Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДЕЧАК-УБИЦА НИЈЕ "ЗЛИ ГЕНИЈЕ"?! Обрт - анализа ума монструма са Врачара ПОНИШТАВА СВЕ што смо о њему знали

13.05.2023. 15:41
Kosta Kecmanović
Коста Кецмановић / Извор: Србија Данас

За сада није тачно познато каква терапија ће бити одређена дечаку убици, нити где ће бити дугорочно смештен, али је извесно да та одлука неће пасти ових дана.

Одличан ученик са сијасет ваншколских активности. Мами и татин понос, "мали генијалац", како су га звали. И заиста, начин на који је дечак убица планирао масовни масакр у ОШ "Владислав Рибникар" наводи на помисао да је реч о натпросечно интелигентној особи: направио је тлоцрт школе, списак вршњака који су "примарне мете", Молотовљеве коктеле... Изабрао прецизно оружје из очеве колекције и време напада када је његово одељење ВИИ/2 најближе улазу у школу, а школска полицајка далеко. Зар све то са само 13 година старости може да уради неко ко није далеко изнад просека, ко није "зли геније"?

АЛАРМИРАЈУЋИ ЗНАКОВИ - Стручњаци откривају: Дечак убица због овог починио злочин, али ТО НИЈЕ ПРЕСУДАН ФАКТОР

АЛАРМИРАЈУЋИ ЗНАКОВИ - Стручњаци откривају: Дечак убица због овог починио злочин, али ТО НИЈЕ ПРЕСУДАН ФАКТОР

КОМПЈУТЕР ДЕЧАКА-УБИЦЕ СА ВРАЧАРА ОТКРИО ХОРОР! Истражитељи у шоку - испливале нове информације из истраге!

КОМПЈУТЕР ДЕЧАКА-УБИЦЕ СА ВРАЧАРА ОТКРИО ХОРОР! Истражитељи у шоку - испливале нове информације из истраге!

ЕВО ШТА ЈЕ ДЕЧАК УБИЦА УБАЦИО У ЏЕП СВОЈЕ СЕСТРЕ: Позната професорка открила језиве детаље пре злочина

ЕВО ШТА ЈЕ ДЕЧАК УБИЦА УБАЦИО У ЏЕП СВОЈЕ СЕСТРЕ: Позната професорка открила језиве детаље пре злочина

Реалност иза маске генија: Психолошки профил дечака убице

Извор "Блица" близак истрази каже да није све као што на први поглед изгледа. Износи шокантну тврдњу: према свему што досад знамо, дечак убица је, заправо - интелектуално просечан!

- Никакав геније, као што је навођено. Могуће је да су му због тога сметали остали у одељењу, јер је морао, примера ради, више труда да улаже како би достигао успех неке од својих жртви, или и да би задовољио родитеље који су, према свему што знамо, од њега захтевали беспрекоран успех. Може се рећи да су га спартански васпитавали - каже извор.

Притисак амбициозних родитеља: Да ли је ту извор проблема?

Како "Блиц" пише, родитељи дечака убице су били веома поносни на свог "малог генијалца", како су га звали, јер је поред обавеза у елитној школи ишао и на бројне vannastavne активности. Говорио је стране језике, ишао у школу глуме, музичку школу, тренирао спортове, побеђивао на градским такмичењима, био одликаш.

Да ли је толики притисак хиперамбициозних родитеља оставио трагичне последице на психу дечака убице? Томе у прилог иде недавна изјава Мине Зиројевић, чланице Савета родитеља у ОШ "Владислав Рибникар". Зиројевић је изјавила да је, према ономе што је могла да чује од ђака који су познавали дечака убицу, примећено да је био такмичарски настројен и да се некада помало свађао са децом која су можда била боља од њега на неком часу.

- Сада се прича да је баш то разлог и да га нико није малтретирао из те смене - рекла је тада Мина Зиројевић.

Претпоставља се да у мозгу нема урођених физичких аномалија

Дечак убица са на клиници налази у изолацији. У оваквим случајевима, мада је овај тешко поредити са било којим другим, у тиму за опсервацију су најчешће три стручњака. Извор каже да је пракса да се спроводи цела батерија вештачења и додатне дијагностике, као што је, примера ради и лаички речено, анализа структуре централног нервног система путем скенера. Ипак, претпоставља се да дечак убица нема урођених физичких аномалија. Из поузданих извора досад смо сазнали да дечак убица не показује кајање. Хладан је и смирен, није тражио да контактира с било ким, нити се интересује за родитеље. Његова једина занимања су садржана у два питања која поставља: "Када излазим?" и "Какав одјек има то што сам урадио?".

Мистерија суперега дечака убице: Одсуство кривице и кајање

На основу тих информација стручњаци чврсто верују да дечак убица из неког разлога нема формирану важну компоненту личности, такозвани суперего.

Према теорији Сигмунда Фројда, зачетника психоанализе, суперего је етичка компонента нечије личности која дотичној особи даје моралне стандарде на основу којих се понаша. Суперего се развија махом током првих пет година живота детета, као реакција на родитељске казне или одобравања. Дете притом упија моралне стандарде својих родитеља, традиције породице и друштва у којем одраста и у њему се формира суперего, којим контролише агресију и друге друштвено непожељне импулсе.

Када дете има правилно развијен суперего, оно осећа кривицу или анксиозност приликом кршења етичких стандарда постављених од свог суперега и има потребу да се искупи за учињене грешке. Код дечака убице ништа од тога не постоји. Не осећа кривицу и, штавише, жељно ишчекује тренутак када ће бити пуштен са клинике, а умислио је да то треба да се догоди сваког тренутка. Не добија ни седативе јер је потпуно смирен. Нису му потребни!

- Нема осећаје, изузев за себе и своје потребе - каже извор.

Могућност понављања злочина: Велики ризик у будућности

Наводи да све то указује на огроман ризик да дечак убица понови исто или слично кривично дело, ако буде у прилици.

- Нико не може да искључи тај огромни ризик - каже наш саговорник упућен у случај.

Последице и потенцијална терапија: Каква је будућност дечака убице?

За сада није тачно познато каква терапија ће бити одређена дечаку убици, нити где ће бити дугорочно смештен, али је извесно да та одлука неће пасти ових дана. У оптицају је неколико варијанти, а сигурно је само да ни у једној не постоји шанса да буде враћен у школу.

Саговорник "Блица" каже да дечак убица не може ићи у затвор јер је масакр починио са само 13 година и сматра се да није кривично одговоран. Ипак, може му бити изречена медицинска мера лечења у некој од специјализованих здравствених институција.

Све вести о незапамћеној трагедији у Београду прочитајте ОВДЕ.