Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АДВОКАТИЦА ОЦА ДЕЧАКА УБИЦЕ ОДГОВОРИЛА НА ПИТАЊЕ КОЈЕ СВЕ МУЧИ: Али једна важна ствар и даље остаје мистерија

18.07.2023. 16:52
Пише:
Србија Данас/Телеграф
Dečak ubica
Дечак убица / Извор: Фото: Србија Данас/Принтсцреен

Дечак убица се испитује у својству сведока у поступку који се води против његовог оца, осумњиченог да је учинио кривично дело тешко дело против опште сигурности

Дечак убица који је учинио масовно убиство у Основној школи "Владислав Рибникар", данас је у Вишем јавном тужилаштву у Београду изјавио да је оружје којим је учинио злочин било обезбеђено, и да му први контакт са ватреним оружјем није омогућио његов отац, како се спекулисало у медијима, изјавила је очев адвокат Ирина Боровић.

ДЕЧАК-УБИЦА ИСПРИЧАО ПОТПУНО ДРУГАЧИЈУ ПРИЧУ: Открио како је дошао до оружја, па порекао све што смо досад знали

ДЕЧАК-УБИЦА ИСПРИЧАО ПОТПУНО ДРУГАЧИЈУ ПРИЧУ: Открио како је дошао до оружја, па порекао све што смо досад знали

ДЕЧАК-УБИЦА СЕ ПОКАЈАО! Нови детаљи са саслушања малолетника који је извршио масакр у "Рибникару"

ДЕЧАК-УБИЦА СЕ ПОКАЈАО! Нови детаљи са саслушања малолетника који је извршио масакр у "Рибникару"

НИШТА НИЈЕ ОНАКО КАКО СЕ СПЕКУЛИСАЛО: Ево шта је рекао дечак убица на саслушању!

НИШТА НИЈЕ ОНАКО КАКО СЕ СПЕКУЛИСАЛО: Ево шта је рекао дечак убица на саслушању!

Дечак убица се испитује у својству сведока у поступку који се води против његовог оца, осумњиченог да је учинио кривично дело тешко дело против опште сигурности.

Отац дечака се налази у притвору од хапшења 3. маја, истог дана када је дечак убица у школи убио девет ученика и радника обезбеђења.

Ирина Боровић је додала је да је дечак приликом саслушања изразио кајање због онога што је чинио.

- Данас је саслушан малолетник поводом чијег чина, трагичног и страшног, се води овај кривични поступак против окривљеног оца дечака. Детаљно су испитане све околности које могу бити важне за откривање разлога због којих је све ово учинио. Оно што могу да кажем јесте да је потврдио оно што је отац објаснио у погледу начина на које је оружје чувано и складиштено, дакле било је апсолутно обезбеђено. Детаље како је он до оружја дошао не бих могла да кажем - навела је Боровићева.

Пуномоћник оштећених Зора Добричанин рекла је данас да је договорено да се процес одвија у судници, са циљем да се ни на који начин, било каквим изношењем, не би реметио поступак.

- Ми смо се договорили да се овај процес одвија у судници и то је оно што је интерес овог поступка, да ни на који начин, било каквим изношењем, било ко ремети овај поступак. Једино што можемо да вам кажемо то је да данас јесте испитан сведок малолетни дечак - изјавила је Добричанин.

Дечак убица, син осумњиченог, који у време поменутих радњи није имао навршених 14 година и као такав није кривично одговоран, изјаву је дао у својству сведока у присуству законског заступника, своје мајке, саопштило је Више јавно тужилаштво.

Он је испитан путем видео конференцијске везе успостављене између здравствене установе у којој се налази на опсервацији и Вишег јавног тужилаштва у Београду.

Upaljene sveće i cveće za ubijenu decu na Vračaru
Упаљене свеће и цвеће за убијену децу на Врачару / Извор: Србија Данас

У тужилаштву, налазили су се поступајући јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Београду, пумономоћници оштећених и бранилац окривљеног оца дечака убице.

Сва питања присутних упућена сину осумњиченог, постављена су преко поступајућег јавног тужиоца.

Подсећамо да Више јавно тужилаштво у Београду води истрагу против оца дечака, због сумње да је у претходном периоду обучавао свог 13-годишњег сина да рукује ватреним оружјем и муницијом, тако што га је водио у стрељачки клуб како би увежбавао гађање мета из ватреног оружја, упркос чињеници да дете има 13 година и да таква активност и обука очигледно не одговарају његовој животној доби.

Такође, он је, како се сумња, поступио супротно одредби члана 32, став 1, Закона о оружњу и муницији и супротно члану 2, став 1, Правилника о просторно техничким условима за безбедно смештање оружја и муниције, јер није обезбедио услове за безбедан смештај и чување оружја и муниције тако да оно не може доћи у посед неовлашћених лица, односно да буде закључано и посебно одвојено у сефовима, касама или сличним ормарима који се не могу лако отворити.

Сумња се да је, услед оваквог његовог поступања, 3. маја 2023. године његов син успео да дође у посед пиштоља марке "ЦЗ Shadow", калибра 9x19mm и пиштоља марке Ругер МК калибра 22 mm ЛР, за које осумњичени отац поседује дозволе надлежног органа, а које се налазило у неправилно обезбеђеном металном сефу у ормару који се налази у предсобљу стана.

Дечак убица је оружје и муницију понео са собом у ОШ "Владимир Рибникар" у Београду, где је испалио велики број хитаца и лишио живота радника обезбеђања и деветоро ученика, а ранио петоро ученика и наставницу школе.