Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ СУСПЕНДОВАО ВЛАДАВИНУ ПРАВА НА УНИВЕРЗИТЕТУ: Министарство саопштило да су злоупотребљена овлашћења!

09.04.2021. 14:09
Zoran Milošević
Зоран Милошевић / Извор: Фото: www.vojvodina.gov.rs

Јучерашња седница Сената Универзитета у Новом Саду прекинута је услед насилног понашања покрајинског секретара др Зорана Милошевића

Милошевић је наиме покушао да "елиминише" једног од кандидата у изборној трци за новог ректора Универзитета у Новом Саду.

ДОКТОРКА УПОЗОРАВА: Ово МОРАТЕ да знате ако узимате витамин Д3!

ДОКТОРКА УПОЗОРАВА: Ово МОРАТЕ да знате ако узимате витамин Д3!

БЕЗ ТРЕМЕ И ТЕНЗИЈЕ: Осмаци данас полажу пробни тест из математике, из министарства поручују да је све спремно

БЕЗ ТРЕМЕ И ТЕНЗИЈЕ: Осмаци данас полажу пробни тест из математике, из министарства поручују да је све спремно

ЗЛОУПОТРЕБИО СТУДЕНТЕ ЗА МИЛИОНСКУ ДОБИТ: Зоран Милошевић не бира средства да обезвреди академску заједницу!

ЗЛОУПОТРЕБИО СТУДЕНТЕ ЗА МИЛИОНСКУ ДОБИТ: Зоран Милошевић не бира средства да обезвреди академску заједницу!

Чланови Сената Универзитета у Новом Саду састали су се у четвртак, 8. априла како би утврдили предлог кандидата за избор ректора и проректора Универзитета у Новом Саду, али се до гласања није ни стигло.

Наиме, седница је кулминирала прекидом када се велики број декана и директора института успротивио усвајању противзаконитог извештаја Комисије за спровођење избора за ректора, којим се оспорава кандидатура једном од два кандидата за ректора, проф. др Дејану Мадићу.

Како се сазнаје, спорном извештају комисије претходиле су бројне закулисне радње, а претње и уцене ни овог пута нису изостале.

Не желећи да учествује у кршењу закона и правних аката Универзитета и тиме ризикује сопствену кривичну одговорност, ректор Универзитета проф. др Дејан Јакшић окончао је заседање Сената демонстративно напуштајући просторију у којој је седница одржана.

ПОКРАЈИНСКИ СЕКРЕТАР ДР ЗОРАН МИЛОШЕВИЋ "ИЗГУБИО КОМПАС''

У жељи да тоталитарно завлада Универзитетом у Новом Саду, а себе прогласи за ''врховни ауторитет'' и тиме стави тачку на аутономију Универзитета у Новом Саду, покрајински секретар проф. др Зоран Милошевић кренуо је у поход на ректорску фотељу протежирајући подобне кандидате који ће слепо извршавати његова наређења, притом не бирајући средства за обрачун са онима који му се нађу на путу.

- Гебелс Милошевић је нови надимак који је покрајински секретар добио у академским круговима и он најбоље објашњава методе које он користи у свом походу на Универзитет - говоре они у универзитетским круговима.

Да је елиминација свих евентуалних противкандидата једини начин да др Зоран Милошевић ''заузме'' просторије у Ректорату, говори и противзаконити извештај Комисије којим се оспорава кандидатура др Дејана Мадића.

КОМИСИЈА ПРЕКОРАЧИЛА ОВЛАШЋЕНА

Реакција на споран извештај није изостала ни од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Министарство је проверавало законитост поступања комисије и установило да је:

- Извештај од 30.03.2021. године супротан је Статуту Универзитета у Новом Саду, у делу у коме се констатује да се кандидатура за ректора проф. др Дејана Мадића не може узети у разматрање. На овај начин, Комисија је прекорачила своја овлашћања у поступку избора ректора.

Да бахатости и самовољи покрајинског секретара др Зорана Милошевића нема краја, те да мишљења ресорног министарства за њега немају никакву важност показује и извештај Статутарне комисије Универзитета у Новом Саду.

- Незадовољан развојем ситуације, Милошевић је извршио страховит притисак на чланове Статутарне комисије, која је упркос достављеном мишљењу Министарства дала потврду да је извештај Комисије за спровођење избора ректора Универзитета у складу са Статутом и тиме изложио све чланове Статутарне комисије прилично извесној кривичној одговорности која се очекује да буде покренута у наредним данима - наводи се.

СТУДЕНТИ НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ УРУШАВАЊЕ УНИВЕРЗИТЕТА

Игор Кнежевић, студент проректор Универзиета у Новом Саду, а уједно и члан Сената Универзитета истиче да је забринут протеклим дешавањима на Универзитету, те да избори за ректора треба да буду пример демократског одлучивања.

- Из дописа које је упутило Министарство се јасно види да је Комисија прекорачила овлашћења и да професор Мадић испуњава услове за кандидатуру. Није ми јасно зашто неко упорно покушава да наметне противзаконите одлуке. Искористио бих прилику да се захвалим ректору Универзитета који је својим демонстративним напуштањем седнице Сената показао да и он не жели да учествује у нечасним радњама које су поједини професори Универзитета хтели да спроведу, очигледно по нечијем налогу. Студенти сигурно неће дозволити урушавање Универзитета и суспендовање владавине права - наводи Кнежевић.

Јучерашње одлагање седнице Сената даје јасне сигнале да се академска заједница буди и да показује спремност да се супростави самовољи једног човека. И професори и студенти су на јучерашњој седници Сената положили усмени део, а да ли ће положити и писмени део испита права и правде остаје да видимо у наредним данима.