна архива

Јединствен дух Сокобање огледа се и у гостољубивости мештана, али пре свега оставићете срце у непоновљивим пејзажима. Топлота термалних извора, богат укус домаћих сирева и познате јагњетине само је једно од ствари које ће вас враћати на ово место изнова.

Историја Сокобање од прошлости до данашњице

Још у време када су се насељавали Римљани, осетили су, а тако и искористили потенцијал овог места. Тако су саградили купатила користећи природне изворе вруће воде, створене за максимална опуштања и уживања. И не само они, већ су и Турци користили термалне изворе за опуштање и очување здравља као специфичну повластицу доступну имућном слоју становништва. Тако је саграђен сокобањски Амам на темељима терми из доба Римљана.

Најатрактивнији антропогени туристички мотиви овог простора су: купатило из доба Турака "Амам", конак кнеза Милоша, утврђени град Сокоград, бројна неафирмисана археолошка налазишта, амбијенталне вредности сеоских насеља, обичаји локалног становништва, као и многобројне манифестације, од којих неке, као Прва хармоника имају национални карактер.

Незаобилазни ресторани са широким спектром намирница и кулинарског умећа, оставиће вас без даха, захваљујући томе бићете одушевљени новооткривеним укусима и мирисима хране, који многе туристе враћа овој дестинацији.

Sokobanja
Сокобања / Извор: Фото: Приватна архива

Уколико жудите за миром и тишином, Сокобања нуди непоновљиве призоре у којима ћете засигурно царски уживати, а с друге стране, Сокобања крије и дивљу страну за оне који жуде за адреналином и узбуђењем.

Овде можете једрити на Бованском језеру, кренути у планинарске подухвате и освојити врх Ртња - Шиљак а у вечерњим часовима проћи мермерним шеталиштем и видете све чари ноћног живота који је овде права атракција. Многобројни кафеи, дискотеке и барови биће привлачни свима који уживају у ноћном проводу. Разноврсност природних туристичких вредности, као и богатство антропогеног наслеђа, омогућавају формирање богате туристичке понуде и обогаћивања садржаја туристичког боравка.

Sokobanja
Сокобања / Извор: Фото: Приватна архива

Пројекат је финансиран из буџета општине Сокобања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.