Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БИВШИ ИГРАЧ ЗВЕЗДЕ ИМ САЗИДАО КУЋУ - БАБА ИХ ИЗБАЦИЛА НА УЛИЦУ! Откривен прави разлог због којег су настрадале девојчице из Обреновца

05.10.2021. 20:14
Devojčice iz Obrenovca
Девојчице из Обреновца / Извор: Фото: МН Press/Twitter/Printscreen/@Silvana71376830

Нови детаљи случаја који је потресао Србију

Седмогодишња М. В. и њена петогодишња сестра М. В. из Обреновца преминуле су пре три дана услед страјног удара јер у стану у којем су живеле не постоји уземљење, каже кум настрадалих девојчица.

"ОСВЕТА ЛУКЕ БОЈОВИЋА ЈОШ ТРАЈЕ" Црна удовица из Врдника оптужена за убиство мужа упутила стравичне претње

"ОСВЕТА ЛУКЕ БОЈОВИЋА ЈОШ ТРАЈЕ" Црна удовица из Врдника оптужена за убиство мужа упутила стравичне претње

ПРИВОДЕ СЕ УБИЦЕ ПОРОДИЦЕ ЂОКИЋ: Више особа на полиграфу - осумњичени за организацију злочина ВАН ЗЕМЉЕ

ПРИВОДЕ СЕ УБИЦЕ ПОРОДИЦЕ ЂОКИЋ: Више особа на полиграфу - осумњичени за организацију злочина ВАН ЗЕМЉЕ

ИВАН ДВА МЕСЕЦА ПРЕ СМРТИ ДАО КРВ СВОМ ЏЕЛАТУ? Беливуков рођак најбољег друга није звао по имену већ ОВАКО

ИВАН ДВА МЕСЕЦА ПРЕ СМРТИ ДАО КРВ СВОМ ЏЕЛАТУ? Беливуков рођак најбољег друга није звао по имену већ ОВАКО

- Управо смо сазнали из Завода за судску медицину да су девојчице преминуле јер у стану није било уземљења, самим тим струјни удар је био кобан за њих. На њиховом телу постоји браон линија која означава куда је струја прошла - говори Александар и додаје да ће се сахрана девојчица одржати сутра у 13 сати на Новом Гробљу у Обреновцу.

Александар је такође потврдио да је кућу у којој тренутно живи бака погинулих девојчица, сазидао Маријин стриц, фудбалер Јован Маркоски, али да Марија и девојчице последњих година нису живеле ту.

- После смрти Маријиног оца, Јован се, као њен стриц, понудио да сазида кућу Маријиној мајци и њеном брату и сестри, што је и урадио. Кућа се налази у Забрежју у Обреновцу, у којој су првобитно живели сви. После је Марија добила децу, њена мајка је чак потписала у Социјалној служби да ће чувати своје унуке када њена ћерка буде одлазила на посао - објашњава.

Међутим, како каже, баба се потом предомислила и "усред ноћи" је Марију и њене ћеркице избацила на улицу.

- Убрзо је одустала од тога, почела је да се жали како су јој деца бучна и немирна, а онда је рекла да не може да их чува јер се запослила. Та жена, до данас ниједном није отишла на посао. Тад их је и избацила на улицу у тренутку када су све три девојчице имале температуру 42 - прича скрхани Александар.

Он је кратко рекао за "Блиц" да ће Марија и њена трећа, трогодишња ћерка, која је у тренутку трагедије спавала у другој соби, од сада живети код њега. Додао је и да ће преузети старатељством над трогодишњом девојчицом, као и бригу о њиховој мајци.

- Ишао сам у Центар за социјални рад да потпишем молбу да преузмем сву одговорност за најмлађу девојчицу на себе. Марија и дете ће бити код мене, ја ћу се бринути и старати о њима. Нећу дозволити да девојчица оде у хранитељску породицу или дом, јер она има нас - каже он.

Кум пише петицију за Марију

Александар је најавио петицију за коју се нада да ће спречити могућност подизања кривичне пријаве против Марије, мајке настрадалих девојчица.

- Ускоро ћу покренути петицију за коју се надам да ће спречити да Марија кривично одговара, али и помоћи женама које се налазе у ситуацији да су самохране мајке, а од државе не добијају скоро никакву помоћ. Људи треба да схвате да је и она човек као и она је тај дан морала да оде на посао иначе не би имала како да нахрани децу. Не желим да се нешто деси њој и детету - каже он и додаје да је Марија била одговорна мајка и да се трудила, али да је кобног дана морала да оде на посао:

- Свако јутро је устајала пре него што сунце изађе и пешке водила децу у вртић који се налази неких четири километра од њене зграде. После тога је одлазила на посао у месту поред, Звечки, које је седам километра удаљено. Пешачила је кад није било аутобуса да би све стигла да уради. Нико не зна какве је муке она пролазила. И надам се да нико никад неће овако нешто осетити. Деца су била више гладна него сита и тако последњих 5 година. Ја сам дао све од себе, чувао их као своју џигерицу и нећу да дозволим да се о Марији причају и пишу лоше ствари, јер је она борац.

ЦЗСР: Мајка није доставила документацију

Из Центра за социјални рад у Београду за "Блиц" наводе да су упознати са случајем ове породице, као и то да је Марија В. (24) упозната шта је потребно доставити од документације да би остварила материјалну подршку, али да захтев, пре трагедије, није подносила.

- Градски центар за социјални рад у Београду је упознат са трагедијом у којој су настрадале две малолетне девојчице. У претходном периоду Одељење Обреновац ГЦСР је овој породици пружао помоћ подршку из области породично правне заштите кроз саветовани рад, унапређење родитељских капацитета, мотивације сродника за укључењем у мрежу подршке мајци, праћење и пружање потребних информација из области социјалне и породично правне заштите, подршка је подразумевала и сарадњу са предшколским и здравственим установама. Такође, што се тиче материјалне подршке, мајка је информисана и упозната са правима из области социјалне заштите и о томе шта је од документације, која не може бити прибављена службеним путем, потребно доставити за остваривање права из области материјалне заштите, али захтев, пре трагедије, није подносила - наводе у одговору и напомињу да ће ГЦСР Одељење Обреновац, као орган старатељства, малолетном детету и мајици, "у складу са проценом и законом пружити сву неопходну помоћ и подршку из своје надлежности."