Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДАН КАД ЈЕ НОВИ САД ОСТАО ЗАВИЈЕН У ЦРНО: Пожар у дискотеци однео шест младих живота, умрли загрљени (ФОТО/ВИДЕО)

01.04.2021. 07:37
Пише:
Србија Danas/Telegraf.rs
Vatrogasci
Ватрогасци / Извор: Србија Данас / Саша Џамбић

Животе су изгубили Марина Аничић (25) из Чуруга, држављанин БиХ са пребивалиштем у Новом Саду Зоран Игњатовић (28), Марко Павловић (29) из Крагујевца и Ренато Вуковић (21) из Кикинде, најмлађа докторанткиња хемије на Природно-математичком факултету у Новом Саду Милена Далмација (26) из Футога и новинарка Радио-телевизије Делта из Новог Сада Тамара Миладиновић (25)

На данашњи дан пре девет година дошло је до пожара у новосадској дискотеци "Контраст", где је настрадало шесторо младих.

УЖАС БЛИЗУ АУТОКОМАНДЕ: Аутомобил ударио мушкарца, са тешким повредама превезен у Ургентни центар

УЖАС БЛИЗУ АУТОКОМАНДЕ: Аутомобил ударио мушкарца, са тешким повредама превезен у Ургентни центар

ПОВЕЋАН БРОЈ ЖРТАВА САЈБЕР КРИМИНАЛАЦА: Плаћају уцене, а не добијају назад податке

ПОВЕЋАН БРОЈ ЖРТАВА САЈБЕР КРИМИНАЛАЦА: Плаћају уцене, а не добијају назад податке

СРАМОТНО: Лагали да сакупљају новац за болесно дете (5), сумњиче се за превару више грађана

СРАМОТНО: Лагали да сакупљају новац за болесно дете (5), сумњиче се за превару више грађана

Ток кобног 1. априла 2012. године, око два сата после поноћи, ватру су изазвале лоше електроинсталације. Док је особље ужурбано спроводило присутне кроз врата која су уједно била и улаз и излаз, међу гостима који нису били у њиховој близини завладала је паника јер је ватра гутала унутрашњост локала. Људи који су се до пре само неколико минута проводили и уживали у изласку сада су гледали смрт директно у очи.

Један од конобара који је спроводио људе ка излазу касније је испричао да је са колегом отишао у тоалет да се умије. Тамо је затекао младиће и девојке који су се сакрили у кабине од тоалета, покушавајући да вратима блокирају улазак дима у просторију. Схватио је да то није добра идеја и позвао их да крену за њим ка излазу.

 

Пронашао је убрусе које је натопио водом и дао им да ставе преко носа и уста. Од дима није видео ништа, па је кроз клуб трчао по сећању. Када је стигао до излаза и окренуо се, схватио је да нико није кренуо за њим. Младићи и девојке су остали у тоалету.

Беживотна тела њих петоро пронађена су тек након интервенције ватрогасаца који су у зору обуздали ватру, загрљена. Тело младића пронађено је у другом тоалету. Жртве су животе изгубиле углавном због гушења димом.

Животе су изгубили Марина Аничић (25) из Чуруга, држављанин БиХ са пребивалиштем у Новом Саду Зоран Игњатовић (28), Марко Павловић (29) из Крагујевца и Ренато Вуковић (21) из Кикинде, најмлађа докторанткиња хемије на Природно-математичком факултету у Новом Саду Милена Далмација (26) из Футога и новинарка Радио-телевизије Делта из Новог Сада Тамара Миладиновић (25).

Четворо осуђено за смрт младих

За њихову смрт осуђени и до сада су углавном и одслужили затворске казне власник дискотеке Алојз Ганић, закупци Славиша Станишић и Дејан Ратковић и електричар Мирослав Папуга.

Ганић је првостепено осуђен на пет година затвора, закупци Станишић и Ратковић на девет и седам година, док је електричар Папуга осуђен на девет година затвора. Ганићу је касније преиначена казна на четири године, и након издржане две трећине, пуштен је на слободу.

Јавности није познато да ли су и остали успели да издејствују да раније буду пуштени на слободу, пошто су сада већ одслужили две трећине казне или су при крају служења казне.

Поступак се водио и против инспектора и на крају на оптуженичку клупу села су тројица инспектора противпожарне заштите, начелница Туристичке инспекције Радослава Рончевић и грађевински инспектор Веселин Керац и сви су на крају ослобођени оптужби за злоупотребу службеног положаја.

Породице настрадалих су у међувремену повеле спор против државе, града и власника и закупаца дискотеке за накнаду нематеријалне штете у висини од 380 милиона динара и суд је децембра 2017. године пресудио у њихову корист али им је досудио одштету у вредности од 46,2 милиона динара.

Од 2016. године непосредно поред некадашњег "Контраста" налази се и спомен-обележје погинулима, дизајнирано у виду неупотребљивих противпожарних степеница.

Отац Тамаре Миладиновић, Бранко Миладиновић пар година након трагедије основао је Удружење "Истина - Тамарини закони" које је поднело иницијативу да се формира независно народно регулаторно тело за контролу и надзор тужилаца и судија али до сада није било никаквих реакција званичника.

Ова иницијатива потекла је од стране родитеља настрадалих у "Контрасту" због сумње да читав процес утврђивања кривице оптужених пред судом није ишао потпуно законским током.

 

Бол због губитка не јењава

- Била је субота, 31. март 2012. Ишле смо да поручимо огледало за твој нови стан. Дошле смо кући, помагала си ми да спремимо ручак. Сели смо за сто сво троје да ручамо. Толико си се смејала, отимала из мог тањира. Тата је само питао шта је са вама двема. Легли смо да се одморимо, а онда си ти кренула у стан да те вечери останеш да спаваш у њему. Испратила сам те. Небројено пута смо се пољубиле, док си везивала појас у колима слала си пољупце, а твој мачак и ја смо ти махали. Те вечери си звала још неколико пута - присећа се последње вечери проведене са ћерком мајка Милене Далмације.

Бранко Миладиновић рекао је прошле године да се и после толико година од смрти своје ћерке осећа ужасно, али да га борба за правду у Србији још држи у животу.

Тамарина мајка Деса Миладиновић, тада је, у емотивном допису медијима, рекла да је "тада, као и данас, говорила да је живот препун туге, да постоји једна бол, "мајчинска" - једина бол која никада не пролази.

 

- Говорила сам, да нико нема право, да својим несавесним, неодговорним понашањем, чињењем и нечињењем угрожава туђе животе. Да је правда достижна, ма како је ко звао "Божија правда" или "Закон природе". Да се пробуде и прогледају сви они који мисле, да се бол и туга дешава неком другом а никада њима самима. Тада су родитељи остали усамљени у својој боли и борби за правду од оних који су за ту правду били задужени. Многи су остали неми и ушушкани у свом комфорном животу. Неправда, несолидарност, похлепа, бахатост, саможивост, егоизам, неодговорно понашање према свему и свачему враћа се као бумеранг читавом човечанству - истакла је.

Како је додала, жели да верује да ће "ова опомена пробудити човека у људима, да никада нико 'не дао Бог' неће проживљавати бол једне мајке", као и "да ће доћи време преиспитивања и да се коначно мора одвојити 'кукољ од жита'".

Њен отац, правник по струци, указао је на то да је трагедија у "Контрасту" заправо злочин, односно последица несавесног рада инспектора контроле и надзора новосадске Управе сектора за ванредне ситуације, туристичке инспекторке и грађевинског инспектора, што је потврђено и накнадним парничним пресудама Основног и Вишег суда у Новом Саду.

По његовој ћерки, која је у овој ужасној трагедији изгубила живот, носи име Закон о заштити од пожара, а на основу њега донет је и правилник.