Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Да ли је ОВАЈ ГРАД у Србији УКЛЕТ? Млади и стари масовно врше САМОУБИСТВА или им се губи СВАКИ ТРАГ!

21.05.2019. 22:18
Пише:
Србија Данас/Телеграф

Многи се питају каква то сила влада над овим градићем да се неколико пута годишње дешавају несреће, пожари, самоубистава, саобраћајне незгоде, па чак и мистериозни нестанци...

Девојчица Хајналка Перпауер (15) из Сенте трагично је окончала свој живот тако што је извршила самоубиство у породичној кући. Њено беживотно тело, обешено о шал пронашао је у недељу, у раним јутарњим сатима њен хранитељ З.Ј. у штали. Само неколико недеља раније, у Сенти се догодила још једна трагедија, на сличан начин живот је себи одузео један средњошколац.

Ово нажалост нису усамљени случајеви у малом војвођанском граду. Многи се питају каква то сила влада над овим градићем да се неколико пута годишње дешавају несреће, пожари, самоубистава, саобраћајне незгоде, па чак и мистериозни нестанаци, као што је случај са Барбаром Витез.

Нестанак девојчице (15) пријављен је кобног дана 25.11.2016. године. Те ноћи са другарима отишла је на рођенданску забаву, са које се никада није вратила. Истрага и очевици тврде да се девојчица оклизнула и да је кобне ноћи пала са моста у Сенти.

Barbara Vitez
Барбара Витез / Извор: Фото: Facebook/Vitèz Ендре

Њено тело дужи временски период покушавали су да пронађу спасиоци и рониоци, а ангажован је и специјални тим из Мађарске који ни помоћу најсавременије опреме, 3Д сонара тело није пронашао. Породична трагедија у породици Витез није се на овом зауставила, пре извесног времена, несретни родитељи су изгубили и друго дете, њима је преминуо син Атила.

У дубоком болу, ова породица наставила је свој живот без оба детета, не предајући се, они трагају за Барбаром и сумњају да је она пала у реку кобне ноћи.

На мосту испод које протиче река Тиса, многима се леди крв у жилама. Са овог моста последњи пут је примећена Барбара, а након тога несреће су почеле једна за другом.

Барбарина вршњакиња Т.С. покушала је 2018. године да се убије, обучена ушла је у реку Тису, али су је на сву срећу приметили мештани који су спречили једну још једну велику трагедију.

Људи широм Балкана помажу чувеном кошаркашу да уради НЕШТО СЈАЈНО за клинце, ево како да се и ви укључите

Људи широм Балкана помажу чувеном кошаркашу да уради НЕШТО СЈАЈНО за клинце, ево како да се и ви укључите

ГОДИНА СМРТИ 2046: Зорица је нестала пре три године, а онда је полиција око 19 х упала у њен стан и ЗАНЕМЕЛА!

ГОДИНА СМРТИ 2046: Зорица је нестала пре три године, а онда је полиција око 19 х упала у њен стан и ЗАНЕМЕЛА!

"Слободан је пио и ку*вао се, а моја ћерка се сама борила" ОГЛАСИЛА СЕ МАЈКА БРУТАЛНО УБИЈЕНЕ ЗВЈЕЗДАНЕ

"Слободан је пио и ку*вао се, а моја ћерка се сама борила" ОГЛАСИЛА СЕ МАЈКА БРУТАЛНО УБИЈЕНЕ ЗВЈЕЗДАНЕ

Нажалост, мутна Тиса заувек је однела Нишлију Милана Миленковића (36), који је због превелике туге за преминулим оцем, одлучио да заувек оде са овог света. Локални пецароши током преиспитивања овог случаја, рекли су да су раним јутарњим сатима видели особу како скаче са моста, уз повик. Недалеко од места трагедије пронађен је Миланов ауто, његово тело нађено је убрзо на обали Тисе, још један млади живот заувек је нестао у Сенти.

САМОУБИСТВО РЕАКЦИЈА НА ДЕШАВАЊА У ОКРУЖЕЊУ

Ово је дефинитивно тема која покреће многа питања, зашто се млади људи одлучују на најдрастичнији корак, каква их сила носи и да ли смо ми као заједница одговорни за изгубљене младе животе?

Миљана Китановић, психолог, објашњава да узрок оваквом понашању треба тражити у корпусу различитих развојних проблема.

- Самоубиство као израз аутоагресије или самоуништења, које има за циљ одузимање властитог живота не може да се посматра као тренутни догађај, већ као процес који траје и има своју динамику. Не постоји јединствен став науке на који начин би се могло дефинисати самоубиство и самоубилачко понашање. Фактори ризика су бројни: економска депривација, поремећено породично функционисање, депресивни поремећај, социјална изолација, осећање безнадежности, агресивност, импулсивност, недостатак социјалне подршке, осећај изолације, стигма која прати покушаје тражења помоћи, губици значајних особа, искуства траума и злостављања, постојање менталног поремећаја, соматских болести, злоупотреба психоактивних супстанци, алкохола, пол, старост и друго - објашњава Китановић.

У Центру за социјални рад у Сенти, наводе да ће се последњи случај петнаестогодишње девојчице која је живела код хранитеља испитати. Хранитељска породица неколико пута се обраћала за помоћ, јер је девојчица показивала суицидне намере, пила је лекове, покушавала је да се пресече жилетом, те и поред покушаја да јој се пружи спокојно детињство Хајналка није одустајала од суицида.

Senta
Сента / Извор: Фото:ФацебоокПринтсцреен/Хајналка Перпауе

Узрок овом трагичном догађају, како кажу стручњаци треба тражити дубоко и у породичним коренима, а њена мајка од које су деца и одузета, склона је самоповређивању.

У СЕНТИ ТРАГЕДИЈЕ ЧЕСТА ПОЈАВА

У Сенти, малом војвођанском граду, несреће као да иду једна за другом. У пожару прошле године, живот је изгубила мала осмогодишња девојчица Емина, мајка Елвира Коломпар под истим околностима пре 12 година изгубила је двоје деце, трогодишњег сина и осмомесечну бебу.

Средином новембра прошле године, погинуо је тракториста Јозеф В. (58), када се његов трактор преврнуо код места Горњи Брег, у Сенти. Претходне године на деоници Сента-Ада, настрадали су Лајош А. (79) и Марија Б.(65) када је ауто изненада из друге коловозно траке прешао на њихову страну, у тешкој несрећи путници су преминули на лицу места, док је трећа особа задобила тешке повреде.

Случај који је такође узнемирио јавност такође се догодио у Сенти, средином марта ове године. Пензионисани полицајац Миодраг М. (57) извршио је самоубиство тако што је активирао ручну бомбу у свињцу поред куће.

most
мост / Извор: Foto:YouTube/PrintScreen/Kurir

Од трагичног догађаја који је још увек под велом тајни прошло је 12 година, а у питању је мистериозно убиство угледног адвоката Момира Лазића који је 2007. године усмрћен са два хица. Његово тело пронашла је спремачица у породичној кући у Сенти. Овај злочин како тврди породица прошао је без казне и још увек после 12 године "случај" је остао нерешен.

О оваквим и сличним случајевима који се из неких непознатих разлога дешавају у овом малом месту, грађани не желе да коментаришу. Име града последњих година спомиње се у негативном контексту. Самоубиства, несреће, неразјашњени нестанци и мистериозне околности потресају овај град.

Река Тиса за само неколико година однела је више дечијих живота, овде су се утопила два дечака и једна девојчица из Ђале, забележен је случај и младића из Кикинде који се утопио када је скакао са моста, док случај Барбаре Витез још увек остаје мистерија у Сенти.

Спасилачки тим "Сента" прошле године је из овог дела Тисе извукао пет беживотних тела.