Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БЕОГРАДСКИ УБИЦА ОТКРИВЕН ПОСЛЕ 27 ГОДИНА: Србина ухапшеног у Италији тражи и наше правосуђе

09.03.2021. 10:31
Пише:
Србија Данас/Република
Italijanska policija
Италијанска полиција / Извор: Профимедиа

Италијански суд у фебруару је осудио Србина на годину и пет месеци затвора за дела која је починио у Италији.

Предраг Петровић (42) ухапшен је по Интерполовој потерници у италијанском граду Казерта због убиства које је починио 1994. у Београду. Он је након тог злочина почео да ради за један он најопаснијих кланова у Италији - Казалези, а лисице су му стављене на руке у четвртак у близини једног тржног центра у који је ишао да се нађе са супругом.

ОШТРО ОКО БЕОГРАДСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: У парку на Звездари у крошњи дрвета пронађене сакривене две кесе са наркотицима

ОШТРО ОКО БЕОГРАДСКЕ ПОЛИЦИЈЕ: У парку на Звездари у крошњи дрвета пронађене сакривене две кесе са наркотицима

ПОЖАР У ХАЛИ ЗА ПРЕРАДУ ДРВЕТА КОД КРУШЕВЦА: Ватра букнула у производној хали

ПОЖАР У ХАЛИ ЗА ПРЕРАДУ ДРВЕТА КОД КРУШЕВЦА: Ватра букнула у производној хали

ТРАЈЕ БИТКА ЗА УПРАЖЊЕНО МЕСТО: Екипа која је са Вељом ликвидирала вође шкаљараца у Атини преузима "власт"?

ТРАЈЕ БИТКА ЗА УПРАЖЊЕНО МЕСТО: Екипа која је са Вељом ликвидирала вође шкаљараца у Атини преузима "власт"?

За Петровићем су и италијански истражитељи трагали од октобра 2019, када је побегао из кућног притвора, у којем је био због више кривичних дела.

- Српски држављанин посебно се уплашио када му је пре бекства из кућног притвора стигло решење о екстрадицији у Србију због убиства 1994, за које нису саопштени детаљи, па је решио да побегне. Тражили су га скоро две године и због разних злочина које је починио као члан озлоглашеног клана Казалези, а међу којима су и разне крађе, шверц оружја и пријем украдене робе. Та дела починио је у периоду од од 1999. до 2015. - испричао је за италијанске медије извор из истраге.

Карабињери су почетком ове године добили сазнања да се Петровић с породицом крије у Казерти, па се крајем фебруара обруч око њега сузио и у четвртак му је на улици направљена полицијска заседа.

Италијански суд у фебруару је осудио Србина на годину и пет месеци затвора за дела која је починио у Италији.

- Он је у Италији први пут ухапшен 2016, када су испливали докази да шверцује оружје за криминалну групу Казалези, а тада је ухапшено још 20 особа које су биле повезане с овим прљавим пословима. Истрага о овој групи започета је још у септембру 2012, захваљујући сведоку-сараднику Пасквалу Фави. Он је тужиоцима испричао како клан Казалези долази до оружја које је модификовано и без серијских бројева - наглашава извор.

Петровић је до 2019. провео три године чекајући одлуку о изручењу Србији, а сада ће наша земља на то чекати још годину и пет месеци док он не одслужи поменуту затворску казну, на коју је осуђен због злочина у Италији.

Италијански криминолог Алесандро Ћећи за српске медије изјавио је једном приликом да је за већину криминалних активности на Апенинском полуострву неопходна сагласност тамошње мафије.

Italijanska policija
Италијанска полиција / Извор: Профимедиа

- Није могуће бити криминалац у Италији без дозволе италијанских криминалних организација. За трговину наркотицима та дозвола је обавезна. Чак и ситни криминалци који се баве диловањем дроге одговарају директно калабријској Ндрангети, која је и међународни лидер у овој области криминала - каже Ћећи.

Он је нагласио и да је у последње време регистрована озбиљна сарадња неколико српских криминалних организација чије су базе у Србији са калабријском мафијом, и то у пословима трговине синтетичким дрогама.

Казалези тешки 30 милијарди евра

Антонио Барделино основао је криминалну организацију Казалези у Казерти. Он је убрзо схватио да ће кокаин постати профитабилнија дрога од хероина, па је организовао мрежу људи која га је шверцовала из Латинске Америке у Казерту кроз посао увоза и извоза рибљег брашна. Кријумчарили су и хероин у мањим количинама, а пошиљке њујоршком клану Гамбино скриване су у филтерима за еспресо кафу. Када су истражитељи пресрели једну пошиљку, Барделино је наводно позвао вођу Гамбино мафије Џона Готија и рекао му: "Не брините, сада шаљемо дупло више другим путем".

Крајем осамдесетих у клану Казалези дошло је до бројних сукоба са другим мафијашким групама у којима су почињена бројна убиства. Почетком двехиљадитих дошло је до хапшења бројних чланова ове криминалне организације, а суђење против 36 чланова клана коначно је завршено 2008, након 10 година. Током судског процеса убијено је пет особа укључених у случај, укључујући и преводиоца. Чак 16 од 36 окривљених мафијаша осуђено је на доживотне казне.

Клан Казалези укључен је и у индустрију цемента и млека, као и у испоруке лекова мафији у Палерму, а сарађују и с албанским и нигеријским мафијашима. Њихова укупна имовина процењује се на око 30 милијарди евра.

Чачани краду парфем, Београђани аутомобиле

Криминолог Алесандро Ћећи истиче да се у Италији различита одељења полиције баве криминалцима који долазе из европских земаља, те да постоји посебно одељење коме су приоритет преступници са српским држављанством.

Italijanska policija
Италијанска полиција / Извор: Профимедиа

- Такав рад полиције је један од разлога честих хапшења Срба у Италији - каже Ћећи.

Али као што полиција има различита одељења за стране криминалце, и српски криминалци су подељени по градовима за различита кривична дела.

- Тако су Чачани у Италији најпознатији по крађама парфема у Италији. Новосађани држе примат у крађи гардеробе, а Београђани воде групу која се бави крађом аутомобила - казао је он.

Вођа клана одлежао 19 година

Један од вођа клана Казалези Пасквале Загарија звани Бин Ладен средином фебруара изашао је из затвора након одслужених 19 година иако је био осуђен на 22 године, па је то смањено након жалбе адвоката. Прошле године је због болести неколико месеци провео у кућном притвору, уз надзор полиције и лекара, јер су болнице биле крцате пацијентима због коронавируса.