Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

16 МЕСЕЦИ СТРАХА И СМРТИ: Разоткривени злочини Врачараца, њиховој окрутности није било краја - ОН је био њихова прва мета

14.11.2022. 21:07
Пише:
Србија данас/Телеграф
Vračarci
Врачарци / Извор: Фото: МУП Србије YouTube Printscreen/Paparazzo Лов ДНК

Први покушај ликвидације група је спровела 7. октобра 2019. године, док је последњи за који се зна био 1. фебруара 2021.

Припадници организоване криминалне "Врачарске групе" лишени су слободе у великој полицијској акцији. Они се сумњиче да су извршили три убиства и пет покушаја убистава, а како је наведено у кривичној пријави, та криминална група деловала је од почетка 2019. године до 11. новембра 2022. године, када су ухапшени.

Прва мета криминалне групе Николе Вушовића, познатог по надимку Џони са Врачара био је Лазар Вукићевић, ког су покушали да убију 7. октобра 2019. године.

"ВРАЧАРЦИ" БИ ДА ПРОПЕВАЈУ?! Преокрет на саслушању криминалне групе - они желе да постану сведоци-сарадници

"ВРАЧАРЦИ" БИ ДА ПРОПЕВАЈУ?! Преокрет на саслушању криминалне групе - они желе да постану сведоци-сарадници

ВИШИ СУД ОДРЕДИО ПРИТВОР ВРАЧАРЦИМА! Наложено и расписивање потернице за 16 припадника који су у БЕКСТВУ

ВИШИ СУД ОДРЕДИО ПРИТВОР ВРАЧАРЦИМА! Наложено и расписивање потернице за 16 припадника који су у БЕКСТВУ

"ВРАЧАРЦИ" БИ МОГЛИ ДА РАЗОТКРИЈУ ЈОШ ЗЛОЧИНА КАВЧАНА И БЕЛИВУКА?! Данас саслушање криминалне групе Лудог Џонија - најмање 11 особа у бекству

"ВРАЧАРЦИ" БИ МОГЛИ ДА РАЗОТКРИЈУ ЈОШ ЗЛОЧИНА КАВЧАНА И БЕЛИВУКА?! Данас саслушање криминалне групе Лудог Џонија - најмање 11 особа у бекству

Група је сада покојног Вукићевића покушала да убије тако што су испод његовог "Поршеа" поставили експлозив и то тако што су Никола Филиповић и Марко Дракула око 16.40 сати дошли аутомобилом и паркирали га у близини места извршења кривичног дела. Они су донели минско-експлозивно средство које је претходно набавио Дракула. Он је тада испод Вукићевићевог аутомобила, осносно у делу испод седишта возача, поставио експлозив запакован у пакет црне боје. У направи се налазио Бризнатни експлозив тежак један килограм.

Они су се потом удаљили са лица места и сачекали да у непосредну близину "поршеа" приђе Лазар Вукићевић, да би тада Дракула даљинским путем активирао експлозив, што је довело до експлозије која је нанела штету великих размера у износу од 4,3 милиона динара, односно до потпуног оштећења Вукићевићевог "поршеа", као и путничких возила паркираних у непосредној близини.

Дракула и Филиповић су се потом, како је наведено, одвезли до једне фирме, где су заменили регистарске таблице на возилу.

Лазара Вукићевића је, подсетимо, годину дана касније лишио клан Вељка Беливука у кући страве у Ритопеку.

Договорили продају дроге, па пуцали

Наредна потенцијална жртва "Врачарске групе" био је Самир Дивљановић, ког је Александар Милошевић требало да лиши живота 29. децембра 2019. године, скоро три месеца после покушаја убиства Вукућевића.

Дивљановић је намамљен од стране Уроша Пиперског који је са њим, како је наведено од стране Тужилаштва за организовани криминал, договорио купопродају кокаина.

Александар Милошевић је, приликом сусрета са Дивљановићем, употребио ватрено оружје пуцајући у његовом правцу. Том приликом му је нанео повреду у виду прострелне ране на левој страни грудног коша, са оштећењем поткожног ткива, након чега се удаљио са лица места.

Како би уништили трагове комуникације са Дивљановићем, Пуперовић је даљинским путем уништио "Скај" апликацију на Дивљановићевом криптованом телефону.

Прво убиство

Прва жртва "Врачарске групе" био је Александар Халабрин, који је убијен 20. марта 2022. године у изнајмљеном стану на за сада непознатој локацији у Београду. Милош Ранчевић је пре убиства искористио своју блиску сарању са Халабрином како би о њему прикупио информације, а онда их прослеђивао Пиперском и Вушовићу. Владимир Ковачевић је, такође користећи добре односе са Халабрином, истог намамио у стан у ком је лишен живота.

Халабриново тело затечено је укопано у земљу, а пронађено је 16. маја 2020. године у засеоку Змињак у месту Парцани у Сопоту, на удаљености од 100 метара од асфалтног пута.

По првобитном плану, Пиперски је Халабрина требало да убије експлозивом, али су онда Александар Остојић, Милош Ранчевић и за сада NN лица прикупљала информације о навикама и кретању Халабрина и са Вушовићем и Малетићем испланирали изнајмљивање стана у који би намамили Халабрина. Они су кривично дело извршили 20. марта 2020. године, а након убиства Пиперски је обавестио остале припаднике те организоване криминалне групе да је Халабрин убијен и закопан.

150.000 евра за ликвидацију

Непуна два месеца након ликвидације Халабрина на мети се нашао Милош Ниловић, ког су чланови групе покушали да убију 11. маја 2020. године у башти кафића у Браничевској улици.

Убиство је требало да буде извршено тако што би Милош Миљановић у кафић дошао са маском на лицу, навученом капуљачом и аутоматским ватреним оружјем.

Ипак, упркос детаљном планирању, али и цени од 150.000 евра за Ниловићеву "главу", ликвидација није била успешна.

За Миљановића је изнајмљен стан на Врачару у који би се сакрио након убиства, али како га није успешно извршио, Вушовић је издао налог Букљаши да му испод отирача остави кључ другог изнајмљеног стана у који би се преместио.

Ристић убијен пред кућом

Четири месеца након покушаја убиства Милоша Ниловића, "Врачарци" су успели у својим намерама да лише живота Драгана Ристића из Калуђерице. Ристић је убијен недалеко од свог дома, када се Вук Урсулов, који је био директни извршилац кривичног дела, аутомобилом "закуцао" у његово возило, како би га намамио да изађе из аутомобила.

Како је наведено, када је Ристић изашао из аутомобила, Урсулов је такође изашао, а потом поштољем са пригушиваћем у правцу Ристића испалио осам метака. Ристић је задобио више устрелних и прострелних повреда у горњи део тела, услед којих је дошло до оштећења за живот важних можданих центара и смрти на лицу места.

Божиловић је оружје и муницију спаковао торбу по коју је касније отишао и преузео је, а имао је налог и да запали возило које је коришћено приликм извршења кривичног дела и којим су извршиоци отишли до локације, где су запалили и друго возило које је коришћено током убиства. Он је обавестио Милоша Павловића да ће сутрадан да убију Драгана Ристића, а након убиства је обавестио Павловића и друге припаднике групе да је кривично дело извршено.

Шарац платио главом у "Ушћу"

Само месец дана касније, 17. октобра 2020. године, Александар Шарац постао је трећа жртва организоване криминалне групе. Убијен је у подземној гаражи тежног центра "Ушће".

Лазар Илић је, доводећи у опасност животе других лица која су се налазила на паркингу прижао Шарцу с леђа и из пиштоља са пригушивачем испалио два хица у пределу главе, чиме му је нанео тешке телесне повреде опасне по живот у виду прострелних рана у пределу левог потиљка и левог образа. Шарац је, услед задобијених повреда, преминуо 26. октобра.

Како је објашњено из Тужилаштва за организовани криминал, осумњичени Никола Вушовић је као организатор криминалне групе, а у циљу убиства Александра Шарца, издао налог Недељку Тодоровићу да пронађе локацију за извршење убиства, као и место на ком би касније уништили доказе, што је он и учинио. Задатак Страхиње Савића био је да довезе извршиоце убиства на место на ком је требало да нападну Шарца, а Ђорђе Кнежевић, Иво Букљаш и Марко Тацић требало је да лоцирају возило које је Шарац користио и којим је и дошао у гаражу.

Никола Миленковић, Иван Билетић и Војин Ступар имали су задатак да Лазара Илића прокријумчаре преко границе у Црну Гору.

"По сваку цену убити Зарића"

Убрзо потом, "Врачарска група" завршавала је припреме за још једну ликвидацију, која ј планирана од друге половине априла, а покушали су да је изврше 27. новембра 2020. године. Мета је био Андрија Зарић, ког је Пиперски, како је наведено у кривичној пријави, хтео да лиши живота "по сваку цену".

Праћење Зарићевог кретања започето је почетком маја и то на адреси на којој је становао и континуираној траси кретања. Ђорђевић је крајем маја за директног извршиоца убиства одабрао Рајка Топића и пренео му налог да што пре изврши убиство.

Група је одредила место на којем су планирали да изврше убиство, а потом и дошла до података о Зарићевом возилу. Топић је, након што је прихватио да изврши кривично дело, такође прикупљао податке о начину живота, као и нове чињенице о кретању Зарића, па је почетком новембра 2020. године за непосредног извршиоца ангажовао Саву Станкића, са којим је заједно посматрао Зарића.

Њих двојица су 2. новембра, пратећи Зарићево кретање до једног ресторана на Новом Београду, одустали од убиства. Након тога, 22. новембра Станкића до Зарићеве адресе становања на Новом Београду вози Зоран Савић, некон чега га је одвезао и до паркинга у Улици старине Новака. Све то време Савић није знао за намере Станкића, а он је потом пешке отишао до зграде у Далматинској улици и са собом понео пиштољ.

Код зграде се сакрио са окривљеним Рајком Топићем и, како наводи Тужилаштво за организовани криминал, чекао Зарића. Када је оштећени стигао својим "аудијем" до паркинга и одатле кренуо до улаза у зграду, Станкић је са места на ком се крио пришао Зарићу са леђа и покушао да га убије тако што је у њега испалио два метка. Један метак погодио је Зарића у леву бутину, а Станкић је птрћао до Улице старине Новака, рекао Савићу да је упуцао Зарића и да га одвезе до Панчевачког моста, где је репетирао пиштољ и из њега избацио два метка, а потом оружје бацио у Дунав.

Последњи покушај убиства

На мети групе последњи се нашао Арсеније Стефановић, ког су покушали да убију 1. фебруара 2021. године. Тог дана око 16.50 сати на паркингу на Бежанијској коси покушали су да га убију Урош Пиперски, Филип Грујић и Петар Јевтић.

Јевтић је, у тренутку када се Стефановић својим "аудијем" довезао на паркинг, пришао са задње стране возила и пиштољем непознате марке и калибра кроз затворена возачка врата испалио више метака. Стефановић је тада погођен у леву натколеницу.

Након што је Јевтић покушао да убије Стефановића, позвао је Грујића и инсистирао да неко од њега преузме пиштољ из ког је пуцао. Након тога се сакрио код познаника у циљу избегавања хапшења и уништио одећу коју је носио у тренутку покушаја убиства. Грујић је потом на за сада неутврђеном месту од њега преузео оружје како би га уништио.