Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЗИМА ПОЧИЊЕ ЗА ДВА ДАНА, АЛИ САМО КАЛЕНДАРСКИ: Овог датума стиже право захлађење у Србију, спремите се!

19.12.2022. 13:21
Пише:
Србија Данас/Телеграф
zima
зима / Извор: Shutterstock

Србија је данас под утицајем веома снажног антициклона са центром изнад Румуније, а вредност притиска у његовом центру износи преко 1040 мб, тако да је ваздушни притисак и над Србијом екстремно висок.

Са југозапада континента у вишим слојевима атмосфере простире се термичко гребен, па ће у склопу њега уследити пролив топлије ваздушне масе са југозапада и са Медитерана. За два дана, односно у среду, 21. почиње зима, али како каже метеоролог Ђорђе Ђурић, само календарски. 

- Под утицајем овог антициклона време је суво и стабилно, али и ведро. Истовремено, снажна циклонска активност налази се над северним делом Атлантика, уз вредност притиска од 968 мб, тако да над Европом налази градијент ваздушног притиска од преко невероватних 70 мб, а што доводи до ветровитог времена, па ће данас и у кошавском подручју Србије доћи до појачања југоисточног ветра, који ће већ крајем дана бити јак, на југу Баната и у Подунављу са олујним ударима. Након данашњег јутарњег мраза и температура испод 0°Ц, пред нама је и хладан дан, а максимална температура биће од 3 до 7°Ц, у Београду до 5°Ц, у Неготинској Крајини до 3°Ц.

НЕХУМАНО ИЖИВЉАВАЊЕ НА СРЕД АУТОПЕРИОНЕЦЕ У УГРИНОВЦИМА: Чули су се само ЈАУЦИ, пролазницима је прошла ЈЕЗА кроз кости! (ФОТО)

НЕХУМАНО ИЖИВЉАВАЊЕ НА СРЕД АУТОПЕРИОНЕЦЕ У УГРИНОВЦИМА: Чули су се само ЈАУЦИ, пролазницима је прошла ЈЕЗА кроз кости! (ФОТО)

РХМЗ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Критично у овим деловима Србије, водостај река у порасту

РХМЗ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Критично у овим деловима Србије, водостај река у порасту

АЛЕРГИЈЕ СУ У ПОРАСТУ! Ево шта чинити ако се јаве симптоми, а ко користи капи за нос, ОВО МОРА ЗНАТИ - доктор упозорава на последице

АЛЕРГИЈЕ СУ У ПОРАСТУ! Ево шта чинити ако се јаве симптоми, а ко користи капи за нос, ОВО МОРА ЗНАТИ - доктор упозорава на последице

Идентична синоптичка ситуација очекује се и током уторка. Ујутро се очекују магла и мраз, а током дана претежно сунчано или умерено облачно и за степен топлије. Минимална јутарња температура биће од -7 до -1°Ц, максимална дневна од 4 до 8°Ц, у Београду до 6°Ц. У Неготинској Крајини биће тмурно, магловито и хладније, температура до 1°Ц. У кошавском подручју дуваће јак југоисточни ветар, на југу Баната и у Подунављу са олујним ударима. Крајем дана ветар ће бити у слабљењу - наводи Ђурић.

Среда ће донети осетнији пад ваздушног притиска, али ће он и даље бити изнад нормале, па ће време остати суво, стабилно и претежно сунчано.

- Ујутро се очекује и даље мраз, али блажег облика од претходних дана, док ће током дана бити топлије, уз максималне температуре од 6 до 12°Ц, у Београду до 8°Ц, у Неготинској Крајини хладније. Циклонска активност и даље ће се задржавати над Атлантиком и северном Европом, а антициклон над источном Европом, па се при таквој расподели ваздушног притиска над већим делом Европе и над Србијом очекују јужна струјања, уз прилив топле ваздушне масе са југозапада. Периферни део циклона и склоп висинске долине у склопу њега прећи ће преко Србије у ноћи између среде и четвртка и у четвртак, па се очекује пролазно наоблачење и тек понегде на северу и западу у четвртак ујутро и пре подне слаба киша, али без значајнијих падавина. Максимална темпетратура биће од 6 до 12°Ц, у Београду до 8°Ц, а Неготинска Крајина због промене синоптичке ситуације биће најтоплији део Србије.

zima
зима / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

У петак и у суботу поново ће ојачати термички гребен са југозапада, уз прилив још топлије ваздушне масе. Од четвртка мраза неће бити, а максимална температура биће у петак и у суботу од 10 до 15°Ц. Од следећег викенда већи део Европе од запада до истока биће под утицајем циклона, па ће периферни део циклона поново пролазно захватити Србију у недељу, уз пролазну кишу, само на северу Србије и у пад температуре само за који степен, али ће и даље остати топло. Под утицајем термичког гребена са југозапада, стабилно, суво, сунчано и натпросечно топло време задржаче се и почетком следеће седмице, уз максималне температуре око 10°Ц - каже метеоролог Ђурић.

Када је реч о планинама, каже да је ситуација на њима катастрофална, јер нема природног снега, а у просеку Копаоник током децембра има 27 дана са снежним покривачем.

- Висок притисак и утицај антициклона доносиће планинама наредних дана сунчано и топлије време, а потом од друге половине следеће седмице циклонска активност са Атлкантика доносиће планинама јужне и западне ветрове и топлију ваздушну масу, тако да ће планине и наредних 10 дана бити без снега. Дакле, само нас два дана деле од каленадрског почетка зиме. На подручју Србије и наредних 7 до 10 дана не очекују се зимски услови, нити ће бити снега и то највише захваљујући веома активном Атлантику по утицају циклона, који ће ка Европи транспортовати топлу ваздушну масу у склопу западних ветрова. Према тренутним прогнозама захлађење се очекује око 29. децембра и оно ће бити у таквом облику да ће се температуре вратити на просечне вредности, а када је реч о падавинама и снегу, још је веома рано прецизирати ток ситуације.

Просечна максимална температура за крај децембра је од 2 до 6°Ц, а јутарњих испод 0°Ц. Ових дана температуре су око просечних вредности, а пре само неколико дана биле су и за 15 степени више од просека, када су достизале и 22°Ц. Од среде се очекује пораст температура и оне би у другој половини ове и у првој половиби следеће седмице биле за око пет степени више од просека. Када је реч о падавинама, након што је у претходном периоду било веома обилних падавина, када је у кратком временском интервалу под утицајем јаких грмљавинских пљускова пало и преко 40 mm кише по квадратном метру, што је довело до значајнијег поратса нивоа река, па чак и Саве, у наредних 7 до 10 дана на подручју Србије биће углавном суво и без значајних падавинама у данима када их буде било - сумира Ђурић.