Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ДРОГА ИЗ АЛБАНИЈЕ НАМЕЊЕНА БЕОГРАДСКОМ ТРЖИШТУ - БАЛКАНСКИ ПУТЕВИ КОКАИНА! Нова рута црногорских нарко-кланова

19.07.2021. 19:34
Пише:
Србија Данас/Курир
Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: Profimedia/ilustracija/detective-info.com.ua

Наркотици су пронађени у специјалном "бункеру" у аудију

Српска полиција ухапсила је на административном прелазу Јариње М. А. (49) у чијем аутомобилу је пронађено 6,7 килограма кокаина, саопштено је из МУП Србије.

ПРАВА ФИЛМСКА ПОТЕРА У БОГАТИЋУ: Полиција ухапсила тројицу разбојника - кад су схватили шта су украли шокирали се

ПРАВА ФИЛМСКА ПОТЕРА У БОГАТИЋУ: Полиција ухапсила тројицу разбојника - кад су схватили шта су украли шокирали се

"ОВДЕ ЈЕ ИСПЛИВАО ТАЈ И ТАЈ" Вучић открио нове језиве детаље зверства Беливукове екипе

"ОВДЕ ЈЕ ИСПЛИВАО ТАЈ И ТАЈ" Вучић открио нове језиве детаље зверства Беливукове екипе

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО) БЕЛИВУКУ ЉУБАВНИЦА ДОШЛА ГЛАВЕ! Позирао са жртвама које је сакатио па све слике слао њој

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ФОТО) БЕЛИВУКУ ЉУБАВНИЦА ДОШЛА ГЛАВЕ! Позирао са жртвама које је сакатио па све слике слао њој

У саопштењу се наводи да је кокаин био намењен београдском тржишту а да та је М. А. преузео у Албанији. У питању је дрога изузетно високе чистоће, која је била запакована у шест кокаинских "цигли".

Наркотици су пронађени у специјалном "бункеру" у аудију, а откривена је захваљујући оштром чулу мириса службеног пса коии је нањушио кокаин иако је био замотан у селотејп траку.

Осумњиченом М. А. је одређено полицијско задржавање од 48 часова, после чега ће бити приведен у Више јавно тужилаштво у Краљеву.

Policija
Полиција / Извор: Фото: МУП

У мају ове године, такође на Косову и Метохији, у Липљану, у камиону је заплењено око 400 килограма кокаина, кооји је био запакован у амбалажу меса.

Кокаин је био сакривен у контејнеру са месом, који је долазио из Бразила, а био је запакован у неколико картонских паковања, закамуфлираних у амбалажи за месне производе. Товар је искрцан у албанскј луци Драч, а потм пребачен на Косову и Метохију.

Заплену кокаина потврдио је косовски министар унутрашњих послова Џелал Свечља, који није хтео да открије више детаља, а цела акција је изведена под надзором ДЕА, агенција која се бори против шверца наркотика.

- Заплењено је 400 килограма кокаина чија вредност достиже око 20 милиона евра. Заплењени су и аутомобили и новац који ће нам бити потребни као доказ у даљим истрагама - изјавио је је главни државни тужилац тзв. Косова Александер Љумези.

- Скоро да нема сумње да постоји сарадња између српско-црногорских криминалних кланова са албанским колегама. По свим подацима, Албанија, где се налази велика лука Драч, постала је нова рута за кокаин, који преко Косова и Метохије, а касније и Србије, иде даље за Западну Европу - каже пензионисани инспектор Одељења за сузбијање наркоманије.

Албански криминалци су се раније бавили углавном шверцом хероина, али је та врста наркотика "изашла из моде" и користе је углавном маргиналне групе, па је и зарада много мања.

- Кокаин је ин дрога и тржиште за ту врсту наркотика је много већа. Албански криминалци желе да се укључе у тај посао, у коме примат, макар што се Балкана и Европе тиче, држе Срби и Црногорци. Сарадња је постојала и раније и то није нитша ново - наводи инспектор .

Албански криминалци имају разгранату мрежу дилера, док Црногорци и Срби имају добре везе у Јужној Америци а могу да обезбеде и пребацивање кокаина ка Европи. Ту се укључује албанска мафија. Стара, добро уходана Блаканска рута за наркотике, поново је прорадила, али не за хероин, већ за кокаин.

- Ово није необична појава. Организовани криминал тако делује, када их полиција негде притисне, они се само измакну. Постало им је вероватно превише "вруће" у Шпанији, Немачкој и Холандији и они су се онда пребацили на друге руте - објашњава бивши полицајац.

Он подсећа и на заплену више од тоне кокаина на обалама Црног мора у Бугарској и Румунији, за који је утврђено да припада Шкаљарском клану, а у току је суђење неколицини возача из Србије којима се ставља на терет да су требали камионима да прошверцују кокаин даље ка Европи.

Radoje Zvicer
Радоје Звицер / Извор: Фото: detective-info.com.ua

Прииликом недавног хапшења врхушке Кавачког клана у Црној Гори, када се иза решетака нашао и вођа Слободан Кашћелан, полицији је измакао Радоје Звицер.

За њега су тада медији писали да је побегао управо преко Албаније, даље ка Јужној Америци.

Не треба заборавити да се Звицер пре неколико година крио ни мање ни више него усред Приштине. Кавчани су ту имали "штек" стан у који су се склонили многи који су били на потерницмаа разних балканских држава. Косовска полиција је ипак извршила препад и ухапшено је неколико припадника тог клана, међу којима и Марио Милошевић, коме се на терет ставља да је извршио неколико ликвидација за рачун те криминалне организације.

Ипак, најкрупнија риба, Радоје Звицер је и тог пута нестао. Он се у том стану крио дуже време, а напустио га је само два дана пре упада полиције, слично као и у Црној Гори. Очигледно да Звицер, кога називају и мозгом Кавачког клана има добре везе према и са Албанцима, како у Албанији тако и на Косову и Метохији.