Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АПЕЛАЦИОНИ СУД ОДЛУЧИО: Ево шта ће бити са имовином породице дечака убице - уведена ЗАБРАНА!

21.08.2023. 15:32
Пише:
Танјуг
Dečak ubica
Дечак убица / Извор: Фото: Србија Данас/Принтсцреен

Ова одлука је донета након разматрања жалби на првостепено решење Вишег суда у Београду

Апелациони суд у Београду потврдио је решење Вишег суда у Београду којим је забрањено мајци дечака који је починио масакр у Основној школи "Владислав Рибникар", да отуђи и оптерети непокретности.

ДОНЕТА НОВА ОДЛУКА О ДЕЧАКУ-УБИЦИ ИЗ "РИБНИКАРА"!

ДОНЕТА НОВА ОДЛУКА О ДЕЧАКУ-УБИЦИ ИЗ "РИБНИКАРА"!

ДОНЕТА ОДЛУКА: Ево у којој ће школи дечак-убица из Рибникара наставити школовање

ДОНЕТА ОДЛУКА: Ево у којој ће школи дечак-убица из Рибникара наставити школовање

МАЈКА ДЕЧАКА УБИЦЕ УПУТИЛА ШОКАНТАН ЗАХТЕВ! У штуром писму ни речи о масакру: Тражи једну ствар за свог сина

МАЈКА ДЕЧАКА УБИЦЕ УПУТИЛА ШОКАНТАН ЗАХТЕВ! У штуром писму ни речи о масакру: Тражи једну ствар за свог сина

Ова одлука је донета након разматрања жалби на првостепено решење Вишег суда у Београду којим је раније одређена привремена мера ради обезбеђења будућег новчаног потраживања породица убијених.

Шта је забрањено мајци да отуђи?

Том одлуком мајци дечака убице забрањено је отуђење и оптерећење непокретности и удела на непокретностима и то становима, градском грађевинском земљишту, пољопривредном земљишту, гаражи-паркинг месту, породичној стамбеној згради и помоћној згради, те је одређен упис забележбе забране отуђења и оптерећења непокретности одређених овим решењем у надлежни катастар непокретности.

Истовремено је одређена привремена мера забране да отуђи, односно оптерети аутомобил "марке Фиат 500", 2017. година производње, како се наводи на сајту Апелационог суда у Београду.

Потврђеним првостепеним решењем наложено је Народној банци Србије - Организацији за принудну наплату и јавном извршитељу да сва новчана средства којима располаже мајка дечака убице на рачунима и штедним улозима код пословних банака заплени, пренесе и положи у депозит јавног извршитеља до износа од 2.700.000 евра у динарској противвредности, а средства ће се чувати у депозиту јавног извршитеља све до правноснажног окончања парничног поступка.

Одређена је и привремена мера пописом и одузимањем готовог новца, накита и хартија од вредности извршног дужника, а одређен је рок од 30 дана члановима породице убијених за подношење тужбе у циљу оправдавања одређених привремених мера.

Dečak ubica
Дечак убица / Извор: Србија Данас

Образложење одлуке суда

Привремене мере остају на снази до правноснажног окончања поступка покренутог тужбом извршних поверилаца, а жалба не одлаже извршење.

Како се наводи у одлуци Апелационог суда, правилно је првостепени суд одлучио када је одредио предложену привремену меру, имајући у виду да су малолетни подносиоци браћа и сестре преминулих лица, што супротна страна није спорила, да их заступају родитељи, те да родитељи и браћа и сестре настрадалих лица имају исто пребивалиште су довољне да суд сматра вероватним постојање заједнице живота, а самим тим и потраживање на страни браће и сестара.

По оцени другостепеног суда, извршни повериоци су, како се наводи у одлици суда, судским одлукама и јавним исправама доказали намеру извршног дужника да отуђи и оптерети ближе описане непокретности, односно да су у том циљу предузете конкретне радње на који начин би повериоци услед располагања имовином били оштећени односно онемогућени да намире своја будућа потраживања.

Суд додаје и да, с обзиром на намеру извршног дужника, број оштећених лица, те висину будућег потраживања поверилаца следи да постоји опасност да извршни дужник располаже не само непокретном већ и покретном имовином, због чега правилно првостепени суд закључио да су извршни повериоци учинили вероватним и постојање опасности по потраживање.

OŠ Vladislav Ribnikar
ОШ Владислав Рибникар / Извор: Србија Данас

 
Жалба породице дечака убице неоснована

Апелациони суд је става и да су неосновани наводи жалбе да је одлука којом је наложено Народној банци Србије и јавном извршитељу да сва новчана средства којим располаже извршни дужник на рачунима и штедним улозима код пословних банака заплени, пренесе и положи код јавног извршитеља, заснована на погрешној примени материјалног права јер ће извршном дужнику бити заплењена основна зарада те ће остати без основних средстава за живот.

У одлуци наводе да је жалба неоснована јер се та мера односи на средства која су затечена на рачунима и штедним улозима код пословних банака у моменту извршења привремене мере, што не значи да ће извршни дужник бити лишен зарада и основних средстава за живот.

Закључује и да су без утицаја и наводи жалбе да је првостепени суд прекорачио своја овлашћења доношењем одлука да одузима и накит извршном дужнику с обзиром да суд може да одреди сваку меру којом се постиже сврха обезбеђења, па с обзиром на велики број оштећених лица и велику висину њихових потраживања, те природу и значај будућег потраживања, а које се односи на накнаду штете због смрти блиских лица, правилна је и ова одлука, јер је циљ мере заштита потраживања поверилаца.

Upaljene sveće i cveće za ubijenu decu na Vračaru
Упаљене свеће и цвеће за убијену децу на Врачару / Извор: Србија Данас

Поднета тужба

Чланови породица убијених су 9. августа поднели тужбу у парничном поступку против мајке, оца и дечака убице.

Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха, а против дечаковог оца је у току и кривично поступак који је у фази истраге пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду.

Овом тужбом је затражена и новчана рента односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови - и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.

Дечак убица је 3. маја користећи очев пиштољ убио девет вршњака и чувара те школе.

}