Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ТУЖИЛАШТВО ИСТРАЖУЈЕ РАД СУМЊИВЕ ЦРКВЕ: Почели да раде пре 4 месеца, смештени у центру Београда "Апелујемо на грађане..."

24.02.2023. 14:34
Пише:
Србија Данас/Курир
prvi-osnovni-sud
први-основни-суд / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Такозвана црква "Универзалног царства божијег" није уписана у званични списак цркава и верских заједница

Прво основно јавно тужилаштво у Београду је, након новинских чланака о деловању Удружења „Универзално царство божије“, по службеној дужности формирало предмет и упутило захтев за прикупљање потребних обавештења Одељењу за јавни ред и мир МУП РС, како би се утврдило да ли постоје основи сумње да је учињено неко кривично дело које се гони по службеној дужности.

Уколико из достављеног извештаја и прикупљених обавештења тужилаштво утврди постојање елемената неког од кривичних дела за које је стварно и месно надлежно, биће предузете даље радње у циљу процесуирања одговорних лица.

БЕОГРАЂАНИ ОПРЕЗ! Градом харају СЕКТЕ, сиромашнима нуде богатство, тужнима радост - стручњак открио СВЕ детаље

БЕОГРАЂАНИ ОПРЕЗ! Градом харају СЕКТЕ, сиромашнима нуде богатство, тужнима радост - стручњак открио СВЕ детаље

ХОРОР У СМЕДЕРЕВУ: Мајку ударио два пута чекићем у главу, ЖЕНИ СЕ БОРЕ ЗА ЖИВОТ

ХОРОР У СМЕДЕРЕВУ: Мајку ударио два пута чекићем у главу, ЖЕНИ СЕ БОРЕ ЗА ЖИВОТ

КАКАВ СУРОВ ЖИВОТ "Два сина су јој у затвору, ћерка и муж под земљом" Комшије откриле све о породици из Беле Паланке

КАКАВ СУРОВ ЖИВОТ "Два сина су јој у затвору, ћерка и муж под земљом" Комшије откриле све о породици из Беле Паланке

Удружење царство божије

Такозвана црква "Универзалног царства божијег" није уписана у званични списак цркава и верских заједница, али јесте у регистар удружења грађана при Агенцији за привредне регистре. Удружење је основано у октобру, са седиштем у Обреновцу, а са активностима у Булевару краља Александра почели су већ крајем године.

У претходном периоду пред овим тужилаштвом вођено је неколико поступака због кривичних дела Надрилекарство и надриапотекарство из чл. 254 Кривичног законика, кривичног дела Неовлашћено бављење одређеном делатношћу из чл. 353 Кривичног законика и др. Првом основном суду у Београду поднета су три оптужна предлога и поступци су у фази главног претреса, док се у осталим предметима прикупљају потребна обавештења и предузимају доказне радње, након чега ће бити одлучено о даљем току поступка.

Дана 13.09.2021. године поднет је оптужни предлог против окривљеног због постојања оправдане сумње да је пружао медицинске услуге и изводио медицинске захвате над пацијентима (липосукцију, трансфере масти, корекције усана и др.), прикривајући од оштећених чињеницу да није стручно оспособљен за пружање медицинских услуга и извођење медицинских захвата, да би након извршених медицинских захвата оштећенима издавао медицинске извештаје са прописаном терапијом-лековима без печата и са лажним бројем лиценце, за договорену накнаду, што је за последицу имало тешко нарушавање здравља седам оштећених лица, чиме је учинио кривично дело Неовлашћено бављење одређеном делатношћу из чл. 353 Кривичног законика, кривично дело Тешка дела против здравља људи из чл. 259 у вези са кривичним делом Надрилекарство и надриапотекарство из чл. 254 ст. 1 Кривичног законика, једно продужено кривично дело Превара из чл. 208 у вези са чл. 61. Кривичног законика и продужено кривично дело Фалсификовање исправе из чл. 356 ст. 1 тач. 4 у вези са чл. 61 Кривичног законика.

Тужилаштво је предложило суду да га након одржаног главног претреса огласи кривим и осуди на јединствену казну затвора у трајању од 8 (осам) година и 6 (шест) месеци и новчану казну у одређеном износу од 800.000,00 динара.

prvi-osnovni-sud
први-основни-суд / Извор: Србија Данас / Јелена Обрадовић

Дана 19.01.2022. године, поднет је оптужни предлог против окривљене због постојања оправдане сумње да је учинила кривично дело Надрилекарство и надриапотекарство из чл. 254 ст. 1 Кривичног законика, на тај начин што је пружала услуге „антиејџ“ медицине за чије обављање није имала решење Министарства здравља Републике Србије, што је чинила у свом козметичком салону који није био уписан у регистар здравствених установа Агенције за привредне регистре, при чему није имала одговарајућу стручну спрему и није се придржавала услова прописаних актима Министарства здравља Републике Србије.

Такође, дана 28.07.2021. године поднет је оптужни предлог, а дана 10.05.2022. године и измењен и проширен оптужни предлог против две жене због кривичног дела Тешка дела против здравља људи из чл. 259 ст. 1 Кривичног законика учињеног у саизвршилаштву, јер постоји оправдана сумња да су неовлашћеном и неправилном употребом средства „плазма-пен“ проузроковале трајна оштећења на третираним деловима лица оштећених у виду дубоких опекотина другог Б и трећег степена, уз истовремено недопуштену примену инјекционе локалне анестезије „лидокаин – хлорида“ која је представљала ризик по живот оштећених у случају алергијске реакције услед непостојања антишок терапије и едукације окривљених, те и саме примене уређаја „плазма-пен“ због коришћења струје, као и да су спроводиле хируршке процедуре сужења и подизања носа, уклањања носне грбе, смањивања подбратка и уклањања стрија на стомаку, као и подизања очних капака и затезања коже око усана и очију и то инванзивном применом средства „О2 Но Неедле Mesotherapy – Beauty Machine – Скин energy Ацтиватион Инструмент“, уз коришћење инјективне локалне анестезије „лидокаин-хлорид“ од стране окривљене О.М. услед чега је осамнаест оштећених задобило тешке телесне повреде.

Предложено је да суд окривљене након одржаног главног претреса огласи кривима, те да окривљену осуди на казну затвора у трајању од пет година, а окривљену жену на казну затвора у трајању од једне године и шест месеци.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду апелује на грађане који сматрају да су оштећени деловањем Удружења „Универзално царство божије“, као и сличних организација или појединаца, да свој случај пријаве полицији или тужилаштву.