Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

"АЈДЕ КУЧЕ, ДОЂИ У КОЛА, ЗА 20 СЕКУНДИ ДА СИ ТУ" Нарушено здравље лекара из Ниша кога је пар држао као РОБА

14.12.2021. 15:28
niš doktor
ниш доктор / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Profimedia

Небојша и Драгана се терете да су од марта 2019. до марта 2021. године у урачунљивом стању, претњама да ће наудити жртви и његовој породици али и силом, са оштећеним успоставили ропски однос

Угледни нишки кардиолог Ј.Г. кога су, како тврди Више јавно тужилаштво у Нишу, две године у ропском положају држали Небојша Николов (46) и његова невенчана супруга Драгана Петровић (32), без обзира на недаће које су га снашле, и даље покушава да пронађе оправдање за њихове поступке. Мада је ангажовао пуномоћника, адвоката Светислава Величковића, придружио се кривичном гоњењу и истакао имовинско правни захтев, Ј.Г. не износи директне оптужбе на рачун ухапшеног пара.

ДА ЛИ ЋЕ ПЕТРОВИЋЕВО УБИСТВО БИТИ РАЗРЕШЕНО НАКОН 27 ГОДИНА? Србин "пао" у Италији - ево шта је рекао на суђењу

ДА ЛИ ЋЕ ПЕТРОВИЋЕВО УБИСТВО БИТИ РАЗРЕШЕНО НАКОН 27 ГОДИНА? Србин "пао" у Италији - ево шта је рекао на суђењу

АУТОБУС ПОКОСИО ПЕШАКА: Тешка саобраћајна несрећа у Београду

АУТОБУС ПОКОСИО ПЕШАКА: Тешка саобраћајна несрећа у Београду

ПОТПУНО НЕЗАИНТЕРЕСОВАН И БЕЗ ТРУНКЕ КАЈАЊА! Младић насумично убадао ножем људе по Нишу - ево каква га казна очекује

ПОТПУНО НЕЗАИНТЕРЕСОВАН И БЕЗ ТРУНКЕ КАЈАЊА! Младић насумично убадао ножем људе по Нишу - ево каква га казна очекује

Небојша и Драгана се терете да су од марта 2019. до марта 2021. године у урачунљивом стању, претњама да ће наудити жртви и његовој породици али и силом, са оштећеним успоставили ропски однос.

- Оштећени је бринуо о здравственом стању окривљених, издржавао их и давао им сва месечна примања, како од пензије тако и од приватног рада као лекар кардиолог, и ограничавали му слободу кретања и комуницирања са другим људима. Приморали су га да марта 2019. године напусти породичну кућу, супругу и ћерке и започне живот на улици под њиховом контролом. Током дана стајао је испред стана у холу зграде у којој они живе а ноћу је спавао у аутомобилу чије је изнајмљивање плаћао то искључиво када му они дозволе - навела је у уводном излагању пред Вишим судом у Нишу тужилац Ирена Радивојевић.

Такође, презентовала је и телефонску комуникацију претеће садржине између оптужених и њихове жртве.

- Ајде, куче, дођи у кола, после касно, за 20 секунди да си ту - једна је од порука које је оптужена упутила Ј.Г.

Називали су га дебилом, ретардом, болесником, претили му да ће му "седамдесет пута палицом поломити главу", да ће његовим ћеркама "откинути главу, бацити им бомбу, да ће му заклати породицу" и слично.

Адвокат Величковић каже да је финансијска експлоатација Ј.Г. трајала много дуже од периода наведеног у оптужном акту.

- Неспорно је да је мој клијент годинама искоришћаван на овај или на онај начин, о томе ће се вештаци изјаснити али верујем да је то период од десет, па можда и петнаест година. Захтев за надокнаду штете односи се само на период од две године, јер преко оптужнице из процедуралних разлога не можемо ићи. Верујем да ће то бити доказано током судског поступка јер и из одбране окривљених произилази да их је он издржавао. Не стоје њихови наводи да су били пријатељи, оптужена Драгана седам а Небојша чак преко двадесет година. Ако су заиста били у таквој врсти односа, како да га та Драгана током седам година ниједном није позвала да преспава у њиховом стану, већ је и у зимским условима боравио на улици или у ауту који је он плаћао а Небојша га користио – навео је Величковић.

Коментаришући одлуку Вишег јавног тужилаштва да Ј.Г. добије статус посебно осетљивог сведока, те да не буде саслушаван на суду већ да се користи његова снимљена изјава, Величковић каже да за то постоје разлози.

- Што се тиче његовог психофизичког стања, мој клијент још није довољно стабилан. Са њим се о овом поступку не може дискутовати, он има своју визију тих догађања. Међутим, о разлозима таквог његовог стања изјаснили су се вештаци, није ништа неуобичајено да је жртва и даље на неки начин под утицајем оних који су га ставили у такав положај – објашњава Величковић.

Овакав став Ј.Г. не амнестира Небојшу и Драгану од кривичне одговорности, јер га је осим вештака, као жртву идентификовала и најкомпетентнија институција за ову материју, Центар за трговину људима. Такође, Кривични законик, који за трговину људима прописује казну затвора од три до дванаест година, наводи да “пристанак на експлоатацију или на успостављање ропског или њему сличног односа не утиче на постојање овог кривичног дела”.

Оптужени пар је пред судом негирао наводе оптужнице, бранећи се да су докази који их терете, извучени из контекста.

- Пријатељи смо 21 годину, могуће је да сам изјавио нешто од оног што је наведено у оптужници али то никада не бих извршио. Вероватно сам то казао у неком тренутку револта - бранио се Николов.

Његова супруга такође је негирала кривицу а претеће поруке правдала истим разлозима.

- Апсолутно нисам крива, поједини делови оптужнице су тачни али то што сам говорила било је због страха за здравље свог супруга - казала је Драгана.

Адвокат Мирослав Ристић, бранилац оптуженог Николова истакао је да су кључни докази тужилаштва на климавим ногама.

- Управо на основу доказа које је тужилаштво предложило, одбрана ће доказати да оптужени није извршио кривично дело за које се терети. Из тог разлога инсистирамо на непосредном саслушању наводно оштећеног, како би се цитирани делови њихове комуникације схватили у контексту, јер је изношењем појединих њихових делова створен погрешан утисак о садржини њихових разговора. Инсистирам И на утврђивању релације између наводно оштећеног и Николова који је, према тврдњама обојице, био однос родитеља и детета. Такође, између њих двојице и трећих лица постојао је и пословни однос о чему се води и други поступак па се делови тих порука односе и на тај предмет - казао је Ристић.

Суђење ће бити настављено 28. јануара следеће године.