Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЖИВОТ СЕ ЗА КРАТКО ВРЕМЕ МОЖЕ ПРОМЕНИТИ! Др Кисић: Нема панике, али будите свесни да је вирус И ДАЉЕ МЕЂУ НАМА

07.05.2020. 16:13
Пише:
Србија Данас/РТС
Darija Kisić Tepavčević
Дарија Кисић Тепавчевић / Извор: Танјуг/​Сава Радовановић

Сигурно је да се 18. маја отварају аеродроми.

Укинуто је ванредно стање у Србији, уведено 15.марта ове године због епидемије корона вируса. Један од услова био је да више од 7 дана имамо мање од пет одсто заражених у односу на број инфицираних Ковидом 19. Заменица директора Института за јавно здравље Србије и члан Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић каже да се враћамо свакодневним активностима, али да би и даље требало да се понашамо у складу са мерама.

Мајска КИША КЕША само у Меридиану

Мајска КИША КЕША само у Меридиану

Најновији подаци о оболелима: Позитивно још 57 људи, за 24 сата умрле ТРИ ОСОБЕ

Најновији подаци о оболелима: Позитивно још 57 људи, за 24 сата умрле ТРИ ОСОБЕ

У БЕОГРАДУ СУТРА СВИ МОГУ У ГРАДСКИ ПРЕВОЗ: Укидају се ограничења, неће бити ни редара, а ВАЖИЋЕ СВЕ КАРТЕ

У БЕОГРАДУ СУТРА СВИ МОГУ У ГРАДСКИ ПРЕВОЗ: Укидају се ограничења, неће бити ни редара, а ВАЖИЋЕ СВЕ КАРТЕ

Дарија Кисић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а изјавила да се сада враћамо свакодневним активностима.

- Нема временског ограничења које можемо да проводимо напољу, отворена су нам практично сва места на која смо и пре ишли. Знамо како можемо да превенирамо инфекцију. У складу с тим сада правимо сви своје протоколе и планове, где је неопходно да идемо и да смањимо ризик - истакла је Кисић Тепавчевићева.

Објашњава да смо све ово време у кућама имали неке нове обрасце понашања.

Перемо руке више него икад

- Већина грађана говори да чешће него икада перемо руке, да је била највећа потрошња средстава за прање руку. То је нешто што треба и да наставимо, да што чешће чистимо куће, проветравамо. То је део и превентивних мера када је у питању ова инфекција - нагласила је Кисић Тепавчевићева.

pranje ruku
прање руку / Извор: Профимедиа/илустрација

Истиче да нема места за панична понашања.

У ком случају носити маске код куће

- У затвореном простору у кући не треба да носимо маске, изузев ако неко од чланова породице има симптоме респираторних инфекција, или ми. Ако идемо у затворене просторе где има непознатих људи за које не знамо да ли су носиоци инфекције, онда ношење маски и прање руку. Јако је битно да се редовно проветравају превози, да и током вожње буду отворени прозори. То је нешто што нас не кошта, а може да буде значајано. Када долазимо са таквих места, јако је битно да оперемо руке - навела је Кисић Тепавчевићева.

Ослабила активност вируса

Према њеним речима, сигурно је да је ослабила активност вируса.

- У овом периоду године има мање инфекција које се преносе капљичним путем. Много је сада мања шанса да се инфицирамо него пре два месеца. Ипак, да имамо на уму ипак да је вирус ту негде и да му не дозволимо да пронађе пут до осетљиве особе. Уколико се заразимо велика је шанса да ћемо имати благ облик инфекције. Не смемо себе свесно излагати ризику без обзира на све - истакла је заменица директора "Батута".

Заштита на раду није, каже, нешто што је почело са ковидом 19.

- У складу са тим сваки послодавац треба у оквиру препорука и да се понаша и да организује рад. То су препоруке које смањују ризик. Не треба сада свако од нас да има неког полицајца који води рачуна како се понашамо, да ли сте пришли некој особи на удаљеност која није безбедна. Генерално се зна, да када је у питању капљична инфекција, да се не посмили да је то нешто што можете добири у року од неколико секунди када се нађете поред заражене особе - изјавила је Дарија Кисић Тепавчевић.

korona virus
корона вирус / Извор: Профимедиа

Путовања би требало ограничити на службене посете

Према њеним речима, још увек није дефинисано за путовања, јер то зависи и од захтева земаља које учествују у међународном саобраћају.

- Нема консензуса јер нема поуздане мере. Различите земље доносе различите препоруке, да ли је то тест који важи од 24 од 72 сата, тестирање на граничном прелазу. Аустрија је у томе ишла најдаље, па је говорила да ће се ПЦР тест радити на самом аеродрому. Међутим, није навела у прототоколу шта је са особама које нису ваши држављани, а за које се утврди да су позитивни. Морамо да видимо шта је то најефективније, макар као скрининг тест. Ипак би путовања требало да се ограниче на службене посете, а да путовања из приватних или туристичких разлога одмор одложимо за неки период - казала је Кисић Тепавчевићева.

Аеродроми се отварају од 18. маја

У Србији је тестирано више од 100.000 људи.

- Све је било подређено индикацијама и о трошку државе. Нисмо имали неке личне захтеве за тестирања, ми смо наше тестове чували искључиво за епидемиолошке индикације. Како ће сигурно бити захтева за одлазак у друге земље које ће тражити тестирање, ми ћемо изаћи у сусрет. Још не знамо како. Приоритет увек имају особе за које је утврђена индикација, а особе које имају потребу за тест и ако то желе да плате желе резултате одмах. То је нешто што је логично и гледаћемо како да то организујемо - додаје Кисић Тепавчевићева

Aerodrom
Аеродром / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Схватили смо како за кратко време може живот да се промени

- Прво смо имали проглашење епидемије од великог јавног значаја. Код нас су 1972. биле велике богиње, 2009. грип, па 2013. мале богиње. То је највиши законски оквир који нам омогућава спровођење мера. Постоји и нешто испод тога, а то је пријава епидемије. Епидемија се одјављује када истекне двоструки максимални инкубациони период за неку болест. То је 28 дана. Епидемија малих богиња нам је трајала 18 месеци, толико је требало да дође до истека двоструког максималног инкубационог периода. Одржаваће се спорадично ова болест, али не знам колико дуго. Важно је да идемо ка силазном току епидемије. У наредном неком периоду ће се ћи ка једноцифреним бројевима, али спорадично одржавање болести ће да буде извесно - рекла је Кисић Тепавчевићева.

Поручује да уживамо у овом лепом времену, у животу.

- Схватили смо како за кратко временски период може да нам се промени живот. Вирус је ту појавиће се и нови. Ми смо ти који можемо да им станемо на пут. Уз одговорно понашање успећемо да га елиминишемо из наше популације. Нема места паници, много тога смо урадили, само да не заборавимо да је вирус ту, међу нама - закључила је Кисић Тепавчевићева.

"Ставили ме у кому да не умрем у мукама" Сандра је ЧЕКАЛА СМРТ, али се због непознатог доброг човека све променило

"Ставили ме у кому да не умрем у мукама" Сандра је ЧЕКАЛА СМРТ, али се због непознатог доброг човека све променило

ПОРОДИЦЕ ХИТНО СТАВЉЕНЕ У ИЗОЛАЦИЈУ: Код тројице возача аутобуса из Врања потврђен вирус

ПОРОДИЦЕ ХИТНО СТАВЉЕНЕ У ИЗОЛАЦИЈУ: Код тројице возача аутобуса из Врања потврђен вирус

ОДЛУКЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Ево кад школе почињу са радом и шта се дешава са ЛИЧНИМ ДОКУМЕНТИМА ако су истекла

ОДЛУКЕ ВЛАДЕ СРБИЈЕ: Ево кад школе почињу са радом и шта се дешава са ЛИЧНИМ ДОКУМЕНТИМА ако су истекла

СТИГЛИ ЗВАНИЧНИ ПОДАЦИ: Ево како је корона вирус УТИЦАО НА СМРТНОСТ у Србији

СТИГЛИ ЗВАНИЧНИ ПОДАЦИ: Ево како је корона вирус УТИЦАО НА СМРТНОСТ у Србији

ТУЖНА СТАТИСТИКА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА: Скоро трећина преминулих од вируса у Србији спада у ЈЕДНУ ГРУПУ

ТУЖНА СТАТИСТИКА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА: Скоро трећина преминулих од вируса у Србији спада у ЈЕДНУ ГРУПУ