Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АРКАНУ ДАО ЧИТУЉУ, ЦЕЦИ ПРВИ ИЗЈАВИО САУЧЕШЋЕ Једно је мистерија и дан данас: Мој рецепт за ликвидације београдског олоша траје пет до шест секунди

28.04.2023. 08:56
Пише:
Србија Данас/24 седам
Zoran Uskoković Skole
Зоран Ускоковић Сколе / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RUDAR 7

Припадник "земунског клана" Сретко Калинић је деценију и по након ликвдације, изјавио да му је требало минут и по да убије Ускоковића.

Зоран Ускоковић Сколе (37), вођа миљаковачког ганга, убијен је на данашњи дан, пре тачно 23 године, након филмске јурњаве улицама Видиковца и МИјаковца. Припадник "земунског клана" Сретко Калинић је деценију и по након ликвдације, изјавио да му је требало минут и по да убије Ускоковића.

Након троструког убиства у хотелу "Интерконтинентал" 15. јанура 2000. године, када је ликвидиран и Жељко Ражнатовић Аркан, подземљем се ширила прича да је Сколе потенцијални наручилац овог злочина. Наводно су заратили због продаје фудбалера.

МОРАО ЈЕ ДА БУДЕ ЛИКВИДИРАН, ДУЋА ЗБОГ ЊЕГА ИМАО КОМПЛЕКСЕ! Откривене тајне Земунског клана - овако су правили чувене акције

МОРАО ЈЕ ДА БУДЕ ЛИКВИДИРАН, ДУЋА ЗБОГ ЊЕГА ИМАО КОМПЛЕКСЕ! Откривене тајне Земунског клана - овако су правили чувене акције

КАКО СУ БЕОГРАДОМ И СРБИЈОМ ТЕКЛИ ПОТОЦИ КРВИ? Ловили су као дивље звери, нису имали милости - ово убиство је било окидач (ВИДЕО)

КАКО СУ БЕОГРАДОМ И СРБИЈОМ ТЕКЛИ ПОТОЦИ КРВИ? Ловили су као дивље звери, нису имали милости - ово убиство је било окидач (ВИДЕО)

НАЈСУРОВИЈА ГОДИНА У СРПСКОМ ПОДЗЕМЉУ! Након његовог убиства кренула је серија ликвидација - многа ни данас нису расветљена

НАЈСУРОВИЈА ГОДИНА У СРПСКОМ ПОДЗЕМЉУ! Након његовог убиства кренула је серија ликвидација - многа ни данас нису расветљена

Ускоковић је Аркану дао читуљу и први је изјавио саучешће удовици Светлани Ражнатовић и Аркановој породици, што је изјавио у последњем интервјуу који је дао аутору књиге "Видимо се у читуљи".

Његови пријатељи и чланови клана Добросав Гаврић Гавра, Милан Ђуричић Мики и Драган Николић Гаги, учествовали су у овом злочину.

Једно време се склонио из земље, а кад се вратио, огласио се да са овим убиством нема ништа.

- Нисам имао никакав мотив да убијем Аркана, нема доказа за то. Бавим се радњом објеката у Шведској и Шпанији. Као организатор убиства у "Интерконтиненталу" поменут сам без икаквог разлога, јер познајем неке од младића умешане у злочин. Пошто нисам ни фудбалер ни естрадна личност да бих се убудуће појављивао у медијима, овако сам само хтео да покажем да сам одржао реч и дошао кући, јер не постоји разлог да то не урадим - причао је Сколе.

Željko Ražnatović Arkan
Жељко Ражнатовић Аркан / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/AP Archive/Steven Доцкман

Ипак, обезбедио се телохранитељима, који су иначе били запослени у полицији. Такође, наручио је и унапред платио блиндирано возило месец дана пре ликвидације, међутим оно је остало на царини.

Бомба на стан, па убиство

Први напад на Сколета догодио се 24. априла 2000. Његово убиство покушано је у улазу зграде у којој је становао у Улици Видиковачки венац број 10. Позвали су га телефоном, а бомба је требало да буде активирана док је био у улазу, међутим напад није био донро синхранизован и Сколе је остао неповређен.

Три дана након овог догађаја, Сколе је био у колима и возио се по Видиковцу. У два аутомобила, која су била испред и иза њега, били су његови телохранитељи. Када су сва три возила стала на црвено светло семафора, одјекнули су први хици. Уследила је јурњава и пуцњава по улицама Видиковца и Миљаковца.

Чак четири екипе су га јуриле, и на крају, након трке која је трајала 15 минута, убијен је у Улици Сретена Младеновића Мике. У пуцњави је убијен и његов телохранитељ, полицајац Милош Стевановић, а Петар Јокић који је био за воланом задобио је прострелну рану леве руке.

"Звер" признао убиство

Деценију и по после убиства Сколета, о томе је посведочио и Сретко Калинић, звани Звер, најсуровији убица "земунског клана".

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

- Мој рецепт за ликвидације београдског олоша траје пет до шест секунди. Најдужа ликвидација трајала ми је минут и по, а реч је о убиству Зорана Ускоковића Сколета - изјавио је Калинић.

"Сколе је наредио убиство"

Драган Николић Гаги је из затвора Забела, у ком служи казну, потврдио у интервјуу за један београдски медиј да је Сколе Цеци изјавио саучешће, али је открио и да је Сколе учествовао у припреми Арканове ликвидације.

На дан убиства он је, према Гагијевим речима, био у Немачкој и у телефонском разговору инсистирао да Аркан буде убијен баш тог дана у хотелу.

Ускоковић је 1992. године био осумњичен за учешће у убиству Бранислава Перовића, инспектора Трећег одељења у кафићу "Бакарди". Ослобођен је за то, али је кружила прича да су Дејан Зораја и Дејан Јакшић за новац преузели кривицу.

Повезиван је и са убиствима Милорада Влаховића Влаје, саветника у УКП МУП Србије и Драгана Симића, начелника ОУПО Савски венац, али нису прикупљени докази да би се нашао на оптуженичкој клупи.

Сина му убио "старац"

Ускоковићевог сина имењака, 21 годину касније, сачекала је иста судбина.

Млађег Зорана Ускоковића (21) 29. јанунара 2021. године у Борској улици на Канаревом брду убио је мушкарац маскиран у старца, са шубаром на глави и штапом у руци.

Zoran Uskoković Skole
Зоран Ускоковић Сколе / Извор: Фото: Facebook/Printscreen/Zoran Ускоковиц

Тада се наводило да се претпоставља да је Ускоковића убица чекао у жбуњу. Када је младић изашао из аутомобила након што је паркирао и кренуо ка зграде у којој му живи мајка, егзекутор му је пошао у сусрет.

Младић није обраћао посебну пажњу, али је убица приликом мимоилажења извадио пиштољ и успалио у њега четири хица.

Више вести о убиствима Земунског клана прочитајте ОВДЕ.