Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

СКАНДАЛ

МИЉАНИ ЈАВИЛИ ДА ЈОЈ ЈЕ МАЈКА УМРЛА, КАД ЈЕ ДОШЛА СА УМРЛИЦОМ И КРСТОМ - САЗНАЛА ДА ЈЕ ЖИВА! Велики скандал потреса Краљево (ФОТО/ВИДЕО)

18.04.2024. 10:11
Пише:
Србија Данас/Курир
Pogrebna kola i umrlica
Погребна кола и умрлица / Извор: Facebook printscreen/Sandra Петровиц

Невероватна и прилично бизарна прича ових дана потреса Врњачку Бању и околину.

Грешком особља у Здравственом центру "Студеница" у Краљеву, жива жена проглашена је мртвом, а пропуст установљен тек сутрадан када је породица дошла да преузме тело.

Наиме, 87-годишња Бранка Марићић из села Грачац, крај Врњачке бање, примљена је у здравствени центар Студеница у Краљеву крајем марта. Лепе године и озбиљна дијагноза припремили су породицу на најгоре.

- Ја сам звала негде око 9.45. Рекла сам да ми мајка лежи ту, Марићић Бранка како је? Та дотична сестра или докторка, ја стварно не знам ко је, јавила се и рекла, знате шта, ми смо учинили све што смо могли, ваша мајка је преминула, примите саучешће - прича за Курир телевизију Милијана Маричић, Бранкина ћерка.

Милијану, која је учитељица, страшна вест задесила је на Дивчибарама, где је са децом боравила на рекреативној настави.

Miljana Maričić
Миљана Маричић / Извор: Курир ТВ

- Директор ми је дао одобрење да оставим децу код колегинице, с обзиром да је остао један дан, долази такси по мене и ја долазим, наравно у породичну кућу, одакле сам, у Грачац, пошто нам је саопштено да је мајка преминула да припремамо сахрану.

Као традиционална Балканка, бака Бранка је желела велику сахрану где ће последњи пут почастити родбину и пријатеље. Породица је обавила све припреме да испоштује мајчину последњу жељу.

- Бавим се овим послом више од десет година, овакав случај још нисмо имали. Породица нас је ангажовала за пружање погребних услуга, дошли су у радњу, изабрали су сандук, крстачу, цвеће, израдили смо умрлице, послали возача у здравствени центар да преузме тело покојнице, међутим, тада се дешава обрт. Породица нам у том тренутку јавља да је покојница жива - препричава Стефан Џопалић из погребног предузећа "Мир божји".

- Наравно да сам отишла с братом, ушла у канцеларију где се даје отпусна листа, тражила мајчину отпусну листу, Марићић Бранке. Запослена је тражила два, три пута и каже, овде не постоји отпусна листа ваше мајке. Кажем, како не постоји, ја сам добила информације да је моја мајка преминула. Ја кажем онда службеници: "Молим вас, одвезите ме на одељење, хоћу да видим да ли је моја мајка жива или преминула, у тоталном сам хаосу." Они немају појма да су ми то саопштили - прича Милијана.

Нико из здравственог центра Студеница није желео пред камере, међутим, издали су званично саопштење у коме се између осталог каже.

- До забуне је дошло јер је у исто време позвала ћерка друге пацијенткиње и не представљајући се затражила информације о стању своје мајке. Медицинска сестра се у тој ванредној ситуацији, желећи да помогне јер је лекар био заузет реанимацијом другог пацијента, јавила на телефон и саопштила да је дошло до смртног исхода, мислећи да разговара са ћерком преминуле. Због непоступања по протоколу и давања погрешних информација, покренут је дисциплински поступак против наведене медицинске сестре. Напомињемо да из наше установе није издата званична потврда о смрти Б.М. Родбини пацијенткиње се извињавамо због непријатности којима су били изложени.

- Ја сам на боловању, не могу да радим. А што ме још више онако буни и што ми је жао је што нико није контактирао са мном да каже десила се грешка. Људи, разумите, па није моја мајка торба, моја мајка је за мене краљица - у неверици прича Бранкина ћерка.

Шира родбина, која још није упозната са обртом приче, још долази и изјављује саучешће.

Подсетимо, на друштвеној мрежи Фејсбук, 13. априла се појавила информација која је узнемирила грађане Краљева, али и грађане Србије.

Наиме, Сандра Петровић је уз фотографије умрлице, крста, као и погребних кола паркираних испред болнице, написала да је у "Здравственом центру - Студеница" у Краљеву дошло до озбиљног пропуста, када су њену баку, која је жива, прогласили мртвом.

Бака отишла у болницу због лома бутне кости

- Бака је пала, сломила бутну кост, била на ортопедији... Онда, стање се нагло погоршава, и пребацују је на интензивну негу. У моменту, чујемо се са нашим лекаром, он је води тамо, кажу да је за нијансу стабилније...И то је то. После је рекао да се чујемо у недељу... Али, да свакако контактирамо интензивну, за даље информације. Јер су јој радили скенер, па не знају да л' се везују црева, да л' има карцином... - рекла је Сандра.

Како је навела, и сама је, пре пар година доживела непријатну ситуацију на истом месту.

- Ја не бих ништа покренула да ја нисам пре 4 године од исте болнице доживела трауматичну ситуацију. Ја сам оперисана од карцинома такође, али сам била толико потресена, да нисам реаговала. Написали су у извештају да имам једно дете, метастазу јетре и слично... Нисам имала времена да се бавим тиме, а деце нисам имала, немам их ни данас због друге операције - рекла је Сандра и додала:

Objava Sandre Petrović
Објава Сандре Петровић / Извор: Facebook printscreen/Sandra Петровиц

Дежурни доктор изјавио њеној мајки саучешће

- Ја сам оперисала канцер, после те друге операције више нисам могла да имам децу. Напустила сам Краљево, да се лечим у Београду, само ја знам како... Они су урадили хистерономију, и ја од тада немам децу... Значи доктори су само то преписали, нико ме није питао за те информације - објаснила је, па се вратила на пређашњу причу о њеној баки:

- Мама зове у 20 сати, и речено је да се врши реанимација једног пацијента, и да позовемо у 22 сата. Мама је иначе учитељица, била је на Дивчибарима са децом, на рекреативној. И она је звала у 22, по договору, и питала је за маму, поновила да пита за Бранку М. Доктор који је био дежуран је рекао да су урадили све што је у њиховој моћи, али нису успели да је спасу... И изјавио је саучешће - додала је она.

Доживели шок када су са опремом дошли у болницу

- Ја из Врњачке Бање шаљем такси по маму на Дивчибаре. Жена оставља децу коју је добила на поверење... Ја не могу овакве пропусте. И ово је био окидач. Не желим никога да оставим без посла, само хоћу одговорност. Она има 88 година, они су сви положили заклеву! Морате да будете свесни да када дајете информацију... - рекла је она.

- Чујем се са братом и сестром, закажем рано ујутру све. Први комшија држи погребну опрему, одем са иштампаним умрлицама, са погребном по њу у болницу, и одем на шалтер, и тражим извод да је умрла... Они траже, не могу да је нађу... Не кажу ми ништа, дижу руке... Извињавају се. Тек после су тој другој породици јавили да је у питању грешка - објаснила је она.

Извор: Србија Данас/Курир/Милан Рашевић