Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

БРЗА РЕАКЦИЈА СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ! Због отмице на Златибору ухапшена двојица момака

03.01.2021. 10:43
Пише:
Србија Данас
policija
полиција / Извор: Србија Данас

Вулин коментарисао борбу против криминала, прислушкивање председника републике, скрнављење споменика у Београду

Министар полиције Александар Вулин говорио је данас у телевизијском гостовању на ТВ Прва о случају отмице на Златибору наводећи да су прекршиоци приведени правди, те да је реч о младићима који су претходно процесуирани због туче у новогодишњој ноћи, али да су пуштени на слободу.

ПРЕД СРБИЈОМ СУ У 2021. ЧЕТИРИ ВЕЛИКА ИЗАЗОВА: Од дијалога са Приштином до Брисела и САД, а све се врти око КиМ

ПРЕД СРБИЈОМ СУ У 2021. ЧЕТИРИ ВЕЛИКА ИЗАЗОВА: Од дијалога са Приштином до Брисела и САД, а све се врти око КиМ

ВЛАДА БУГАРСКЕ: Разговарали Вучић и Борисов, акценат на инфраструктурним пројектима и енергетској сарадњи

ВЛАДА БУГАРСКЕ: Разговарали Вучић и Борисов, акценат на инфраструктурним пројектима и енергетској сарадњи

ТАДИЋ ЈЕ СОБА ДО МЕНЕ: Мркоњић из ковид болнице открио детаље борбе са опасном упалом плућа

ТАДИЋ ЈЕ СОБА ДО МЕНЕ: Мркоњић из ковид болнице открио детаље борбе са опасном упалом плућа

- То је сукоб две групе младића који је почео током новогодишње ноћи. Нису процесуирани у смислу задржавања. Водио се поступак против њих због учествовања у тучи и пуштени су на слободу, у редовном поступку. Међутим, они су се поново срели и тада је једна група ставила младића у аутомобил, тражила од њега да позове неког пријатеља који треба да им донесе 1.000 евра за наводну штету коју је ова друга група учинила. Младић је успео да побегне, полиција је одмах реаговала. Сви су у притвору. Прекршиоци су одмах приведени - рекао је Вулин додајући да је током новогодишње ноћи иначе било мало посла.

Према његовим наводима било је тек неколико спорадичних интервенција, те да је српска полиција ефикасна у поређењу са светским оквирима.

Говорио је и о сукобу два мафијашка клана, те најављеној борби против мафије.

- Сукоб та два мафијашка клана или нека друга два клана неће никад престати. Та количина новца која се ствара толико је велика да се сви они опеку о то. Ми смо прошле године имали пет мафијашких убистава, све смо успели да решимо. Наша најбоља порука јесте тако брзо решавање случајева.

Има још неколико убистава која су се десили раније. Немамо налогодавца. Нашли смо извршиоца, логистичара... Полиција јесте веома ефикасна. Статистички посматрамо, ово је јако безбедан град и ми смо врло безбедна земља, али је чињеница да се грађани не осећају безбедно. Против тога морамо да се боримо. Тако што их решавамо веома брзо - казао је додајући да су мафијашка убиства месецима унапред планирана, те да је реч о професионалцима који бришу трагове.

Рекао је и да се на списку нерешених случајева убиства налази убиство адвоката Мише Огњановића, али да нема сумње да је реч о сукобу кланова.

Коментарисао је и случајеве заплене дроге наводећи да је задовољан борбом, али не и чињеницом да се заплени 600 килограма дроге, јер то значи да је негде прошло пола тоне. Рекао је и да је количина новца која се генерише кроз трговину довољно велика да је примамљива за криминалце упркос сваком ризику, те да верује да је законски треба третирати озбиљније, као покушај убиства.

Вулин је навео и да о прислушкивању председника не може да наведе детаље, али да је сигуран да то не може бити добронамерно.

Коментарисао је и скрнављење гробнице југословенских партизана и совјетских војника наводећи да су починиоци познати, те да ће се у јавност изаћи са тим податком.

aleksandar-vulin
александар-вулин / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

- Ово је страшна љага на образ наше престонице. Знамо ко је. Полиција је одрадила свој посао, тужилаштва раде. Заиста бих волео кад се то заврши, немам законско право, нећу то радити, али бих волео да питам зашто си бацио блато на кости свог деде и прадеде - рекао је наводећи да су мотиви политички, те да је поразно што пред спомеником треба увести живу стражу.

Такође је рекао да у МУП-у има људи повезаних са криминалним круговима и да је управо то дефиниција криминала.

- Сваки конткат са лицем из криминогене средине мора бити пријављен старешини. То је закон, то тако мора да се ради. Полицајац може неког да познаје, али је дужан да то пријави. Може бити и у родбинским односима, али то мора да пријави. Ако нисте пријавили, мораћете да ми објасните зашто то нисте пријавили.

Ми смо у претходном периоду суспендовали четири полицајца због контаката из криминогене средине - двојицу из Београда и двојицу Новог Пазара. Огромна већина су изузетни, поштени, честити људи... Закон је исти за све, није битно колико висок чин имате - рекао је.

Ухапшена двојица отмичара

Припадници Министарства унутрашњих послова у Ужицу, у сарадњи са припадницима Одреда Жандармерије из Краљева, ухапсили су П. М. (20) и М. М. (20) из Београда, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело отмица.

Они се терете да су јуче на Златибору, уз претњу, оштећеног увели у путничко возило, а потом захтевали да позове друга да донесе 1.000 евра, саопштио је МУП.

Осумњичени П. М. саслушан је и због постојања основа сумње да је извршио кривично дело угрожавање јавног саобраћаја. Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Медији су јуче пренели да су отмичари младића на силу увукли у аутомобил, а да је полиција одмах лоцирала возило.

Уследила је потера, све док се аутомобил са отмичарима и отетим младићем није слупао. У саобраћајној незгоди нико није повређен.