Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

АУ, КАКАВ ПРЕОКРЕТ! Ступар пуштен на слободу - огласио се његов адвокат

22.11.2022. 18:24
Пише:
Србија Danas/Nova.rs
Nikola Vušović
Никола Вушовић / Извор: Фото: Shutterstock МУП Србије

Которанин Војин Ступар (41), који годинама слови за високопозиционираног члана кавачког клана, ухапшен је у Црној Гори због сумње да је био део криминалне групе "врачарци". Хапшење је уследило по наредби Вишег суда у Београду, ради кривичног гоњења због злочиначког удруживања и помоћи при извршењу тешког убиства.

 Иако се Ступар, по свему судећи, сада сматра једним од члана "врачарског" клана, годинама слови за опасног "кавчанина" који је својевремено лажно оптужио шефа "шкаљарске" групе да је на њега пуцао...

Име Војина Ступара нашло се на списку одбеглих "врачараца" када је пре две недеље спроведена велика акција тужилаштва и полиције против њих. Истрага је тада покренута против 38 осумњичених, од којих је 12 било у бекству, укључујући и првог човека ове групе Николу Џонија Вушовића. "Врачарци" се сумњиче да су починили три тешка убиства, пет убиства у покушају и друга тешка кривична дела.

Улога Војина Ступара огледа се, по свему судећи, у помагању припадницима ове криминалне групе при извршењу тешког убиства. Међутим, дан након што је српско тужилаштво саопштило да је Ступар приведен, огласио се његов адвокат у Црној Гори Милош Радовић који је, у изјави са портал "Дан" изјавио како се Ступар сам јавио у полицијску станицу, као што то чини сваког понедељка јер је то мера коју му је суд изрекао.

НИ МИЛИОНИ ЕВРА НИСУ ПОМОГЛИ! Звицеров полицајац остаје иза решетака

НИ МИЛИОНИ ЕВРА НИСУ ПОМОГЛИ! Звицеров полицајац остаје иза решетака

МИСТЕРИЈА - ГДЕ СУ ЊИХ ПЕТОРИЦА? Дугачка листа смрти, али они се и даље воде као НЕСТАЛИ (ФОТО)

МИСТЕРИЈА - ГДЕ СУ ЊИХ ПЕТОРИЦА? Дугачка листа смрти, али они се и даље воде као НЕСТАЛИ (ФОТО)

СВЕ ШТО НИСМО ЗНАЛИ О ЈОВАНУ ВУКОТИЋУ! Шок исповест бивше девојке: Пао је на колена и закукао из свег гласа, повраћао је крв (ВИДЕО)

СВЕ ШТО НИСМО ЗНАЛИ О ЈОВАНУ ВУКОТИЋУ! Шок исповест бивше девојке: Пао је на колена и закукао из свег гласа, повраћао је крв (ВИДЕО)

- Након што је Ступар јуче пошао да се уредно јави которској полицији, сходно решењу Вишег суда у Подгорици који му је одредио мере надзора, између осталог да се јавља сваког понедјељка за потребе поступка који се одраније против њега води пред Вишим судом. Он је у међувремену сазнао да је Србија против њега покренула кривични подступак и вероватно расписала потерницу. Без обзира на то сазнање, Ступар је јуче пошао да се јави полицији и апсолутно није било никаквог хапшења, како су то многи медији у Црној Гори објавили. Сам је дошао да се јави полицији која га је јутрос спровела судији за истрагу Вишег суда у Подгорици Сузани Мугоши која је нашла да нема основа за одређивање притвора након чега је Ступар пуштен на слободу - казао је Радовић Дану.

Радовић је казао да су Републици Србији претходно доставили документацију, односно кључне доказе који указују да његов брањеник нема везе са извршењем дела за које се сумњичи у Србији. Ступар је, тврди бранилац, све време, био у притвору у Црној Гори, а након тога под мерама надзора забране напуштања места боравишта Општине Котор.

Србија због њега изручила шефа шкаљарског клана

Име Војина Ступара провејавало је на страницама црне хорнике у више наврата, а готово сваки пут се о њему говорило као о високорангираном члану кавачког клана, који је у родбинским односима са "кавчанином" Игором Божовићем. Ступара је шира јавност упознала након што је 2017. године објављено да су на њега и Милоша Радоњића пуцали сада покојни "шкаљарци" Игор Дедовић и Јован Вукотић.

Jovan Vukotić
Јован Вукотић / Извор: Фото: МУП

Како је у први мах објављено, пуцњава се догодила на једном паркингу у Котору, у насељу Раките, када је BMW, којим је управљао Дедовић, а у ком се налазио и Милић Миња Шаковић, препречио пут двојици кавчана. Оружје је, како је било наведено у наредби за спровођење истраге, први потегао Јован Вукотић, изашавши из возила. Тада су се кавчани дали у бег, а за њима су наставили да пуцају Вукотић, Дедовић и Шаковић.

Истрага овог догађаја тапкала је у месту годинама – Јован Вукотић није био доступан правосудним органима у Црној Гори, Миња Шаковић је скоро годину дана био у притвору, док је Дедовић тврдио да је у то време био у Словенији, за шта је чак имао сведока који је дао исказ који то потврђује. Такође, Вукотић се из бекства више пута обраћао тужилаштву тврдећи да му "пакују" и "намештају" оптужујући "отпад и талог који се крије иза својих легитимација".

Потом је Јован Вукотић ухапшен у Турској, заједно са својом партнерком, због фалсификованих путних исправа. Турски правосудни органи потом Вукотића под веома необичним околностима изручио Србији, а не Црној Гори, и Вукотић у нашој држави бива осуђен на петнаестомесечни затвор због фалсификованих докумената. По извршењу те казне, шефу шкаљарског клана одређују екстрадициони притвор уочи изручења Црној Гори, у ком покушавају да га убију цијанидом.

Ступар одбио да се суочи са Вукотићем

На саслушању јула 2020. године Ступар је рекао како не зна ко је 2016. године пуцао у аутомобил у ком су били он и Радоњић. Такође, Ступар је одбио да сведочи пред Вукотићем и Шаковићем у Вишем тужилаштву, који су имали права да му постављају питања. Ступар је тако дао исказ пред правним заступницима "шкаљараца", а за то време Вукотић и Шаковић су чекали у холу зграде тужилаштва. Осам дана након сведочења, Вукотића пуштају из притвора, а потом тужилаштво доноси одлуку, то јест наредбу о обустављању истраге против Вукотића и других.

Шверц дроге на школском броду "Јадран"

Када је из Црне Горе стигла вест да је бродом "Јадран", који ученици поморске школе користе за вежбу, покушан шверц 60 килограма кокаина, сумња је одмах пала на зараћене црногорске криминалне групе. Како је навело тужилаштво, улога Војина Ступара у том илегалном послу који је криминалној групи требало да донесе пет милиона евра, била је да чува оружје и муницију за потребе групе, али и да пакује кокаин.

Сумњало се да је Ступар, заједно са још две особе, у првој половини априла 2019. године, упаковао кокаин у пет ранаца, као и два пиштоља и 52 комада муниције.

Постоји основана сумња да је Ступар са Рачићем и Ровчанином у првој половини априла 2019. године 56 килограма кокаина упаковао у пет ранаца као и два пиштоља и 52 комада муниције. Ступара су, заједно са још два припадника групе, тада одвезла до паркинга једног кафе-бара у Тивту где су дрогу предали другим окривљенима. У одлуци наведено је и који докази сумњиче Ступара да је починио кривично дело, а реч је о информацијама добијеним праћењем и прислушкивањем. Суђење је и даље у току.