Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БИЛО ЈЕ КОМЕШАЊА И ДОБАЦИВАЊА! Сваког припадника Вељине војске чувала тројица стражара, а због овог следе КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ

09.03.2022. 21:08
Пише:
Србија Данас/Блиц
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: АТА images/Printscreen/TV Пинк

Током јучерашњег дана у згради Специјалног суда у Београду и испред ње владало је ванредно стање јер су се први пут по хапшењу сви припадници клана Вељка Беливука и Марка Миљковића нашли на једном месту, а први пут су се са њима очи у очи нашли и чланови породица њихових жртава, који имају статус оштећених.

Прво припремно рочиште, од три колико је заказано, требало је да почне у 14:30, а почело је са око два сата и 40 минута закашњења. Разлози за толико кашњење, како се сазнаје, били су безбедносни.

Наиме, како се на оптужници налази 30 припадника клана Вељка Беливука званог Веља Невоља, а већина њих је доведена из притвора у Централном затвору, биле су потребне јаке мере обезбеђења како за њихово довођење тако и за увођење у судницу и распоређивање у истој, да би се избегао евентуални конфликт или пак комуникација међу њима.

"СВИМА ЛОШ НАМА НАЈБОЉИ" Овако чланови Принципа честитају рођендан Месару - срца, песме и језиве поруке (ФОТО)

"СВИМА ЛОШ НАМА НАЈБОЉИ" Овако чланови Принципа честитају рођендан Месару - срца, песме и језиве поруке (ФОТО)

"У СТИЛУ СВЕТСКИХ НАРКО-БОСОВА" Беливук и Месар јуче послали СКРИВЕНУ ПОРУКУ - огласио се стручњак

"У СТИЛУ СВЕТСКИХ НАРКО-БОСОВА" Беливук и Месар јуче послали СКРИВЕНУ ПОРУКУ - огласио се стручњак

ОТИШАО ДА СЕ НАЂЕ СА НАВИЈАЧИМА ПАРТИЗАНА И ОД ТАД МУ СЕ ГУБИ ТРАГ! Кецманов отац: Од кад је нестао не живим

ОТИШАО ДА СЕ НАЂЕ СА НАВИЈАЧИМА ПАРТИЗАНА И ОД ТАД МУ СЕ ГУБИ ТРАГ! Кецманов отац: Од кад је нестао не живим

Како се незванично сазнаје, окривљени су седели једни поред других, а сваког од њих чувала су тројица стражара.

Четири марице су стигле у зграду у пратњи џипова око 12:50, тада је блокиран и део Устаничке улице, а последњи притвореници су доведени тек око 16 часова.

Међу окривљенима било комешања и добацивања

Вође клана Беливук и Миљковић нису довођени, јер се притворске јединице у којима су смештени налаз у згради суда, а четворо њих је дошло са слободе.

Vladimir Dimitrijević
Владимир Димитријевић / Извор: АТА images

- Када су ушли адвокати они су већ били унутра, седели су једни до других, а обезбеђење је било између њих како би спречило комуникацију. Били су оштећени, фамилија, било је четири или пет жена, супруга или мајки, и њихови адвокати, прекопута су седели. Исто тако су и заштићени сведоци седели са својим адвокатима, ови који су склопили споразум са Тужилаштвом, одвојени од других окривљених - каже извор и додаје да је међу припадницима клана било комешања:

- Међу њима је било мало комешања, добацивања, али ништа специјално.

Први пут овакве мере

У згради је био и велики број адвоката, како сваки од њих има права на пет бранилаца, а дошли су и чланови неких породица, који у поступку имају статус оштећених. Полиције је било и око Суда, припадници Жандармерије наоружани дугим цевима били су распоређени на улазу и на улици у непосредној близини зграде.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Осим тога, припадници полиције су са специјално обученим псима претраживали највећу судницу Специјалног суда, у којој је рочиште требало да се одржи, ходник и просторије око ње.

- У Суду у Устаничкој овако нешто досад није виђено. Ово је први пут да специјалци уводе псе у зграду и да пре почетка суђења детаљно чешљају просторије. То су вероватно радили из предострожности, како би утврдили да неко пре почетка није унео оружје или експлозив у зграду - рекао је извор и додаје да оволике мере обезбеђења нису виђене још откако се судило припадницима "земунског клана" за убиство премијера Зорана Ђинђића.

Процуреле фотографије вођа клана

Како је припремно рочиште било затворено за јавност, јуче није било могуће видети припаднике клана који су у притвору, а они који су дошли са слободе били су замаскирани до непрепознатљивости, са капуљачама на глави, хируршким маскама, наочарима. Тако је у пратњи адвоката Драгоша Цукавца дошао Владимир Димитријевић. Једина жена у клана Слађана Секулић је дошла са слободе, са косом офарбаном у тамнију боју и готово измењеним личним описом, одевена у црно, са наочарима на лицу и рукама у џеповима.

Slađana Sekulić
Слађана Секулић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Republika

Упркос томе, у јавност су процуреле фотографије са првог рочишта на којима се за говорницом виде вође клана Беливук и Миљковић, који су једини излазили пред судију да се изјасне са су сагласни са предлозима својих бранилаца о захтеву за изузеће судског већа.

- Прозвани су, утврђен је идентитет присутних и одмах је одбрана поднела захтев за изузеће судског већа и тужиоца - каже извор.

Због процурелих фотографија биће поднете кривичне пријаве.

Одложено рочиште

Рочиште је након тога одложено, а бранилац Дејан Лазаревић је за медије рекао да је разлог за подношење таквог захтева "неправилност у раду".

- Захтев смо поднели због неправилности у раду у току истраге поступајућег тужиоца - рекао је.

Други Беливуков бранилац Никола Ристовић је додао као разлог за захтев, односно као аргумент за неправилност на коју се позивају да су писма његових клијената отварана и приложио једно и да им није било дозвољени да присутвују доказнима радњама.

Међутим, захтев за изузеће тужиоца за организовани криминал Младена Ненадића је Републичко јавно тужилаштво данас одбацило.

Захтев није поткрепљен доказима, ово је урађено због одуговлачења процеса, али припремно рочиште се сутра наставља - кажу у Републичком јавном тужилаштву.

Припремно рочиште у поступку против Вељка Беливука, Марка Миљковића и других окривљених који се терете за пет убистава, трговину дрогом и друга тешка кривична дела биће настављено 10. и 11. марта.