Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"Био је црн, нов и лепљив": Припадник америчке Фоке пред српским судом испричао шта је претходило хапшењу

30.01.2019. 17:12
Пише:
Танјуг
američka foka
америчка фока / Извор: СД/илустрација

У Вишем суду у Београду данас је почело суђење бившем америчком маринцу, припаднику елитне јединице "Фоке" Данијелу Дејвиду Корбету и тројици Београђана оптужених за набавку и ношење нелегалног пиштоља без регистарског броја.

Сви су негирали наводе оптужнице и изнели своје верзије догађаја од децембра 2017. и јануара 2018. године, пре него што су ухапшени, 31. јануара прошле године.

Поред Корбета, оптужени Никола Вучељић, Ненад Павлица и Никола Адрашевић.

Корбет и Павлица су доведени из притвора Окружног затвора у Београду, са лисицама на рукама и у пратњи стражара наоружаног дугом цеви у који су после суђења враћени, јер је суд одбио да им укине притвор у којем су годину дана, од 31. јануара прошле године. 

СА ФАНТОМКОМ НА ГЛАВИ И БУДАКОМ У РУЦИ УЛЕТЕО У ТРЖНИ ЦЕНТАР У ЛОЗНИЦИ: Ударио касирку, ножем избо трговца?!

Суђење је пратила представница америчке амбасаде у Београду, а Корбету је судски тумач преводио ток суђења.

У детаљној одбани Корбет је навео да од оптужених познаје само Вучељића, којег је упознао крејем 2017. преко заједничких девојака.

- Дружили смо се излазили, пили. Боравио сам у хотелу неколико месеци, а када ми је Вучељић рекао да има празну собу у свом стану прешао сам код њега - испричао је Корбет.

Неколико дана након усељења, у јануару, Вучељић му је, како каже, показао пиштољ, који је, како је рекао суду, био "црн, нов, лепљив и није био функционалан".

sud
суд / Извор: Профимедиа

- Покушали смо да га натегнемо али механизам није функционисао. После пар сати сам ухапшен - испричао је бивши маринац у својој одбрани.

Истакао је да није тражио од Вучељића, нити га је подстрекавао да му набави пиштољ. 

На питање судије да ли има проблема са потенцијом, Корбет је одговорио - Да понекад. Користим понекад, вијагру, камагру.

Испричао је да је због тога од Вучељића тражио да му набави нешто за потенцију, што је овај и учинио, а Вучељић је у својој одбрани навео да му је крајем децембра 2017. године набавио камагру преко интернета за 10-12.000 динара што му је Корбет надокнадио.

Одговарајући на питања тужиоца, Корбет је рекао да је у Београду боравио пословно и да је стигао два или три месеца пре католичког Божића.

Одбрану је изнео уз помоћ судског тумача за енгелски језик, а на питање да ли разуме српски, рекао је да је за годину дана у притвору научио да броји и десетак псовки.

Корбет је ухапшен 31. јануара 2018. у Вучељичевом стану, где је пронађен пиштољ ЦЗ-99 са избрисаним бројем.

Терети се, као и остала тројица оптужених, за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, за које је запрећена казна затвора до 12 година.

Износећу своју одбрану Вучељић је испричао да је идеја за набавку пиштоља била искључиво његова "идиотска идеја", да би испао битан у друштву.

- Ја сам ловац и имам пуно оружја са дозволама. Шта ми је било тада не знам. Понашао сам се идиотски и дошао сам на идеју да набавим пиштољ и да водим Корбета на стрелиште да вежбамо пуцање - рекао је Вучељић.

Према његовом казивању, пиштољ је набавио крајем јануара преко познаника "Мирослава" од "Раје", за 1.000 евра.

Тиме је негирао наводе оптужнице да је пиштољ набавио од оптуженог Павлице крајем децембра и продао га Корбету. 

Међутим, испричао је да је, пошто пиштољ није био функционалан, питао Андрашевића, са којим се дружио, да ли зна некога ко може да поправи пиштољ.  Адрашевић га је, на дан хапшења, 31. јануара одвео у Кумодраж где су се срели са оптуженим Павлицом.

Према речима Вучељића, Павлица је однео пиштољ кући и вратио га после пола сата, али он није стигао да провери да ли ради јер није имао метке, а већ после неколико минута је ухапшен.

На крају детаљног исказа, рекао је да се каје што је све оптужене увукао "у ову причу" због своје "идиотске идеје". Павлица је негирао наводе оптужнице да је продао пиштољ Вучељићу.

Он је као и Вучељић рекао да је на молбу Андрашевића поправио иглу на пиштољу, јер се помало разуме у оружје с обзиром да ради као обезбеђење 25 година.

Појаснио је да је то урадио без икакве надокнаде или користи, јер је Адрашевић син његовог пријатеља који је у то време био у притвору.

Андрашевић је у својој одбрани навео да му није пало на памет да се ради о нелегалном пиштољу за чију га је поправку питао Вучељић, с обзиром да је знао да је Вучељић ловац и да поседује пуно легалног оружја.

- Није ми пало на памет да је нешто нелегално. Много ми је жао што сам у ово увукао Павлицу. Сматрам да нисам крив за пиштољ, јер га нисам ни видео, ни држао у руци - рекао је Андрашевић.

ПОЖАР У РУЗВЕЛТОВОЈ У БЕОГРАДУ! Младић (27) тешко ПОВРЕЂЕН

Наводећи да код себе приликом хапшења имао кокаин, који је тада користио како би превазишао проблеме који су му задесили породицу (у вези са оцем у притвору), он је рекао да признаје кривично дело у вези са тим.

На суђењу није читана оптужница пошто је то учињено на припремном рочишту, које је било затворено за јавност. Павлица и Корбет су у притвору од хапшења, а Андрешевић и Вучељић се бране са слободе. Суд је данас одбио предлоге бранилаца Павлице и Корбета да им притвор замени кућним притвором уз наногицу.

Наредно суђење је заказано за 25. фебруар, а следеће за 29. март.

За Корбета су медији пренели да је запослен у фирми "Рејвен милитари", чији је сувласник Џеј Футлик, некадашњи специјални асистент Била Клинтона.  Био је припадник Тима 6, елитне јединице америчких маринаца, познате као "фоке", а недавно су се и амерички медији бавили овим случајем против њега. 

Припадници "фока" спроводе тајне антитерористичке операције, има их око стотинак, а база им се налази у Дем Неку у Вирџнији, и познати су као морнаричка група за специјалне ратне операције (ДЕВГРУ).

Расветљено убиство које је ПРЕСТРАВИЛО Зајечар: Убио је КАМЕНОМ, ухваћен ТЕК САДА - град ДЕЦЕНИЈАМА био у страху

Поред осталог, лоцирали су и убили вођу Ал каиде, Осаму бин Ладена, 2011. године, у Пакистану. Активности јединице надгледа Заједничка команда за специјалне операције (ЈСОЦ), које надгледају америчке војне снаге Делта. 

"Довео ме је до просјачког штапа": Упуцао свог адвоката због ИЗГУБЉЕНОГ ДЕЦЕНИЈСКОГ СПОРА на суду

Морнарички "Тим 6" толико често сарађује са америчком контраобавештајном агенцијом да их понекад зову "преторијанска гарда" ЦИА, наводе светски медији.