Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАЏУ СУ УБИЛЕ ЦИГАРЕТЕ: Служба је знала да му се спрема убиство, Слобин полицијски генерал имао моћне непријатеље (ВИДЕО)

27.12.2021. 15:39
Пише:
Србија Данас
Radovan Stojičić Badža
Радован Стојичић Баџа / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/RUDAR 7

Радован Стојчић Баџа, генерал-пуковник и заменик министра полиције, убијен је 11. априла пре 24 године, а његово убиство и дан-данас је мистерија.

Брутално је ликвидиран у познатој београдској пицерији Мама мија, у тадашњој улици Генерала Жданова, а данашњој Ресавској. Рођен је 1951. у Нишу а убијен 11. априла 1997.

Наводно, само 17 дана раније СДБ (Служба државне безбедности) је добио упозорење да ће он бити ликвидиран, али убиство није спречено.

Пре него што је постао заменик републичког министра полиције и начелник Ресора јавне безбедности МУП Србије, генерал-пуковник Радован Стојичић Баџа (46) био је на челу Територијалне одбране источне Славоније и, формално, Арканов претпостављени. Заједно су се фотографисали 1991. године у Ердуту.

ВЕЛИКА ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА: Сатерали ОСМОРИЦУ криминалаца тешких 60 МИЛИОНА у ћошак - харали су ТРИ године без конкуренције

ВЕЛИКА ПОЛИЦИЈСКА АКЦИЈА: Сатерали ОСМОРИЦУ криминалаца тешких 60 МИЛИОНА у ћошак - харали су ТРИ године без конкуренције

БЈЕЛОГРЛИЋЕВ ПРЕДМЕТ СТИГАО У ПРВИ ОСНОВНИ СУД! Судиће му се у Београду

БЈЕЛОГРЛИЋЕВ ПРЕДМЕТ СТИГАО У ПРВИ ОСНОВНИ СУД! Судиће му се у Београду

"ЈЕДНА ОД ЊИХ ЈЕ И ДАМА..." Ево ко све посећује Шарића у кућном притвору, адвокат открива да нарко бос ОВУ бенефицију из неког разлога НЕ ЖЕЛИ ДА ИСКОРИСТИ

"ЈЕДНА ОД ЊИХ ЈЕ И ДАМА..." Ево ко све посећује Шарића у кућном притвору, адвокат открива да нарко бос ОВУ бенефицију из неког разлога НЕ ЖЕЛИ ДА ИСКОРИСТИ

Како је Баџа од позорника на Ташмајдану догурао до генерала полиције

Радован Стојичић полицијску каријеру почео је као позорник у Ташмајданском парку. Већ у средњој милицијској школи бавио се рвањем и џудоом, а затим је завршио вишу тренерску школу, па ДИФ, да би магистрирао на теми о физичкој кондицији специјалаца. Постао је референт фискултуре у градском СУП у Београду, а средином осамдесетих постао је заменик команданта у Специјалној јединици МУП Србије.

Учествовао је у избацивању рудара који су штрајковали у Старом тргу на Косову, а затим је руководио територијалном одбраном у источној Славонији, док је тамо са својим "тигровима" био и Жељко Ражнатовић Аркан. Из тог времена датирају оптужбе да се Стојичић уплео у криминал и шверц великог обима, што је касније навођено као мотив за убиство. Убијен је 11. априла 1997. у београдској пицерији "Мама мија".

Шта се догодило кобне вечери, откуд Баџа у пицерији?

Те вечери, Стојичићев син Војислав седео је у ресторану "Мама мија" с пријатељем који је по занимању био цариник. Око поноћи младић је телефоном позвао оца и рекао му да дође. Старији Стојичић се убрзо појавио у свом BMW. Сео је леђима окренут улазу и излогу ресторана. Насупрот њему седео је Војислав, а с леве стране стола био је пријатељ.

Пола сата после поноћи на вратима се, држећи аутомат, појавио мушкарац висок око 185 цм, у тамној јакни, тамним фармеркама и с чарапом на глави. Узвикнуо је: "Сви на под!" и испалио рафал у заменика министра.

Сви хици погодили су Стојичића у врат и главу и убили га на месту. Нико други није повређен. Убица је затим истрчао из кафане, испалио један рафал у велики излог и нестао без трага.

ЧУВЕНА ИЗЈАВА: БАЏУ СУ УБИЛЕ ЦИГАРЕ

У време интензивног истраживања убиства Баџа се никада није директно доводио у везу са шверцом цигарета, нити се у то време о томе отворено говорило. Међутим, неколико година касније, 17. јануара 2002. године, пред анкетним одбором савезног парламента који је испитивао околности убиства министра одбране Павла Булатовића, генерал Бранко Ђурић, тада већ бивши шеф београдске полиције, дао је ону чувену изјаву: "Баџу су убиле цигарете". Ту Ђурићеву тезу потврдио је касније на сведочење пред анкетним одбором пред који је доведен из београдског ЦЗ и Радомир Марковић, бивши шеф Државне безбедности. Али на тим тврдњама се све завршило.

Према неким изворима, остали гости у ресторану, међу којима је било и полицајаца, остали су да леже још читавих пет минута. Наоружани припадници МУП Србије заустављали су готово све аутомобиле који су напуштали Београд, легитимисали возаче и записивали регистрације. У самом граду легитимисани су и претресани пролазници, а било је и заустављања аутобуса ГСП... Убица није пронађен.

Средином 2016. Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио Синишу Стојичића, Баџиног брата, на четири и по године затвора због шверца цигарета у Србију током деведесетих година. Радован Стојичић Баџа се у оптужници помиње као један од организатора групе и да је злоупотребом службеног положаја спречавао да буде откривен шверц дувана.

А високи функционер СДБ и помоћник Јовице Станишића Радослав Лукић Луле испричао је ауторима књиге "Они су јачи од нас" Миодрагу Вуковићу и Војиславу Туфегџићу да му је 17 дана пре Баџиног убиства један београдски адвокат пренео упозорење да ће Баџа бити ликвидиран у наредних петнаест дана јер је, наводно, био умешан у ликвидацију криминалца Воје Раичевића, познатијег као Воја Американац, годину дана раније.

Лукић је о томе одмах известио Станишића и о томе саставио службену белешку, али убиство није спречено.