Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МОРАМ ТО ДА ДЕМАНТУЈЕМ!" Адвокат Зора Добричанин изнела важне детаље са саслушања дечака-убице

19.07.2023. 14:52
Пише:
Танјуг
Dečak-ubica
Дечак-убица / Извор: Фото: Srbijadanas/Youtube printscreen ординација/Друствене мрезе/Принтсцреен непсидо

Откривени детаљи са саслушања.

 Адвокат Зора Добричанин, пуномоћник чланова породице једне од убијених девојчица у Основној школи "Владислав Рибникар", каже да није тачно да је оружје којим је дечак-убица извршио злочин 3. маја у тој школи, било прописно складиштено и апсолутно обезбеђено, како то тврди одбрана његовог оца.    

ЗАГРЛИЛА СИНА, ЊЕГОВА РЕАКЦИЈА ШОКИРАЛА СВЕ: Детаљи првог сусрета дечака убице и мајке после више од два месеца на клиници

ЗАГРЛИЛА СИНА, ЊЕГОВА РЕАКЦИЈА ШОКИРАЛА СВЕ: Детаљи првог сусрета дечака убице и мајке после више од два месеца на клиници

ПСИХОЛОШКА АНАЛИЗА ДЕЧАКА-УБИЦЕ ВЕШТАКЕ ОСТАВИЛА У ШОКУ Нико није био спреман да ово чује од једног детета

ПСИХОЛОШКА АНАЛИЗА ДЕЧАКА-УБИЦЕ ВЕШТАКЕ ОСТАВИЛА У ШОКУ Нико није био спреман да ово чује од једног детета

ИСПРЕД ЗГРАДЕ УСЛИКАНО ОВО: Да ли је дечак убица из "Рибникара" напуштао клинику у којој је смештен?

ИСПРЕД ЗГРАДЕ УСЛИКАНО ОВО: Да ли је дечак убица из "Рибникара" напуштао клинику у којој је смештен?

- Оружје је неспорно било неадекватно обезбеђено - рекла је Танјугу Доброчанин Никодиновић која је присуствовала испитивању дечака-убице у уторак, у оквиру истраге коју Више јавно тужилаштво у Београду води против његовог оца Владимира К. због сумње да оружје, које је имао у легалном поседу, није адекватно обезбедио, те је његов син дошао у посед оружја и њиме починио злочин.

Она, такође, тврди да је нетачно јавности презентовано од стране одбране да није отац тај који је омогућио дечаку први контакт са оружјем и учио га да пуца.

- То знам, јер су то пре свега била моја питања и одговори дечака на та питања - истакла је она.

На питање да ли је тачна информација да је дечак изразио кајање током саслушања, Добричанин Никодиновић је навела да он јесте изговорио "неке реченице које гласе тако, али не звуче као кајање", јер су, како сматра, изговорене хладнокрвно.

Адвокатица је појаснила и зашто је одлучила да јавно данас о овоме проговори, указујући да је постојао договор свих присутних током саслушања да се ван суднице само саопшти да је дечак-убица испитан у својству сведока.

Међутим, одбрана окривљеног оца дечака, изнела је у јавност, како Добричанин Никодиновић тврди, неистините детаље са тог саслушања. 

- Због тога сам ја од родитеља страдале девојчице, као њихов пуномоћник замољена да то демантујем. Такође став и свих других оштећених и мојих колега јесте да не треба износити у јавност ништа сем неопходних ствари, али смо овог пута изазвани, због чега морам да демантујем речи браниоца - прецизирала је Добричанин Никодиновић.

У име својих клијената и свих других колега и оштећених, замолила је и стручну јавност да само тачно, прецизно и са дужном пажњом извештава о овом случају, како се докази не би контаминирали и након тога били неупотребљиви.

Поводом формирања скупштинског Анкетног одбора који ће се бавити овим злочином као и злочином у Младеновцу од 5. маја, Добричанин Никодиновић је истакла да су сви пуномоћници породица убијених и рањених у овом масакру једногласни у ставу да би рад Анкетног одбора у овом тренутку био контрапродуктиван.

Uroš, Kosta
Урош, Коста / Извор: Србија Данас

Његов рад би, како сматрају, могао да угрози тужилачку истрагу и кривичне поступке у целини јер би, како је прецизирала адвокатица, чињенице и докази од значаја за кривични поступак могле да изађу у јавност пре суђења.

- Могло би доћи до ситуације да се сведоци прво испитују пред анкетним одбором, па онда евентуално пред тужилаштвом и судон, што свакако не би било добро, јер би утицало на аутентичност исказа. Ми сматрамо да је то непотребно у овом тренутку - казала је Добричанин.

Нагласила је да су пуномоћници оштећених родитеља и деце у овом случају сагласни да Више јавно тужилаштво у Беоргаду води поступак за маскр у школи професионално, експедитивно и посвећено, те да нема никакве потребе да се у то меша лаичка јавност, јер то, како сматра може бити контрапродуктивно.

- Кад кажем лаичка јавност, сви осим тужилаца, адвоката и судија представљају лаичку јавност, па тако не желимо да чињенице и докази из овог предмета буду предмет препуцавања политичких неистомишљеника пре него што буду разматрани пред судом - истакла је Добричанин.

Додала је и да не виде бенефит ангажовања Анкетног одбора, с обзиром да су предмети ових убистава у надлеźности тужилаштва као дела судске власти.

- Ми сматрамо да тужилаштво и полиција у овом тренутку раде свој посао. Нама су отворена врата да било који предлог ставимо и тужилаштво то прихвата, испитује и истражује, а прихвата и предлоге за извођење доказа, док пази на права окривљених. Мислим да овај поступак треба да остане тамо где му је место - да се судски поступци воде у судницама и у судским кабинетима - закључила је Добричанин Никодиновић.