Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ДНК МАЈКЕ ДЕЧАКА УБИЦЕ МОЖЕ ДОВЕСТИ ДО НОВИХ САЗНАЊА" Адвокат открива: Ево шта следи након подизања оптужнице

11.10.2023. 13:00
Пише:
Србија Данас/Блиц
Dečak ubica sa Vračara
Дечак убица са Врачара / Извор: Фото: Србија Данас/Друствене мрезе

Ово су наредни кораци

Адвокат Војин Шаљић у јутарњем програму Блиц телевизије, истакао је да сматра да је позитивна ствар да јавност буде искључена из поступка који се води против родитеља дечака убице, који је 3. маја хицима из очевог оружја убио деветоро школских другара и чувара школе "Владислав Рибникар".

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО КАКО ЈЕ ДОШЛО ДО МАСАКРА НА ВРАЧАРУ Годину дана пре крвавог пира дечака-убице, његов отац направио КЉУЧНУ грешку

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО КАКО ЈЕ ДОШЛО ДО МАСАКРА НА ВРАЧАРУ Годину дана пре крвавог пира дечака-убице, његов отац направио КЉУЧНУ грешку

МИСТЕРИОЗНИ ДЕТАЉИ МАСАКРА У РИБНИКАРУ Форензичар открио како је ДНК мајке дечака-убице доспео на чауру

МИСТЕРИОЗНИ ДЕТАЉИ МАСАКРА У РИБНИКАРУ Форензичар открио како је ДНК мајке дечака-убице доспео на чауру

ЗАСТРАШУЈУЋИ ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ ЗА МАСАКР У РИБНИКАРУ: ДНК мајке дечака нађен на чаури, инструктор дао лажни исказ

ЗАСТРАШУЈУЋИ ДЕТАЉИ ОПТУЖНИЦЕ ЗА МАСАКР У РИБНИКАРУ: ДНК мајке дечака нађен на чаури, инструктор дао лажни исказ

Оптужница је предата Вишем суду у Београду на одлуку о потврђивању, уз предлог суда да оптуженом Владимиру Кецмановићу продужи притвор, као и да га након одржаног главног претреса суд огласи кривим и осуди на максималну казну затвора у трајању од 12 година.

За Миљану К. тужилаштво је предложило казну затвора у трајању од 2 године и 6 месеци, а за председника стрељачког клуба "Партизан" окривљеног Ратка И. и инструктора у том клубу Немању М. казна затвора у трајању од по три године.

Војин Шаљић: "ДНК мајке може довести до нових чињеница"

ДНК мајке дечака убице пронађен је на једној од чаура испаљеној у учионици ОШ "Владислав Рибникар", а Шаљић каже да то може да доведе и до откривања других чињеница које до сада нисмо знали.

Ово питање ће вероватно бити значајно током даљег поступка и може довести до предузимања других радњи и откривања других чињеница које до сада можда нисмо знали или које могу бити предмет новог поступка. Укратко, поседовање муниције је такође облик недозвољеног држања оружја. Дакле, да разјаснимо, држање оружја није само држање самог оружја као што су пиштољ или пушка, већ и држање саме муниције, што је такође забрањено. Казна за то је затвор до пет година. Тако да у овом случају за мајку није тражена максимална казна - каже Шајић.

Да ли ће јавност бити искључена из овог поступка?

Тужилаштво је предложило суду да се јавност искључи из овог поступка, а адвокат Шаљић каже да је то апсолутно позитивна ствар.

- Оштећени су малолетна деца, то су неке породичне прилике које нису за јавност. Очекујем да ће суд донети одлуку о искључењу јавности са главног претреса - каже Шаљић.

Како је објаснио, то ја фаза поступка у којој се изводе докази и распоређују чињенице које су битне за доношење неке одлуке у неком поступку.

- Оног момента када главни претрес буде завршен, након завршних речи бранилаца и тужиоца, странака у поступку, ће јавно објавити пресуду. Дакле, ми ћемо пресуду знати, али о току детаља који се одвија у самој судници претпостављам да нећемо знати, што је потпуно оправдано - каже Шаљић.

Његова слободна процена је да не верује да ће овај процес бити брз.

- Сама оптужница и њен обим говоре о томе да постоји доста доказа, постоји доста чињеница које треба расветљавати у поступку, извести све доказе на законит, правилан начин, како би, заправо, имали сигурност да је сам поступак у процесном смислу изведен у потпуности у складу са законом, тако да претпостављам да ће овај поступак трајати - каже Шаљић за "Блиц" Тв.

Мајка дечака убице је оптужена за кривична дела - недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

- Чим је ово обједињено оптужницом и чим је та околност битна у овом поступку, количина ДНК која је пронађена није занемарљива. А то говори да је био неки озбиљан контакт. То је оно што су индиције на основу неког животног искуства. Шта је тачно у конкретном случају, то ће се показати - каже Шаљић.

Све детаље оптужнице можете прочитати у одвојеном тексту.

Правилно држање оружја

Зорица Суботић из Националне асоцијацје за оружје Србије гостујући у "Јутро на Блиц" каже да је 12 година старосна граница када деца почињу да долазе у стрељане, углавном да би тренирали.

- Нека старосна граница када деца почињу да тренирају са такмичарским оружјем је 12 година. Од стрелишта до стрелишта веома строго треба да се води рачуна о свим клијентима и ја нисам сретала млађе од 15 година и то под надзором родитеља - каже Суботић.

За држање оружја постоје веома јасни прописи.

- Врло јасни су прописи и они гласе овако. Оружје се држи у посебно предвиђеним касама, орманима, обезбеђено тако да не може доћи у посед другог лица, осим власника. Значи, никакав члан породице, никаква особа која је дошла у госте, не сме да држи оружје. Оно се држи одвојено од муниције и празно. Муниција се посебно закључава у посебној каси. Мора бити празна и одвојена од оружја, при чему је муниција такође посебно обезбеђена, а оружје је посебно смештено у једној каси - наводи Суботић.

- Видела сам да за пренос служе одређене навлаке за оружје и одређене футроле које су такође затворене. Када се преноси, не смете га оставити у ауту док идете на кафу. Мора бити присутан власник - каже Суботић.