Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"МАЛА БАРА ПУНО КРОКОДИЛА" Трлаја изрешетан из калашникова на паркингу, мистерија и даље тресе подземље - освета за Аркана? (ВИДЕО)

25.02.2023. 11:22
Пише:
Србија Данас/24 седам
Radoslav Trlajić
Радослав Трлајић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/LikeATox

Радослав Трлајић остао је упамћен по "Мала бара, пуно крокодила", чувеној реченици из култног филма "Видимо се у читуљи"

Радослав Трлајић, познатији као Бата Трлаја, вођа такозваног бежанијског клана који је управљао Новим Београдом, ликвидиран је у "сачекуши" пре тачно 23 године и то недалеко од зграде у којој је становао у новобеоградској улици Др Ивана Рибара. Осим што је остао упамћен по "Мала бара, пуно крокодила", чувеној реченици из култног филма "Видимо се у читуљи", Трлајић је по много чему био специфичан.

Трлајића су тог 25. фебруара 2000. године, око 22.30 сати, чак тројица нападача чекала у аутомобилу на неосветљеном паркингу.

ЦЕЦИНА КУМА ИЗРЕШЕТАНА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Прослава љубави коштала је живота - једна ствар и даље МИСТЕРИЈА (ВИДЕО)

ЦЕЦИНА КУМА ИЗРЕШЕТАНА У ЦЕНТРУ БЕОГРАДА! Прослава љубави коштала је живота - једна ствар и даље МИСТЕРИЈА (ВИДЕО)

ОН ЈЕ УСПЕО ДА ПРЕЖИВИ МЕТАК ЛУКЕ БОЈОВИЋА! Најопаснији кримос деведесетих убијен са леђа: Чим си једном почео да живиш оваквим животом...

ОН ЈЕ УСПЕО ДА ПРЕЖИВИ МЕТАК ЛУКЕ БОЈОВИЋА! Најопаснији кримос деведесетих убијен са леђа: Чим си једном почео да живиш оваквим животом...

НАЈМИСТЕРИОЗНИЈА ЛИКВИДАЦИЈА ДЕВЕДЕСЕТИХ! Арканов командос убијен са леђа из шкорпиона: Чула сам само крк-крк (ВИДЕО)

НАЈМИСТЕРИОЗНИЈА ЛИКВИДАЦИЈА ДЕВЕДЕСЕТИХ! Арканов командос убијен са леђа из шкорпиона: Чула сам само крк-крк (ВИДЕО)

Вођа новобеоградског клана и власник Фудбалског клуба Бежанија непосредно пред пуцњаву био је у свом BMW и возио се ка броју 118 у др Ивана Рибара, ка стану где живи. Док је прилазио згради, вероватно је приметио нападаче, који су га чекали.

Дао је гас и аутомобилом покушао да умакне смрти бежећи ка другом крају насеља. Убице су, међутим, баш у том моменту запуцале. Хици из "калашњикова" праштали су на све стране.

Успели су да га ране и он је у следећем тренутку, 200 метара даље, изгубио контролу над возилом, скренуо са пута, слетео у јарак и преврнуо се. Тешко рањен Трлајић је, ипак, успео да се извуче из аутомобила и трчећи крене ка оближњим зградама да нађе спас.

Рањен бежао под рафалима

Под правом кишом метака која је одзвањала новобеоградским Блоком 72 успео је да претрчи још стотинак метара, преко ливаде, али су убице биле брже. Стигле су га и изрешетале. Трлајић је сав у крви остао да лежи на плочнику, испред броја 142. Нападачи су побегли аутомобилом, а успут су се ослободили и оружја. У ширем кругу места злочина, током увиђаја, полиција је пронашла два "калашњикова", један пиштољ, оквир за аутомат и много чаура различитог калибра.

Носио Кристијана Голубовића на леђима

Трлајић ће остати упамћен и као човек који је на леђима носио Кристијана Голубовића. Кристијан је, приликом спектакуларног бекства о коме се и данас говори, повредио ногу скочивши са трећег спрата Петог општинског суда у Београду.

У првом моменту се претпостављало да је пиштољ испао Трлајићу, који је по свему судећи, покушао да узврати напад. То се касније показало тачним. Још исте ноћи полиција је пронашла и "ауди" којим су убице побегле са места злочина. У њему је био остављен и трећи "калашњиков", коришћен за ликвидацију Бате Трлаје.

Убице су се, међутим, потрудиле да уклоне све друге трагове и отиске, који би могли да помогну полицији приликом истраге. У "аудију" је пронађена и стара полицијска одећа.

Бата Трлаја био је вођа "бежанијског клана" и веровало се да је наследио Михајла Дивца кад је убијен и преузео читав Нови Београд. Његово име повезивано је са пословима везаним за проституцију, поготово када су у питању биле руске, румунске и украјинске "краљице ноћи", али се веровало да има везе и у послу са трговином наркотика. Трлајић је, када је реч о легалним пословима, био власник ФК Бежанија, као и ресторана који се налазио у оквиру стадиона.

За Трлајића се у београдском подземљу одавно говорило да је на "црној листи". О пословима вође новобеоградског клана углавном се све знало. Београдска полиција ухапсила га је у марту 1998. године, сумњичећи га да је организовао транспорт готово четири килограма кокаина. Ухапшен је у пошти на Бежанијској коси кад је са још четворицом пријатеља дошао по пакет са дрогом.

Део освете за Аркана

Осим нерашчишћених рачуна у трговини наркотицима; помињали су се и други мотиви за убиство Трлајића. Причало се да је његово убиство део освете због ликвидације Жељка Ражнатовића Аркана, иако није до краја разјашњена нити доказана његова eventuallna умешаност. Једино је познато да су поједини чланови бежанијског криминалног клана касније оптужени и осуђени за убиство комнданта СДГ.

Željko Ražnatović Arkan
Жељко Ражнатовић Аркан / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/AP Archive/Steven Доцкман

Неколико месеци пред смрт, Бата Трлаја се посвађао са Зораном Ускоковићем Сколетом, човеком који је био помињан као организатор Аркановог убиства, али никад није разјашњено око чега су се сукобили.

Бата Трлаја је пред другима волео да се дичи спортским начином живота, али га је полиција сумњичила за трговину наркотицима и вођење илегалних топлес барова, углавном у Војводини.

Својеврсна опсервација коју је изрекао Радослав Трлајић на тему криминала у Србији и Београду деведесетих година убрзо је постала једна од често цитираних.

- Прилике се заоштравају из дана у дан. Да се разумемо: мала бара, пуно крокодила. Социјално су сви угрожени, а тужно је што не умеју да праве паре, да пронађу себе. Најјефтинија забава им је да купе "тетејац" за 300, 400 марака, да пуцају како би своје име видели у новинама. Деведесет одсто свега што раде није финансијски мотивисано. Све заједно да их истресеш из гаћа не би нашао 10 марака. Не могу ја да идем и јавно пуцам, а после тога као правим неки бизнис. Какав бизнис? Они праве зајебанцију. Најлакше им је да се нашмрчу хероина или кокаина, запашу оружје и упуцавају људе без разлога. Зна се кад Италијан убија, кад убијају Колумбијци. Кад их испале за милион долара. А ови? Да их питаш зашто то раде, не би знали да кажу - причао је Трлајић.

Хици и у музичаре

У његовом ресторану, који се налазио у башти ФК Бежанија, догодио се и један од најкрвавијих обрачуна у Београду. Од рафалне паљбе из више оружја убијен је Славиша Павић Пирке, а тешко је рањено десеторо људи. Нападачи су били безобзирни, пуцали су из мрака не водећи рачуна где ће хици завршити. Рањени су и музичари, бубњар са шест метака, певачицу су погодила три метка, конобарицу два.

- Где је ту част, људскост? Како да то назовем осим идиотизмом? То су урадили наркомани и алкохоличари. Зажмурили су и ошинули рафалом. Тај кретенизам је почео са ратом. Многи су на фронт отишли да би научили да пуцају, да би то злоупотребили овде. А онда се умешала и дрога - огорчено је говорио Трлајић.

Никада јавно није причао о томе ко би могао да буде нападач, али се по његовим реакцијама могло наслутити да готово извесно зна о коме је реч. У хроникама злочина током деведесетих овај случај се скоро и не помиње. Истрага није дала никакве одговоре.

Својевремено се, а поготово у медијима, спекулисало и да су убиство Бате Трлаје починили припадници "земунског клана", али то је и данас у домену нагађања. Убице Трлајића никад нису откривене.

Више вести о криминалу деведесетих прочитајте ОВДЕ.