Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЧЕТИРИ ПУТА НА МЕТИ УБИЦА: Ко је Боћа, мистериозни полицајац коме је "намењен" килограм експлозива у Новом Саду

07.04.2021. 07:43
Пише:
Србија Данас/Блиц
Dalibor Bogdanović
Далибор Богдановић / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/FK Војводина

Бивши полицајац Далибор Богдановић Боћа (43) у чију зграду је, како се сумња, Ђорђе М. (28) из Земуна покушао да постави експлозив, до сада је већ три пута био мета напада, у којима је само пуком срећом прошао без озбиљних последица.

Ефикасном интервенцијом полиције у понедељак поподне у Новом Саду ухапшен је Ђорђе М. (28) из Земуна непосредно након што је покушао да постави експлозив у улаз зграде у улици Илије Бирчанина у којој живи бивши полицајац Далибор Богдановић Боћа (43) коме се тренутно суди због отмице.

ИСПЛИВАО ШОК СНИМАК: Погледајте тренутак када Ђорђе уноси експлозив у зграду бившег полицајца у Новом Саду (ВИДЕО)

ИСПЛИВАО ШОК СНИМАК: Погледајте тренутак када Ђорђе уноси експлозив у зграду бившег полицајца у Новом Саду (ВИДЕО)

ВЕЉИНИ И ЕЛЕЗОВИ ЉУДИ УБИЈАЈУ ИЗ "ДОСАДЕ" Сведоци открили детаље ликвидација који леде крв у жилама

ВЕЉИНИ И ЕЛЕЗОВИ ЉУДИ УБИЈАЈУ ИЗ "ДОСАДЕ" Сведоци открили детаље ликвидација који леде крв у жилама

ТРАГЕДИЈА У БЕОГРАДУ: Жена скочила са вишеспратнице, Хитна помоћ није могла ништа да уради

ТРАГЕДИЈА У БЕОГРАДУ: Жена скочила са вишеспратнице, Хитна помоћ није могла ништа да уради

Како сазнају медији, Ђорђе М. је око 16 часова ушетао са ранцем у улаз Богдановићеве зграде који у том тренутку није био закључан али је убрзо одустао од своје намере и кренуо напоље.

- Полиција је по пријави изашла на лице места и недалеко од улаза у зграду затекла осумњиченог са ранцем у коме је пронађена експлозивна направа. Обављен је увиђај и Ђорђу М. је одређено полицијско задржавање до 48 сати након чега ће уз пријаву да је починио кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет експлозивних материја бити приведен Вишем јавном тужиоцу у Новом Саду. За сада није познато зашто је одустао од своје намере да постави експлозив, али с обзиром на околности да се закључити да му је мета био Богдановић на кога је у неколико наврата покушан атентат. Чак се испитује могућност да је он дошао по бомбу која је постављена пар дана раније у отвор на плафону лифта а која није била добро повезана са детонатором те није могла да се активира. Но, то ће се утврдити даљом истрагом – прича извор из полиције упознат са током истраге и нада се да ће овога пута осумњичени признати кривично дело и открити идентитет налогодавца.

Телохранитељ, отмичар...

Богдановић је први пут у медијима помињан као телохранитељ лидера Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанка и тада активни полицајац који је из интервентне јединице премештен на административне послове, наводно због кршења радне дисциплине, где је био до превремене пензије и именовања на функцију комесара за безбедност Фудбалског клуба "Војводина" 2015. године.

Dalibor Bogdanović
Далибор Богдановић / Извор: Фото: Youtube/PrintScreen/Radio-televizija Војводине

У јавности његово име се појавило у мају 2017. године када је са још четворицом пријатеља осумњичен за покушај отмице Горана Цвијетића (42) из Будисаве, за кога, како су изјавили током суђења, сумњају да има везе са убиством Новосађанке Теодоре Каћански, иначе девојке Ненада Стевића, такође једног од оптужених за покушај отмице, као и за покушај убиства Ника Ускоковића рођака првоокривљеног Горана Ковачевића Горанца. Поред именованих на оптуженичкој клупи нашли су се и Божидар Боснић и суспендовани полицајац из Београда Владица Ракић а поступак против њих се и даље води у новосадском Вишем суду.

Покушај напада на Богдановића који је откривен у понедељак је четврти у последњих неколико година. Претходна два пута Богдановић је завршио са тешким телесним повредама, а само у једном случају виновник је процесуиран.

Први напад на Богдановића догодио се у октобру 2014. године када је вођа навијачке групе "Корида" Јован Кецман у њега испалио три метка током провода у центру Новог Сада. Богдановић је тада завршио у Ургентном центру са прострелним ранама стомака, кука и шаке, али се успешно опоравио након извесног времена.

Богдановић је био у друштву Марка Маркуша који је у то време издржавао петогодишњу казну затвора због покушаја убиства али је те вечери био на, како су рекли надлежни, "годишњем одмору, односно на заводској погодности коришћења годишњег одмора ван установе". Марко, иначе син функционера новосадске полиције Зорана Маркуша, убијен је у сачекуши испред Хотела "Сајам" у Новом Саду у новембру 2017. године.

Бомба у колима

Други напад на Богдановића догодио се у мају 2019. године када му је подметнут експлозив испод седишта његовог џипа који је активиран даљински у моменту када је излазио из кола. Он је тада тешко повређен и због задобијених повреда ампутиран му је део леве ноге. Полиција је потом 15. јануара ове године на бициклу у улазу у Богдановићеву зграду пронашла мобилни телефон облепљен изолир траком, из ког су вириле жице, а који је вероватно требало да послужи за активирање експлозивне направе. Тада су узети и снимци камера са видеонадзора како би се утврдило када је телефон залепљен за бицикл и ко га је унео у зграду.

Како су тада писали медији, према незваничним информацијама то је био други пут у току од пар дана да је у Богдановићевој згради пронађен овакав предмет. До данас нико није процесуиран поводом наведених инцидената а Богдановић је како се незванично сазнаје приликом сваког саслушања тврдио да "не зна ко стоји иза његовог покушаја убиства, нити да је приметио да га неко прати".

Комшије бившег полицајца у улици Илије Бирчанина још се опорављају од јучерашњег шока када је полиција одједном затворила део улице и замолила запослене у неколико локала у приземљу да их напусте или да се закључају и не излазе напоље.

- Још од 2019. године стрепимо да ће неко поново покушати бомбашки напад. У згради има доста локала, неколико фирми и један ресторанчић са шалтерском продајом хране тако да увек има пуно људи, што муштерија, што пролазника и свако заиста може да прође неопажено. Не плашимо се ми Богдановића, он никада није овде правио проблеме. Јесте мало чудно када се ту сјате "бесни" аутомобили али нико до сада због њега није имао проблема. Проблем стварају они који хоће њему да науде па може да се деси да страда још неко. Има овде и деце… Надам се да ће полиција коначно открити ко заиста стоји иза тих напада па да можемо да живимо нормално а не да се штрецамо сваки пут када видимо неко сумњиво лице са неком торбом или неким пакетом – прича радница једног оближњег локала.