Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДЕЧАК-УБИЦА ОСУЂЕН НА МАКСИМАЛНУ КАЗНУ НАКОН МАСАКРА У ШКОЛИ! Да ли Србија по овом моделу закона може да се избори за правду жртава у "Рибникару"?

13.07.2023. 21:08
Пише:
Србија Данас
Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Фото: Shutterstock/Društvene мреже

Од масакра је прошло 70 дана, али српска јавност и даље бруји о незапамћеном злочину.

Прошло је 70 дана од стравичног масакра који је узнемирио како Србију тако и цео Балкан. 3. маја ове године ученик седмог разреда основне школе "Владислав Рибникар" починио је незапамћени злочин, када је из очевог пиштоља убио своје другаре и чувара школе. Све је било готово за мање од пет минута, а Србија се никад неће опоравити. Према првим информацијама након масакра - дечак је убио осморо другара и чувара, док су шесторо деце и један наставник школе рањени. Врло брзо је број порастао на деветоро мртвих.

Према информацијама које је полиција прикупила, ученик седмог разреда је више од месец дана разрађивао паклени план. Имао је списак деце коју намерава да ликвидира, али и план улаза и излаза у школу који је такође сам направио. Како је сам рекао, одредио је приоритетне мете. Буквално сваки детаљ је био детаљно разрађен, и сваки леди крв у жилама. Пиштоље је узео из стана оца, понео је и молотовљеве коктеле. Када је "завршио" назвао је полицију. Начелник београдске полиције Веселин Милић рекао је да је у 8.40 заменица директорке позвала дежурну службу да пријави пуцњаву, док је сам извршилац звао 8.42 признавши шта је урадио.

ОН ЈЕ ХЕРОЈ ИЗ "РИБНИКАРА"! Наставник затекао призор од којег му се следила крв, ОСТАРИО ПРЕКО НОЋИ због онога што је видео на дан масакра

ОН ЈЕ ХЕРОЈ ИЗ "РИБНИКАРА"! Наставник затекао призор од којег му се следила крв, ОСТАРИО ПРЕКО НОЋИ због онога што је видео на дан масакра

ШТА СЕ ДЕШАВА СА НАШОМ ДЕЦОМ? Злочини које чине леде крв у жилама - после дечака убице стигла још једна ЈЕЗИВА ВЕСТ

ШТА СЕ ДЕШАВА СА НАШОМ ДЕЦОМ? Злочини које чине леде крв у жилама - после дечака убице стигла још једна ЈЕЗИВА ВЕСТ

"НИ МУВА НЕ МОЖЕ ДА УЛЕТИ" Потез дечака шокирао особље на клиници у којој је смештен - обезбеђење морало да реагује

"НИ МУВА НЕ МОЖЕ ДА УЛЕТИ" Потез дечака шокирао особље на клиници у којој је смештен - обезбеђење морало да реагује

Унапред припремљен план, листа "приоритетних мета", молотовљеви коктели и два очева пиштоља - тако је дечак до детаља осмислио крвави пир који Србија не памти. После злочина је сам позвао полицију и рекао им како је "психопата". Није показао ни трунку кајања.

Исти дан је ухапшен отац починиоца овог незапамћеног злочина, а министар полиције је открио како су његови пиштољи били регистровани, да је ухапшени тврдио да су се налазили у сефу, а да је очигледно дечак "провалио".

Отац тврди да су била закључана у сефу под шифром, али очигледно да је дете имало шифру од тог сефа, нађена су поред два пиштоља још три оквира пуна метака. Незванично, заједно је са оцем ишао у стрељане, тренирао пуцање. У сваком случају, и према оцу биће предузете законом предвиђене мере - рекао је министар полиције Братислав Гашић говорећи о оцу ученика.

Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Србија Данас

Дечак-убица који је починио незапамћен злочин тренутно се налази на вештачењу у једној београдској клиници, али то је то. Ту је под специјалним полицијским надзором. Од извештаја стручног тима КЦС зависи каква ће бити судбина овог најмлађег масовног убице у свету. Закон је јасан -  он није кривично одговоран

Искуство нас је научило да "смо сада све дочекали", а како се не би питали да ли ће се овако нешто поновити, морамо да искористимо шансу! Ово је време када ћемо као друштво да утичемо на казне! Да се масакр у "Рибникару" никад више не понови!

Како је раније рекао Ратомир Антоновић, стручњак за безбедност- овог дечака и по питању кривице, казне и правног гоњена треба третирати као одраслу особу:

- Ако је он починио злочин као одрасла особа, онда му треба судити као одрасломе. Заложио бих се да се законом одреди да се и за децу раде психијатријска вештачења, како би се утврдило да ли су били урачунљиви приликом почињеног кривичног дела. Сматрам да то треба да буде редовна процена и вештачење, јер ако је то исто дете спремно да урадио овако нешто, онда треба и да се казни.

И док је и даље мотив за сурова убиства које је починио непознат, и док у једној клиници дечак не показује знаке кајања за своја злодела, и док се распреда која је одговорност његових родитеља и да ли она постоји... можемо да видимо како су се друге земље избориле са оваквим злочином.

24. марта 1998. године догодила се пуцњава у средњој школи "Westside" у Арканзасу (позната као "пуцњава у Јонесбору"). Починиоци су били Мичел Џонсон, 13 година, и Андру Голден, 11 година - наоружани разним оружјем, укључујући пушке и пиштоље, упуцали су и усмртили четворицу ученика и једног учитеља. Такође су ранили десеторо људи.. Приликом покушаја бекства са места злочина обојица су ухапшена. Десет других особа је повређено.

С обзиром на то да су били малолетници у време извршења злочина, њихова казна је била специфична. Двојица клинаца су осуђени за пет убистава и десет напада и то на затворску казну до своје 21. године. То је максимална казна за малолетнике према законима савезне државе Аркансас.

Ово је био један од најсмртоноснијих напада у школи у Сједињеним Америчким Државама у то време, све до пуцњаве у средњој школи Колумбин која се догодила годину касније. 

Како се све догодило?

Џонсон је однео оружје у шуму у близини школе. Када су деца и наставници излазили из школе, двојица дечака су отворила ватру, при чему су званичници изјавили да је пуцњава почела у 12:41 поподне. Током инцидента, многи су били збуњени на почетку због извештаја о узвицима "Све је лажно", јер су пријатељи повређених ученика покушавали да их евакуишу, док је наставница Шанон Врајт користила своје тело како би заштила повређеног ученика. Друга наставница је проверавала присуство ученика на свом списку, када је чула пуцњеве који су звучали "као петарде" и помислила да је то неумесан покушај застрашивања деце, потенцијално како би их натерали да схвате вежбу озбиљно. Један ученик је известио да су звуци на почетку били одбачени јер су радници на изградњи нове зграде за пети разред били близу и мислило се да долазе од њих.

Ученици су евакуисани у школску халу где су могли да чују како меци одјекују о спољашње цигле и зидове.

Током суђења, Џонсон је спустио главу и прочитао писмо извињења које је написао породицама жртава. Рекао је да није имао намеру да циља било кога.

- Здраво. Зовем се Мичел. Моје мисли и молитве су са оним људима који су убијени или рањени и са њиховим породицама. Стварно сам тужан због свега. Моје мисли и молитве су са децом с којом идем у школу. Стварно желим да људи једног дана упознају правог Мичела. Искрено, Мичел Џонсон."

У Арканзасу, као и у већини америчких држава, постоји могућност да малолетним починиоцима буде суђено као одраслим особама, посебно у случајевима тешких злочина као што је убиство. Међутим, када малолетнику буде суђено као малолетној особи, казне се обично изричу у складу са законима и смерницама које регулишу казнени систем за малолетнике. У Арканзасу, максимална казна која се може изрећи малолетном починиоцу је затворска казна до 21. године живота. Ова казна може обухватати период проведен у малолетничком поправном дому, малолетничком затвору или другом одговарајућем институционалном окружењу.

Поставља се питање да ли у Србији може заживети овакав закон којим би се малолетни извршиоци најтежних кривичних дела спровели правди.

Све вести о незапамћеном масакру на Врачару прочитајте ОВДЕ.