Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БОЛЕСНО Појавила се слика убице са Врачара за коју се тврди да је из психијатријске установе (ФОТО)

11.05.2023. 18:52
Пише:
Србија Данас/П.Стојковић
Kosta K.
Коста К. / Извор: Фото: Youtube printscreen/ ПолицеТВ/Друштвене мреже

Зашто се на друштвеним мрежама отварају профили који се представљају као К.К?

На друштвеној мрежи Инстаграм отворен је профил који наводно припада К.К, дечаку који је у среду из очевог пиштоља убио осморо деце из Основне школе "Владислав Рибникар" и чувара школе, а ранио шесторо ђака и наставницу историје. 

На фотографијама које су објављене на поменутом профилу тврди се да се на њима налази дечак-убица који се наводно оглашава из психијатријске установе где је смештен, а на једној од њих је у првом лицу једнине написано "Ово је мој прави налог, не питајте ме више".

"РАЗУМЕМ КОСТУ" Шокантно признање монструма из Младеновца, пред инспекторима испричао СТРАШНЕ ствари

"РАЗУМЕМ КОСТУ" Шокантно признање монструма из Младеновца, пред инспекторима испричао СТРАШНЕ ствари

ШТА СУ МАЛИШАНИ РАДИЛИ ДОК ЈЕ КОСТА ПУЦАО? Исповест радника фирме поред школе: Учитељица бледа, око ње 50 ђака, плачу...

ШТА СУ МАЛИШАНИ РАДИЛИ ДОК ЈЕ КОСТА ПУЦАО? Исповест радника фирме поред школе: Учитељица бледа, око ње 50 ђака, плачу...

"НИЈЕ ИСТИНА ДА ЈЕ БИЛО ТАКО" Потресна сведочења родитеља и невероватно храбрих ученика "Рибникара" - повратак у клупе враћа ГОРКА СЕЋАЊА

"НИЈЕ ИСТИНА ДА ЈЕ БИЛО ТАКО" Потресна сведочења родитеља и невероватно храбрих ученика "Рибникара" - повратак у клупе враћа ГОРКА СЕЋАЊА

С обзиром на то да се К.К. налази на посебном одељењу психијатријске установе, где је смештен уз пристанак мајке и уз јаке снаге безбедности, не постоји шанса да има приступ телефону, тако да су информације које круже на друштвеним мрежама лажне. 

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Инстаграм Printscreen

Како смо раније писали, све информације о дечаку се држе у строгој тајности, па приступ о његовим здравстевним подацима немају ни запослени у овој установи. Због деликатности случаја у здавствени картон дечака је уписан само податак о пријему са његовим именом и презименом, без детаљних података.

Поставља се питање зашто се на друштвеним мрежама отварају профили који се представаљају као К.К. Глорификација лика и дела дечака који је убио деветоро људи представља велику опасност по наше друштво, посебно због страха od "copycat" ефеткта.

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Инстаграм Printscreen

Copycat злочин је кривично дело које је направљено по узору или инспирисано претходним злочином. То се нарочито дешава након излагања садржају који приказује поменуте злочине и/или живом криминалном моделу.

Copycat ефекат, односно ефекат копирања је наводна тенденција сензационалног публицитета о насилним убиствима или самоубиствима која за циљ има да доведе до више истих догађаја кроз имитацију.

Термин је први пут употребљен почетком 20. века, након злочина инспирисаних Џеком Трбосеком. Због пораста реплицираних злочина, криминолози су убрзо почели да верују да је давање публицитета играло улогу у инспирисању других криминалаца да почине злочине на сличан начин, па чак и да не-криминалци почну да чине злочине које иначе не би учинили.

Књига коју је написала Лорен Колман под називом The Copycat Effect описује утицај који медији (данас и друштвене мреже) имају на злочине и самоубиства, која су инспирисана злочинима који су нашироко пропраћени. Њен став је да стално извештавање о овим догађајима, даје овим криминалцима неку врсту славе. Пет минута славе, књиге или филма који су посвећени овим криминалцима провоцира друге појединце са тенденцијом да се понашају на сличан начин. Због ове врсте славе долази до "ефеката копирања".

Подсетимо, након масакра у Основној школи "Владислав Рибникар" широм Србије је забележен низ инцидената. Тако је дечак у Војводини, само дан после масакра, претио да ће починити исто, због чега је школа моментално затворена, а са њим су стручна лица обавила разговоре. 

Истог дана је ученик седмог разреда ОШ "Јефимија" у Обреновцу махао пластичним пиштољем, одмах након минута ћутања одржаног због погибије деце и чувара у ОШ "Владислав Рибникар", док је у Гимназији "Руђер Бошковић" у Београду девојчица (15) је ножем повредила дечака (15) и наставницу која је покушала да је спречи. У наредним данима је забележен велики број сличних инцидената.

Због страха од понављања злочина, апелујемо на јавност да се суздржи од пласирања и ширења лажних информација на друштвеним мрежама. Овим путем, апелујемо и на родитеље да обрате пажњу на активности њихове деце на интернету и објасне им последице и штетности глорификације лика и дела дечака-убице. 

Све вести о незапамћеној трагедији у Београду прочитајте ОВДЕ.