Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ДЕСЕТА ЖРТВА МАСАКРА НА ВРАЧАРУ БИЛА 10. НА СПИСКУ СМРТИ: Језива подударност, срце да препукне од туге

16.05.2023. 09:16
devojčica
девојчица / Извор: Фото: МУП/Принтсцреен

А. А. (13), коју је друг из одељења 3. маја ранио у главу хицем из пиштоља подлегла јуче повредама у Универзитетској дечјој болници "Тиршова". Након 12 дана лавовске борбе лекара за њен живот, њено невино срце је стало.

Девојчица А. А. (13), која је тешко повређена у масакру који је починио њен друг из разреда у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару у Београду, након 12 дана тешке борбе лекара за њен живот јуче је преминула и постала 10 жртва најјезивијег злочина у Србији.

Хитна интервенција

Девојчица, која је тог 3. маја у крвавом пиру свог друга из одељења 7/2, задобила тешке повреде главе, због којих је од самог почетка била у критичном стању, налазила се у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.

ТРАГЕДИЈА НА ВРАЧАРУ ПОСТАЛА ЈОШ ВЕЋА! Преминула девојчица којој је дечак-убица пуцао у главу

ТРАГЕДИЈА НА ВРАЧАРУ ПОСТАЛА ЈОШ ВЕЋА! Преминула девојчица којој је дечак-убица пуцао у главу

"КАД МОЖЕ ОН, МОГУ И ЈА" Дечак-убица постао МРАЧНИ идол малишанима - покренут ЈЕЗИВ талас насиља

"КАД МОЖЕ ОН, МОГУ И ЈА" Дечак-убица постао МРАЧНИ идол малишанима - покренут ЈЕЗИВ талас насиља

"ЋЕРКА МИ ЈЕ ДАНАС КРЕНУЛА НА НАСТАВУ И ОВО ДА ЧУЈЕ..." Тужна вест о смрти девојчице из "Рибникара" потресла све - родитељи ученице очајни

"ЋЕРКА МИ ЈЕ ДАНАС КРЕНУЛА НА НАСТАВУ И ОВО ДА ЧУЈЕ..." Тужна вест о смрти девојчице из "Рибникара" потресла све - родитељи ученице очајни

Подсетимо, тринаестогодишњи дечак који је тог јутра узео пиштоље и муницију из сефа свог оца и с планом кренуо у школу како би побио своје другаре починио је незапамћени злочин на нашим просторима. Прво је убио радника обезбеђења, затим три дежурне ученице у холу школске зграде. Након тог крвавог пира дечак улази у своју учинионицу, и на вратима пуца у наставницу историје, а потом у своје другаре, од којих је на месту убио четри девојчице и једног друга. Поред наставнице историје, тада је повређено још шест ученика, међу којима је била и А. А.

Министарство здравља јуче се огласило саопштењем.

- Пацијенткиња која је с тешким повредама главе опасним по живот задобијеним приликом пуцњаве у ОШ "Владислав Рибникар" била збринута у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, преминула је и поред хитне хируршке интервенције и свих предузетих мера интензивног лечења - стоји у саопштењу министарства, у ком се додаје и да министарка здравља Даница Грујичић, у своје име, и у име министарства, изјављује искрено саучешће породици настрадале.

Стао наш свет

- Сви смо се надали да ће она издржати, да ће се десити неко чудо. Сваког дана смо одлазили у цркву и молили се за њено оздрављење. Иако прогнозе нису биле светле, знамо да су лекари чинили надљудске напоре да јој сачувају живот. Нажалост, и њено невино срце није издржало. Стало је јуче, а са њом и наш свет. Од ове трагедије опоравка нема. Ни после две недеље не можемо да дођемо себи и питање је да ли ћемо икада моћи - рекао је један познаник девојчицине породице.

Преминула А. А. била је другарица из одељења дечака који је кобне среде, 3. маја, из очевог пиштоља убио своје другаре и чувара школе. Њено име нашло се на списку за одстрел свог пријатеља и друга из разреда који је починио злочин 3. маја.

- Несрећна девојчица нашла се на листи за одстрел која је нађена на столу дечака у његовој соби, током полицијског увиђаја. Њено име, дечак је руком написао на парчету папира, а ставио ју је на 10. место - каже извор:

- Пре њеног имена, на парчету папира записао је девет имена, али је једно прецртао. Није утврђено због чега је једно име прецртао - каже извор и додаје да је током увиђаја на дечаковом столу у стану нађена и шема, налик на видео-игрице.

Шема злочина

- Нацртао је улаз и и излаз из школе, распоред учиноница. Одредио је приоритетне мете и којим ће редом пуцати. Све то указује да је злочин планирао, што је и сам потврдио након хапшења. Пошто је починио масакр, отишао је у школско двориште и сам позвао полицију, мирно их сачекао, сам се разоружао и дозволио да му ставе лисице - подсећа извор.

Дечак се налази на једној психијатријској клиници, а пошто има мање од 14 година није кривично одговоран и не може му се судити.

Девет сахрана у Београду

Осморо деце и радник обезбеђења који су одмах подлегли повредама, сахрањени су на гробљима у Београду, где их је више стотина људи испратило на вечни починак. Потресне сцене могле су се видети када су деца сахрањивана уз омиљене играчке, свеће и цвеће, а било је и оних девојчица које су испраћене уз звуке својих омиљених песама. Непрегледне колоне које су испратиле невину децу и омиљеног Чика Драгана, нису могле да сакрију сузе и тугу.

ribnikar
рибникар / Извор: Србија Данас

Књига жалости

Након масакра у ОШ "Владислав Рибникар", на Врачару је била отворена и књига жалости, где се данима на хиљаде људи уписивало, опраштајући се од настрадалих у незапамћеном злочину који је починило дете које према кривичном закону Републике Србије нема довољно година да би одговарало за злочин који је починио. Ученици који похађају школу на Врачару полако се враћају у клупе у већем броју, док поједини још увек нису почели да иде на наставу.

- Свакако је најтеже ученицима одељења 7/2. Јуче су изгубили још једну другарицу. Тој деци ће требати доста времена да се опораве. Видели су језиве сцене, присуствовали злочину, и њима тек предстоји опоравак - кажу наши саговорници.