Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЕПИЛОГ МАСОВНОГ ТРОВАЊА У АЛЕКСИНЦУ: Почињена бар два КРИВИЧНА дела, одговорни ће сносити ПОСЛЕДИЦЕ

21.01.2024. 12:30
Пише:
Србија Данас/Блиц
Foto: Printscreen/Youtube/Tv zona plus
Фото: Printscreen/Youtube/Tv зона плус / Извор: Фото: Printscreen/Youtube/Tv зона плус

Могуће вишемилионске казне

Адвокат Братислав Стојановић из Ниша, чија је специјалност безбедност на раду, најавио је да ће поднети кривичне пријаве против одговорних у име једног од радника "Магне" из Алексинца, у којој су се за 24 сата отровала 162 радника под још неразјашњеним околностима.

УПАЛИ У КЛАДИОНИЦУ, ПА ПРЕТИЛИ РАДНИЦИМА ОРУЖЈЕМ: Драма у Тутину, лопови однели велику своту новцаPolicija

УПАЛИ У КЛАДИОНИЦУ, ПА ПРЕТИЛИ РАДНИЦИМА ОРУЖЈЕМ: Драма у Тутину, лопови однели велику своту новца

"СИНЕ, ЕТО МЕ КОД ТЕБЕ" Отац младића који је пошао да плива за Часни крст па погинуо РАСПЛАКАО СрбијуFoto: DruÅ¡tvene mreže

"СИНЕ, ЕТО МЕ КОД ТЕБЕ" Отац младића који је пошао да плива за Часни крст па погинуо РАСПЛАКАО Србију

Да ли се против доктора из Сремске Митровице ПОКРЕЋЕ КРИВИЧНИ ПОСТУПАК? Огласила се Марица, једна ствар је КЉУЧНАMarica Mihajlović

Да ли се против доктора из Сремске Митровице ПОКРЕЋЕ КРИВИЧНИ ПОСТУПАК? Огласила се Марица, једна ствар је КЉУЧНА

Он сматра да у инцидентима у фабрици "Магна" постоје елементи бар два кривична дела и једног привредног преступа.

- Постоји сумња да је учињено кривично дело изазивања опасности необезбеђењем мера заштите на раду за које је законом запрећена казна затвора до пет година, као и кривично дело лака телесна повреда. Могуће је да су почињена још нека кривична дела, о томе могу да говорим након што се боље упознам са предметом. Видећемо против кога ће све бити поднета кривична пријава – истиче Стојановић.

Он је добио пуномоћје од једног радника који је, на срећу, само лакше повређен у овом инциденту.

Стојановић подвлачи да је нови Закон о безбедности на раду почео да се примењује прошле године и да он прописује одређене обавезе послодавца које се односе на безбедност радног окружења.

- Компанија у којој су запослени радници по закону је обавезна да предузме све мере како би обезбедила њихову сигурност на радном месту а сумња се да у овом случају то није урађено на прави начин. Радници су у погону, на својим радним местима, морали да имају заштитне маске али и да вентилација буде адекватна како би се испарења од лепка избацила из производне хале те да радници на сваких 45 минута до један сат имају 15 минута паузе, како би могли да се одморе И склоне из тог окружења – каже Стојановић.

Он истиче да закон јасно прописује обавезу послодаваца да изврше и такозвану "процену ризика" за сва радна места, да су запослени морали да прођу обуку о препознавању знакова тровања, те да ће бити проверено да ли је то учињено.

- Казна за непоступање по овим одредбама закона износи три милиона динара – додаје Стојановић.

У болници јуче била два радника, нема нових случајева

У болници у Алексинцу јуче су се налазила само двојица радника али је њихово стање стабилно. Нових случајева није било.

- У болници су задржана два радника. Они су стабилног стања али су остали да се ураде додатне анализе. У сваком случају ће данас или сутра бити пуштени кући. Остали су сви добро, и они који су били стационарно и они који су пуштени на кућно лечење. Нових случајева нема. Нико се није јављао у току јучерашњег поподнева и ноћас и јутрос – рекао нам је јуче в.д. директора Здравственог центра Алексинац др Горан Видић.

Два тровања за 24 часа

Прво тровање радника десило се 17. јануара око 19 часова а лекарску помоћ затражила су 104 радника услед тровања дисајних органа изазваним, како се сумњало, лепком за лепљење подних обога које су тога дана постављане у једној мањој просторији површине 30 до 40 квадрата која се налази у средини производне хале. Након провере квалитета ваздуха који је оцењен као чист, 18. јануара се на посао вратила трећа смена запослених, када се пола часа након поноћи десило ново тровање услед кога је помоћ лекара затражило 58 запослених.

По налогу ОЈТ Алексинац фабрика је испражњена и под надзором је полиције И неће радити до понедељка до када се очекује да буде завршен увиђај и сва потребна мерења.

- Тужилаштво није затворило фабрику већ је наложено да се обустави рад како би могао несметано да се обави увиђај и изврше два потребна мерења. Док се не открије шта је узрок тровања радника, фабрика неће радити - каже извор.

"То је такав кашаљ, имаш утисак као да ћеш себе да исповраћаш"

Радник из фабрике "Магна" у Алексинцу описао је драматичне тренутке тровања, за сада непознатим испарењима.

- Пола сата после поноћи почео је хаос. То је гребање у грлу, огроман кашаљ, имаш утисак да ћеш себе да исповраћаш, а немаш шта да повраћаш. Једна жена је искашљала и сукрвицу. Неколико радника се и онесвестило. Да нисам видео шта се дешавало, не бих веровао - испричао је радник.

Он је испричао шта се дешавало 18.јануара када се трећа смена вратила на посао, непуних 24 часа после тровања 104 радника.

"Речено нам је да је све у реду и да можемо да се вратимо на посао"

- У 22 часа када смо дошли на посао одржан је састанак. Био је присутан комплетан менаџмент, председник општине и истражни органи. Речено нам је да је све у реду и да можемо да се вратимо на посао. Нисмо очекивали да нешто слично поново може да се деси, јер су у случај биле укључене највише државне институције, па чак и ВМА - прича овај радник.

Он каже да је ново тровање почело када су укључене климе којима се греје производни погон површине 12.000 квадрата.

- Немамо подно грејање у фабрици, већ постоји систем грејања преко клима. Проблеми са здрављем радника су почели да се манифестују веома брзо од када су укључене климе. Могуће је да је систем климатизације "повукао" испарења лепка којим су лепљене подне облоге у мањој просторији у средини хале и да су се она раширила на тај начин поново производним погоном. Требало је да људима дају три, четири дана слободно, а да климе раде за то време како би се избацила сва отровна испарења - наводи радник.

Два сценарија масовног тровања у Алексинцу

Након првог тровања у ноћи између 17. И 18.јануара, Основно јавно тужилаштво у Алексинцу је започело истрагу.

Проверавала су се два сценарија – да је до тровања дошло услед испарења од лепка којим је лепљен итисон у просторији површине 30 до 40 квадрата, која се налази у средини хале површине 12.000 квадрата.

Други сценарио који је провераван је била храна из кантине, али је та могућност да је то узрок тровања много мања јер нису сви радници јели у кантини а симптоми тровања код хране се јављају касније него у случају дисајних путева.

Након другог тровања, јуче је обављен нови инспекцијски надзор а данас ће референтне установе обавити додатна мерења унутар производне хале.

Извор: Србија Данас/Блиц