Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕЧАК ОТКРИО КАКО ЈЕ ДОБИО ЖЕЉУ ДА УБИЈА: Ево шта је рекао када су му показали слике убијених другова

19.07.2023. 08:46
Пише:
Србија Данас/Блиц
dečak ubica
дечак убица / Извор: Фото: Србија Данас/Друствене мрезе

Детаљи четворочасовног испитивања убице из Рибникара.

Дечак убица је јуче током четворосатног испитивања испричао да је на идеју да убија у својој школи "Владислав Рибникар" добио када је гледао документарни филм у којем се помињало масовно убиство, сазнаје се незванично.

Потом је на интернету претраживао појмове на тему пуцњава и убистава, и анализирао шта су пуцачи радили и где су, условно речено, "грешили" при извршењу својих ужасних злочина.

Ипак, очигледно је да ће се још дуго слагати мозаик мотива дечака убице да кобног мајског јутра убије деветоро ђака и чувара школе. Током јучерашњег испитивања није могао да конкретно објасни зашто се одлучио на стравичан злочин, осим тврдње да је имао лоша осећања према вршњацима.

ДЕЧАК УБИЦА ОТКРИО КАКО ЈЕ ОТВОРИО ОЧЕВ СЕФ: Два броја је одмах "провалио", последњу цифру је "убо" из другог пута!

ДЕЧАК УБИЦА ОТКРИО КАКО ЈЕ ОТВОРИО ОЧЕВ СЕФ: Два броја је одмах "провалио", последњу цифру је "убо" из другог пута!

"ТАЈ ДЕЧКО ЈЕ ХЛАДНОКРВНИ, ЗЛИ ГЕНИЈЕ! ТО НИКАДА НИСАМ ВИДЕО" Мирно је одлучио да се суочи са родитељима убијене деце

"ТАЈ ДЕЧКО ЈЕ ХЛАДНОКРВНИ, ЗЛИ ГЕНИЈЕ! ТО НИКАДА НИСАМ ВИДЕО" Мирно је одлучио да се суочи са родитељима убијене деце

ДЕЧАК-УБИЦА ОБРНУО ПРИЧУ: Родитељи га питали што им је убио децу, он им дао БИЗАРАН одговор!

ДЕЧАК-УБИЦА ОБРНУО ПРИЧУ: Родитељи га питали што им је убио децу, он им дао БИЗАРАН одговор!

Многи његови одговори су само отворили нова питања и нове мучне дилеме о масовном убиству какво није забележено у историји света, поготово од руке 13-годишњег детета. Иако је јуче по први пут приказао неке емоције, сведочење дечака убице ће бити стављено под лупу истинитости, јер се непосредно после убистава понашао потпуно другачије: хладно, дистанцирано, без осећања кајања или повезаности са оцем, мајком, сестрицом.

- Јуче је изјавио је да се каје. Није желео да види слике другова које је убио и у објашњењу је рекао да му је непријатно - каже извор.

Једина казна у породици - одузимање мобилног

Говорећи о породичним односима, дечак убица је током сведочења навео да посебна правила у кући нису постојала. Није било кажњавања, осим "благе казне одузимања телефона". Од њега и сестре се очекивало да буду фини и културни.

Токсична видео игра

Дечак убица је испричао и да је играо популарну видео игру "Валорант", такозвану "пуцачину" у којој тимови од петоро играча нападају једни друге. Реч је о донекле контроверзној игри због своје заједнице која се сматра најтоксичнијом на свету.

ribnikar
рибникар / Извор: Србија Данас

Истраживања су показала да је чак 80 одсто свих играча "Валоранта" у неком тренутку играња доживело онлајн злостављање од својих саиграча. Под токсичношћу се у овом контексту сматрају вербално узнемиравање, псовке и претње смрћу, али и блажа негативна понашања попут намерног губљења или напуштања мечева.

Упркос томе, у досадашњем току истраживања мотива дечака убице још нема чвршће повезаности између играња ове видео игре са планирањем и извршењем масовног убиства у "Рибникару".

- Не познајем те (особе) са којима сам играо - рекао је дечак убица током испитивања.

Почетак: Месец дана уочи убиства

Према сазнањима, дечак убица је сведочио да је на идеју да убија у "Рибникару" дошао месец дана пре злочина, гледајући већ поменути документарни филм. План је правио између две и три недеље.

Испрва је саставио краћи списак ђака које је намеравао да убије, али га је напослетку продужио са више имена. Тврди да је, наводно, листу састављао "тако да је више размишљао кога не би погодио".

Дечак убица је устврдио да му "није било лако да дође до оружја". Сеф с пиштољем је био постављен веома високо, скоро при плафону, а морао је да сазна и шифру за откључавање.

- Кад га је тата откључавао видео сам да је шифра 637 - објаснио је дечак убица како је дошао до оружја.

Дечак убица је у исказу потврдио да његов отац воли оружје и да га је водио у стрељану. Ипак, рекао је да му први контакт с оружјем није омогућио отац, већ инструктор у стрељани. Описао га је као мршавог, седог, кратке косе и средњих година. Обучавао га је на пиштољу "глок", а повремено је било и других инструктора чија имена ни не зна.

Очево оружје је први пут узео из сефа неколико дана пре 1. маја. Испробао је "збројовку" из које је касније кобног дана и пуцао. Запаљиве коктеле, које је такође понео у школу, направио је сам у кућном тоалету. Купио је етанол у апотеци и напунио флаше, а за фитиљ исцепао своју мајицу.

Према сазнањима, дечак убица је потврдио да је уочи убиства претраживао интернет о казнама које би могао да добије кад почини злочин. Очекивао је да ће добити "некакву казну" и због тога се премишљао да ли да спроведе план. Нажалост, није одустао.

Кобни дан масакра: Није приметио крв?!

Дечак убица тврди да је дефинитивну одлуку да ипак иде да убија донео кобног 3. маја. Репетирао је очев пиштољ већ у стану, а имао је четири оквира са по 18 метака.

Испрва је био у дворишту школе, где га је приметио чувар и рекао му да уђе у школу. Дечак тврди да се тада уплашио да ће га чувар разоткрити и да се на моменат поколебао, да је пожелео да позове мајку и одустане. Ипак је запуцао, а школски чувар је био његова прва жртва.

ribnikar
рибникар / Извор: Србија Данас

После чувара је убио деветоро ђака, најпре у холу школе, а потом у учиниоци. Тврди да се јасно сећа свега из хола и на кога је пуцао, али да у учионици "никога није препознао" и да - није приметио крв?!

После масовног убиства: Моја будућност неће бити нормална

После убиства је разоружао сам себе и пријавио се полицији путем телефонског позива. То је некарактеристичан потез за масовне убице у школама који махом извршавају самоубиство после злочина или гину у обрачуну са полицијом.

- Позвао сам полицију и предао се јер сам се у тренутку уплашио да ме неко не убије због оног што сам урадио - рекао је дечак убица приликом сведочења.

Своју будућност сада не зна, али зна да неће бити нормална. Каже да не зна ни за родитеље, али и за њих исто мисли да неће имати нормалну будућност.