Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

“ЗОВЕМ СЕ МИЛАН, ДОЛАЗИМ ИЗ ПРЕДВОРЈА СМРТИ” Невероватна исповест човека од које подилази ЈЕЗА, прошао је кроз ужас и преживео НЕМОГУЋЕ

24.12.2023. 19:29
Пише:
Србија Данас/Блиц
mitić
митић / Извор: Фото: Youtube Printscreen/RTS

Саобраћајна несрећа у којој је једва остао жив променила је из корена Миланов живот

- Зовем се Милан Митић. Вратио сам се из предворја смрти. Имам потребу да говорим о томе. Стално и непрекидно. Као да моје речи могу да сачувају нечији живот. Верујем да имају ту моћ. Ја више не могу да помогнем себи, али могу другима. Ако и један живот буде спасен - вреди и вредело је. Кажете једном се живи, ја кажем не! Сваки дан се живи, а само једном се гине!

"УОПШТЕ НИСАМ БИЛА СПРЕМНА ЗА ТО": Американка по први пут отишла на српску славу и шокирала се: "Никад нисам видела тако нешто" (ВИИДЕО)amerikanka

"УОПШТЕ НИСАМ БИЛА СПРЕМНА ЗА ТО": Американка по први пут отишла на српску славу и шокирала се: "Никад нисам видела тако нешто" (ВИИДЕО)

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ДАНИЛО СТОЛПНИК: Велики заштитник нежних и благих људи, а они којима је учињена неправда данас би требало да ураде ово (ВИДЕО)danilo

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ДАНИЛО СТОЛПНИК: Велики заштитник нежних и благих људи, а они којима је учињена неправда данас би требало да ураде ово (ВИДЕО)

ДАНАС ТЕМПЕРАТУРА У СРБИЈИ ИДЕ НА 15, А ОНДА И ДО 20 СТЕПЕНИ: Ево какво нас време очекује током Нове годинеsunce i cveće u Srbiji

ДАНАС ТЕМПЕРАТУРА У СРБИЈИ ИДЕ НА 15, А ОНДА И ДО 20 СТЕПЕНИ: Ево какво нас време очекује током Нове године

Овим речима за "Блиц" Милан Митић из Пожаревца један је од ретких који је успео да преживи тешку саобраћајну незгоду коју је доживео возећи мотор без кациге у алкохолисаном стању. За њега кажу да је "1 у 10 милиона" који је успео да преживи и да се опорави од тешких повреда, а након што му се живот променио из корена, одлучио је да своју причу подели са другима у нади да ће његове речи сачувати нечији живот.

Нови почетак

Живот Милана Митића доживео је драстичну промену 22. августа 2010. године, када је под утицајем алкохола сео на мотор. До тог тренутка, био је познат као "градски мангуп", уживао је у екстремностима живота - тучама, опијањима, истраживању граница. Био је уверен да му се ништа лоше не може десити. Међутим, све се променило те августовске ноћи која је заувек изменила ток његовог живота.

- Живео сам ужурбано. Ниједан тренутак живота нисам желео да пропустим. Увек сам тежио динамици и дешавањима око себе, без обзира на то да ли су била добра или лоша. Уживао сам бити у центру пажње, чак и те ноћи када се десила несрећа. Сада, док почињем своју причу, прошла је цела деценија од тренутка када сам изазвао проблем у кафићу и имао несрећу, под утицајем видљиво велике количине алкохола - открива Митић.

d
д / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Milan Митић

Према Милановим речима, те вечери је седео у кафићу са пријатељем који га је наговарао да крену кући. Како би избегао додатну расправу, Милан је послушао пријатеља и кренуо да га одвезе. Међутим, Миланова намера била је да се врати до кафића како би решио већ започети проблем. Нажалост, то вече се није вратио до кафића. Уместо тога, завршио је у болници, превезен колима Хитне помоћи у веома тешком стању.

- Стигли смо до мотора који сам тада возио "yamaha Р-1", међутим, нисам могао да га упалим. Невероватно је то што смо се управо тим мотором возили од кафића до кафића, али сада није могао да упали. Сада схватам да је то био Божији знак, али моја ђавоља упорност угушила је ту опомену Бога и анђела чувара. Натерао сам друга га гура мотор и коначно сам га упалио. Другу сам дао кацигу, јер сам имао само једну. Журио сам да га одвезем до куће, возио сам 170 километара на час - уводи нас Милан у ноћ које променила читав његов живот.

"Имао сам велике рупе у лобањи, вирило је парче греде"

При тој великој брзини, Милан је ушао у благу кривину, али изгубио је контролу и ударио у ивичњак. На том месту се налазила продавница с тремом, а Милан је, кад је пао с мотора, главом поломио све три греде које су подржавале трем. Захваљујући кациги, његов друг је преживео с озбиљним, али не и животно опасним повредама, док је Милан с тешким, по живот опасним повредама, превезен у Београд. Милан је тада имао 22 године.

- Мало пре несреће, приметио сам да је прошао санитет Хитне помоћи поред мене. Касније сам сазнао да су у том тренутку у колима прокоментарисали: "Боже, шта је са овом омладином. Хоћемо и њега да скупљамо." Нажалост, та прогноза се брзо обистинила, и убрзо сам се нашао без свести, превезен у болницу. Идентификовали су ме као Н. Н. лице од 45 година, иако сам тада имао свега 22. Лежао сам у коми пуних 40 дана - објашњава наш саговорник.

s
с / Извор: Фото: Youtube Printscreen/Milan Митић

"Ако се пробуди из коме, биће биљка"

Колико је ударац био силовит, најбоље говори чињеница да су у болници по пријему мислили да има више од 40 година, колико је био изобличен од последица удеса.

- Готово да нисам давао знаке живота, имао сам велике рупе у лобањи, парче греде је вирило. Када су дошли родитељи да ураде идентификацију, нису им веровали. Морали су да доказују преко документације да сам им син. А у Пожаревцу су им рекли да пожуре за Београд, ако желе да ме макар још једном виде живог - наводи Митић.

Родитељима је речено да је у јако тешком стању, да чак и ако се пробуди из коме, да ће остати биљка. Ипак, Милан је успео да победи све суморне прогнозе и пробуди се из тог тешког периода.

Своју мисију спроводим у дело

- Пробудивши се из коме и сагледавајући све што сам прошао, осетио сам унутрашњи позив да делим своје искуство са светом. Данас се посвећујем предавањима о безбедности, истовремено обављајући дужност у градској управи Пожаревца. Захвалан сам им што ми пружају прилику да спроводим своју мисију у дело - рекао је Митић.

milan mitić
милан митић / Извор: Фото: Facebook Printscreen/Milan Митић

На основу његове животне приче, снимљен је филм. Данас, Милан дели своје тешко искуство с младима, посвећујући се едукацији о безбедној вожњи. У својој поруци има важно упозорење за младе генерације.

- Поручујем свима, а посебно младима који теже доказивању, да никада не седају за волан уколико су конзумирали алкохол или психоактивне супстанце. Вожња у таквом стању може заувек променити њихов живот или живот особе која им се нађе на путу. Увек користите заштиту, везујте појас. Жели вам срећну Нову годину, ваш Милан - поручио је наш саговорник.

(Србија Данас/Блиц)