Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРУТАЛНЕ ЛИКВИДАЦИЈЕ СВЕДОКА И БРОЈНЕ КОНТРОВЕРЗЕ Суђење за Ђинђићево убиство завршено пре 16 година - ово и даље МИСТЕРИЈА

24.05.2023. 07:18
Пише:
Србија Данас/Информер
Zoran Đinđić
Зоран Ђинђић / Извор: Фото: Профимедиа/Приватна Архива/СД Илустрација

Мотив атентата је, како је утврђено, био заустављање борбе против организованог криминала и спречавање откривања злочина у којима су чланови групе били умешани.

Пре 16 година, односно 2007. године изречена је првостепена пресуда за убиство премијера Зорана Ђинђића, која је потврђена крајем септембра исте године. Припадници "земунског клана" и расформиране Јединице за специјалне операције (ЈСО) оглашени су кривим и осуђени на укупно 378 година затвора.

Први командант ЈСО Милорад Улемек Легија (55) и бивши потпуковник ДБ-а Звездан Јовановић (58) осуђени су на максималних 40 година затвора и они ће у затвору боравити до 2044. године!

ВЕЧИТА МИСТЕРИЈА Да ли ће некада бити откривено о чему је Легија разговарао са њима - овај детаљ свима промакао

ВЕЧИТА МИСТЕРИЈА Да ли ће некада бити откривено о чему је Легија разговарао са њима - овај детаљ свима промакао

ОН ЈЕ БИО ПРВА ЖРТВА АУДИЈА СМРТИ! Почетак бруталних ликвидација "Земунаца" - изрешетан са 80 метака: Глава била скоро откинута од куршума

ОН ЈЕ БИО ПРВА ЖРТВА АУДИЈА СМРТИ! Почетак бруталних ликвидација "Земунаца" - изрешетан са 80 метака: Глава била скоро откинута од куршума

Према пресуди, Легија је организовао атентат, Јовановић је био непосредни извршилац. Обојица су осуђени и за покушај убиства Милана Веруовића, шефа обезбеђења премијера, као и за удруживање ради противуставне делатности.

Мотив атентата је, како је утврђено, био заустављање борбе против организованог криминала и спречавање откривања злочина у којима су чланови групе били умешани.

Убиство премијера Легија је, наведено је у пресуди, организовао у договору са вођама "земунског клана", Душаном Спасојевићем и Милетом Луковићем. Обојицу су, током покушаја хапшења, убили припадници полиције у селу Мељак код Београда, 15 дана после атентата. Према полицијском саопштењу, Спасојевић и Луковић су убијени, јер су "пружали оружани отпор".

zemunski klan
земунски клан / Извор: Фото: Приватна архива

Премијер Ђинђић погођен је хицем у срце 12. марта 2003. године у 12.25 часова, у дворишту зграде Владе Србије, а његов телохранитељ Веруовић рањен је метком који га је погодио у доњи део леђа. На њих је пуцао Јовановић из снајперске пушке "Hekler&Koh Г3", са прозора зграде у Улици адмирала Гепрата, удаљене око 130 метара ваздушном линијом.

Атентату је претходио неуспели покушај убиства премијера 21. фебруара 2003. године, на аутопуту Београд - Загреб, код хале "Арена", што је такође обухваћено пресудом. Дејан Миленковић Багзи, припадник "земунског клана", тада није успео да камионом пресече пут возилу у којем се налазио Ђинђић и тако омогући припадницима ЈСО-а да "зољом" разнесу аутомобил.

Суђење групи која је убила премијера почело је 23. децембра 2003. године и први пут у Србији су саслушани сведоци сарадници, којих је било четворица - Љубиша Буха Чуме, бивши вођа моћног "сурчинског клана", Зоран Вукојевић Вук, бивши полицајац ОУП-а Гроцка који је радио као шеф обезбеђења вођа "земунског клана", Миладин Сувајџић, познатији као Ђура Мутави, и Дејан Миленковић Багзи.

Судски поступак су пратиле бројне контроверзе, између осталог, одустајање судија и тужилаца који су у њему учествовали, али и застрашивања и убиства сведока. Кујо Кријешторац, сведок који је на дан атентата у Гепратовој улици видео и препознао оптуженог Владимира Милисављевића, убијен је 1. марта 2004. године на паркингу испред своје куће са десетак хитаца, испаљених из оружја са пригушивачем, свега неколико дана након што је дао исказ полицији.

Сведок сарадник мучен па спаљен у целофану

Зоран Вукојевић убијен је 3. јуна 2006. на веома бруталан начин, после отмице у режији "земунаца". Као непосредни убица осуђен је Александар Симовић на 20 година затвора. Патолози су навели да је тело Вукојевића било толико унакажено да то дуго нису видели.

Пребијан, сечен ножевима и тако измасакриран, а још жив, умотан у целофан, запаљен је и бачен у раку ископану педесетак метара од места на ком је нађен у шуми, недалеко од Аеродрома "Никола Тесла".

Милорад Улемек предао се властима 2. маја 2004. године под нерасветљеним околностима, тврдећи да се 14 месеци скривао у подруму своје куће у насељу Филмски град. Поред организовања убиства премијера, правоснажно је осуђен на максималних 40 година затвора и за убиство Ивана Стамболића, бившег председника Председништва Србије, четвороструко убиство функционера Српског покрета обнове на Ибарској магистрали, као и за низ отмица и других дела за рачун "земунског клана".

Све вести о Земунском клану можете да прочитате ОВДЕ.