Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БАЛКАНЦИ ПРАВЕ ДАР-МАР ПО ШПАНИЈИ! Пала група коју су чинили Срби, Хрвати и Црногорци, са гомилом наркотика

15.02.2021. 13:09
Пише:
Србија Данас/Блиц
Policija u Španiji
Полиција у Шпанији / Извор: Фото: Полициа Национал Интериор

Припадници шпанске Националне гарде открили су у петак неколико вештачких лабораторија са више од 3.000 засада у провинцијама Аликанте и Мурсија

Двојица Срба ухапшена су у Шпанији у друштву са још двојицом Хрвата и једним Црногорцем, након што је полиција извршила претрес на три локације и открила лабораторије за узгој марихуане и запленила више од 3.000 биљки. Полиција је код ухапшених пронашла и фалсификована документа, а за једним Србија трага.

ВАТРЕНА СТИХИЈА НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ: Запалио се стан на петом спрату, стигли и ватрогасци

ВАТРЕНА СТИХИЈА НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ: Запалио се стан на петом спрату, стигли и ватрогасци

ЗА НЕДЕЉУ ДАНА ВИШЕ ОД 50 ВОЗАЧА НАПРАВИЛО ПРЕКРШАЈ! Главни разлог - алкохол и опијати: Најмлађи возач има 17 година

ЗА НЕДЕЉУ ДАНА ВИШЕ ОД 50 ВОЗАЧА НАПРАВИЛО ПРЕКРШАЈ! Главни разлог - алкохол и опијати: Најмлађи возач има 17 година

ПЕТ ВАТРОГАСНИХ ВОЗИЛА ГАСИЛО ПОЖАР: Ватрена стихија у центру Новог Сада могла је да потпуно уништи зграду (ФОТО)

ПЕТ ВАТРОГАСНИХ ВОЗИЛА ГАСИЛО ПОЖАР: Ватрена стихија у центру Новог Сада могла је да потпуно уништи зграду (ФОТО)

Припадници шпанске Националне гарде открили су у петак неколико вештачких лабораторија са више од 3.000 засада у провинцијама Аликанте и Мурсија. Како су саопштили надлежни, реч је о изузетно сложеној полицијској акцији која је уследила након комплексне истраге, јер је осумњичена банда нарко-дилера имала јаке мере обезбеђења како би остала неоткривена.

Када су агенти упали у три објекта, двојица од петорице осумњичних су покушали да побегну, али су их је полиција сустигла и привела. Шпански медији преносе да је за једног од ухапшених расписан налог за екстрадицију у Србију, заједно са захтевом Истражног суда у Валенсији, а оба злочина повезана су са трговином наркотицима.

Софистицирана технологија за узгој

Биљке заплењене у три објекта биле су у поодмаклој фази раста и цветања, а неке су биле спремне за резање. Агенти су нагласили да су куће биле савршено опремљене и структуиране за узгој конопље и да су имале софистицирану механизацију и технологију за одржавање температуре како би се постигао бржи раст, а све то било је илегално прикључено на регуларну електичну енергију.

Policija u Španiji
Полиција у Шпанији / Извор: Фото: Полициа Национал Интериор

Поред тога, полиција је извршила претресе и на четвртој адреси где је живела особа осумњичена да се налази на челу ове организације. Пронађено је 12.000 евра у готовини, разна документа и залихе које се доводе у везу са заплењеном дрогом.

Ухапшенима се на терет ставља злочин против јавног здравља због наркотика, фалсификовање докумената, припадност организованој криминалног групи и превару са електричном енергијом. Суд у Новелди је одмах наложио њихово притварање.

Први у Европи по заплењеним наркотицима

Оваква акција шпанске полиције само је једна у низу усмерена према нарко-дилерима у Шпанији, која је прошле године била једна од водећих по количини заплењених наркотика. Само у 2020. години, заплењено је 38 тона кокаина, 350 тона хашиша и 1,5 милиона биљака марихуане. Укупно је приведено 20.437 осумњичених да су повезани са прозиводњом и трговином наркотицима.

Најновији биланс трговине дрогом Обавештајног центра против тероризма и организованог криминала (ЦИТЦО) углавном показује пораст велики пораст производње марихуане на шпанском тлу. Конопљу са недозвољеним постотком THC-a узгајали су током минуле године у 13 од укупно 17 шпанских аутономних заједница, према подацима ЦИТЦО-а.

Све више се, показују подаци, широм Шпаније насељавају банде из источноевропских земаља.

- Првом бербом (годишње их има три или више) амортизују се трошкови електичне инсталације у затвореним плантажама, пошто струју не плаћају јер су на њу прикачени илегално. Плодно тло за скривање оваквих банди јесу индустријска имања у централним градовима где нема честих полицијских провера - једногласни су извори из Националне полиције и Цивилне гарде.

Policija u Španiji
Полиција у Шпанији / Извор: Фото: Полициа Национал Интериор

Фаткори који доводе до цветања нарко бизниса махом се тичу казнене политике која је у Шпанији мала (између једне и три године за наркотике, и још једна година уколико се докаже припадност злочиначкој организацији), као и "оскудна друштвена свест".

Иако су хашиш први, а кокаин други на листи најзаступљенијих наркотика, извори из Националне полиције и Цивилне гарде тврде да је управо марихуана та која из године у годину достиже експанзију, или такозвани мегабум.

Србин ухапшен са 400 килограма дроге

Почетком месеца у Шпанији је, у тренутку када се кретао ка Француској, ухапшен српски држављанин (34) пошто је полиција у товарном делу камиона којим је управљао пронашла наркотике сакривене у кутијама. Заплењено је 400 килограма марихуане и мања количина хашиша, а возач је притворен због сумње да је починио кривично дело против јавног здравља.