Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"НАРАВНО ДА ЋЕ БИТИ САНКЦИЈА..." Славица Ђукић Дејановић о ДРАМИ у "Рибникару": Откуд дечаку нож у ранцу?!

26.02.2024. 22:06
Пише:
Србија Данас/Блиц
Ribnikar
Рибникар / Извор: Фото: Србија Данас

Министарка наводи да је превентивно реаговање најважније.

Министарка просвете, Славица Ђукић Дејановић, била је гост Блиц телевизије и том приликом говорила о недавном инциденту у ОШ "Владислав Рибникар" када је школски полицајац пронашао нож у ранцу дечака и назначила да су све потребне мере предузете, као и да ће родитељи детета бити санкционисани. 

ТРАГЕДИЈА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Ауто ударио у семафор па покосио младића (26), лекари одмах констатовали смртhitna pomoć

ТРАГЕДИЈА НА ЈУГУ СРБИЈЕ: Ауто ударио у семафор па покосио младића (26), лекари одмах констатовали смрт

ОВО ЈЕ МОТИВ КАСАПЉЕЊА СРБИНА У БЕЧУ?! Свирепо убиство повезано са три милиона евра?!Foto: Profimedia

ОВО ЈЕ МОТИВ КАСАПЉЕЊА СРБИНА У БЕЧУ?! Свирепо убиство повезано са три милиона евра?!

ЛАНЧАНИ СУДАР ИЗ ПРАВЦА НОВОГ САДА: Има повређених, мотоциклиста пребачен на РЕАНИМАЦИЈУHitna pomoć

ЛАНЧАНИ СУДАР ИЗ ПРАВЦА НОВОГ САДА: Има повређених, мотоциклиста пребачен на РЕАНИМАЦИЈУ

- У Рибникару су у петак предузете све потребне мере. Ако је дете понело нож од куће, наравно да ће ту бити одређена санкција и родитељу - подвукла је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

У оваквим случајевима, наводи министарка, најважнија је превентива. Истакла је и да су у ОШ "Владислав Рибникар" у петак предузете све потребне мере.

- То је била поподневна смена, без обзира на панику која је у једном моменту завладала, а никакво чудо и није што је завладала, јер је то ретрауматизовање и ученика и наставника, релативно брзо су све инстанце адекватно одговориле на ту ситуацију. Директор је позвао школског полицајца, он га је изнео, однео у службу унутрашњих послова. Идентификовано је да има заиста нож у ранцу, откуд тај нож се ту нашао, то су неки поступци који су у току и ти детаљи ће бити пре свега познати родитељима и деци и у оној мери јавности у којој је то дозвољено у складу са законом - истиче министарка Ђукић Дејановић и додаје:

- МУП заиста ради свој посао и сарадња институција је заиста на завидном нивоу. Ученици већ у првом разреду уче шта је то кризна ситуација и са школским полицајцима разговарају о томе. Полицајац заправо није ту да претреса децу. Морамо рећи, овај проблем не можемо везивати само за Рибникар и само за полицајца. Мере које предузимамо су ипак на време откриле потенцијалну опасност - истиче.

ribnikar
рибникар / Извор: Фото: Србија Данас

Министарка каже да кривицу, поред детета које је понело нож у школу, сносе и његови родитељи.

- Таквом оружју није место у школи, у ранцу ученика. Ако је дете понело нож од куће, наравно да ће ту бити одређена санкција и родитељу - каже министарка.

Суштина није само у санкцији, подвлачи Ђукић Дејановић, већ да се то дете врати на колосек нормалног понашања.

За то је потребна помоћ психолога, родитеља наставника, другара, као и усмеравање детета на спорт.

- У зависности од степена промена која је неприхватљива и понашања ви деци најпре истичете опомену, па онда друштвено корисну меру или удаљење из школе. Имате могућност да дете два пута годишње оцените негативном оценом, та негативна оцена из владања улази у просечну. Али није циљ само казнити, циљ је да након изречене мере заједно сви радимо на поправци понашања код детета. Ниједно дете које нема такве пориве, неће понети нож - рекла је Славица Ђукић Дејановић.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић истакла је да ће део Основне школе "Владислав Рибникар", у коме се у мају прошле године догодила трагедија, бити Меморијални центар, али да је динамика одлучивања и само одлучивање о томе како ће изгледати, одлука родитеља и стручних лица, као и других страна укључених у овај процес.

Ribnikar
Рибникар / Извор: Фото: Србија Данас

Родитељи који су изгубили децу и најближи сродници су били и тада става углавном да то треба да буде место које ће обележено бити заувек тугом и на неки начин подсећати на трагедију која се догодила и са поруком да се више нигде не сме догодити. Сматрамо да је период од годину дана некако био време да видимо шта стручњаци различитих профила, шта родитељи деце које нажалост више нема, мисле о том начину обележавања и како меморијални центар треба уопште да изгледа и у погледу поруке, и у погледу архитектонског решења - рекла је министарка и додала:

- На томе се ради и ми ћемо имати до краја године размишљање о томе каква би идејна порука требало да буде, који би то простор требало да буде. Школа је иначе требала да се реконструише, она је у таквом стању да изискује једну реконструкцију, тако да ћемо све му томе врло озбиљно, то ће бити један од задатака наредне владе - рекла је.

Извор: Србија Данас/Блиц/Аутор: Марија Лекић