Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ДА СЕ ВЕЉА НЕВОЉА ПУСТИ НА СЛОБОДУ: Ухапшена надзорница Беливуку дала позитивну процену

19.03.2021. 21:06
Пише:
Србија Данас/Курир
Veljko Belivuk
Вељко Беливук / Извор: Фото: Профимедиа - Србија Данас/Саша Џамбић

Беливук је као "поправљен и узоран" изашао после осам месеци, односно после две трећине одлежане казне.

Службеница Управе за извршење кривичних санкција Сузана В. (63), која је недавно ухапшена због сумње да је злоупотребила службени положај, дала је позитивну процену да Вељко Беливук, звани Веља Невоља, буде пуштен са издржавања казне кућног затвора после две трећине одслужене казне!

Специјалиста педијатрије упозорава: Ако деци дајете АНТИБИОТИКЕ ово МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ!

Специјалиста педијатрије упозорава: Ако деци дајете АНТИБИОТИКЕ ово МОРАТЕ ДА ЗНАТЕ!

САМО ЈЕ ХТЕО ДА СЕ ИГРА СУПЕРХЕРОЈА! "Скај" због Веље у невољи: Злоупотреба ове врсте телефона све ближа КРИВИЧНОМ ДЕЛУ

САМО ЈЕ ХТЕО ДА СЕ ИГРА СУПЕРХЕРОЈА! "Скај" због Веље у невољи: Злоупотреба ове врсте телефона све ближа КРИВИЧНОМ ДЕЛУ

ВЕЉА НЕВОЉА СПРЕМАО ПОКОЉ ПОЛИЦАЈАЦА НА СРЕТЕЊЕ? Беливук имао доушнике у МУП и спремао језиву освету

ВЕЉА НЕВОЉА СПРЕМАО ПОКОЉ ПОЛИЦАЈАЦА НА СРЕТЕЊЕ? Беливук имао доушнике у МУП и спремао језиву освету

Беливук је казну од годину дана кућног затвора без електронског надзора због напада на обезбеђење бившег директора ФК Партизан Милоша Вазуре 2016. служио у свом стану на Звездари 2018. године.

Подсетимо, Беливук је почетком фебруара ове године поново ухапшен због сумње да је с Марком Миљковићем организовао злогласну криминалну групу која се сумњичи за отмице, брутална убиства, држање оружја и трговину дрогом.

Откривено је да је као "поправљен и узоран" изашао после осам месеци, односно после две трећине одлежане казне.

- Условни отпуст после две трећине казне право је свих осуђеника, али је предвиђен само за оне најузорније. У највећој мери одлука коју доноси суд зависи од тога какву оцену надлежни из затвора или, у овом случају, надзорник дају, јер су они непосредно у контакту с њим. Када је у питању Беливук, Сузана В. је навела да сматра да се он ресоцијализовао и да је казна утицала на то да се промени, али и да је био осуђеник за пример - открива извор Курира.

Сузана В. је иначе недавно ухапшена због сумње да је од јуна 2020. осуђеницима који су на издржавању казне кућног затвора омогућавала слободно кретање и самовољно напуштање просторија у којима издржавају казну. Како се сумња, од осуђеника је као противуслугу захтевала и примала поклоне.

- Када је Беливук ослобођен оптужби за помагање у убиству Властимира Милошевића у мају 2018, укинут му је притвор, али је пребачен у стан на Звездари, у ком је служио казну кућног затвора. Као и сваком осуђенику који служи казну код куће, додељен му је надзорник, чији је задатак да проверава да ли осуђеник поштује законску обавезу да не напушта стан без претходно добијене сагласности - каже он и подсећа да постоје информације које указују на то да је Беливук не само напуштао стан без дозволе већ и Србију.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Наводно, у периоду када је имао дозволу да излази само у шетњу на два сата, он је са фалсификованим пасошем одлазио у спа-центар у Сегедину.

- Сузани В. се за сада на терет не ставља и да је Беливуку омогућавала да шета и путује, али се проверава колико пута и на основу чега му је званично одобравала да напушта стан на Звездари - објашњава он.

Кућни притвор

Кућни притвор је мера за обезбеђење присуства окривљеног током трајања кривичног поступка пре доношења пресуде. Осумњичени не сме без одобрења да напусти кућу или стан, а одређују се и посебни услови под којим ће боравити у стану, као што су забрана да користи телефон и интернет или да прима друге особе у стан. Особе у кућном притвору имају право да проведу напољу сат времена. Мера кућног притвора може бити изречена без обзира на кривично дело за које је особа осумњичена или висину запрећене казне.

nanogica
наногица / Извор: Профимедиа

Наногица

Да би надлежни могли да контролишу да ли неко поштује забрану напуштања стана, уведени су системи за електронски надзор. Наногица је део комплета уређаја за електронски надзор која се ставља око ноге особе која је у кућном затвору. Поред тога, постоји и база која се поставља у стан и не сме да се помера. Ако казну служе у стану, фреквенција кретања је до улазних врата, а ако су у кући, могу да изађу до неколико корака испред врата. У случају да осуђени напусти просторије у којима издржава казну кућног затвора, повереничка служба о томе обавештава суд који је донео првостепену пресуду.

Кућни затвор

Кућни затвор је врста казне коју суд изриче пресудом на крају кривичног поступка. Осуђеник казну, уместо у затворској ћелији, служи у сопственом дому, уз одређена права и обавезе. Има право да оде у шетњу или борави ван просторија у којима станује највише два сата дневно, у периоду од 13 до 17 часова. Максимална казна кућног затвора која може бити изречена је годину дана.

}