Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ЈЕДНОМ ПРЕВАРАНТ, УВЕК ПРЕВЕРАНТ: Лажни естетичари сами штанцују дипломе и награде, а клијенте дочекују по кафићима

04.06.2021. 08:13
Пише:
Србија Данас/Курир
Sava Knežević
Сава Кнежевић / Извор: Фото: Youtube/Printscreen

Зидове импровизованих ординација ових људи красиле су многобројне дипломе, уверења, сертификати, па чак и пехари, а на друштвени мрежама представљали су се чак и као званични представници Србије за едукацију у естетској хирургији.

Надрилекари који су својим "третманима лепоте" унаказили на стотине жена, не само у Србији већ и у региону, додељивали су сами себи лекарска и магистарска звања, пехаре, статуе, штампали лажне дипломе и сертификате, обучавали друге својим умећем очигледног касапљења људи, лажно се позивали на високе званичнике по министарствима, а истина је заправо да су неки од њих имали завршену само основну школу!

СТРАВИЧНА САОБРАЋАЈКА КОД ЛОЗНИЦЕ ОДНЕЛА ЧЕТИРИ ЖИВОТА: Нови детаљи о здравственом стању повређеног дечака и жене!

СТРАВИЧНА САОБРАЋАЈКА КОД ЛОЗНИЦЕ ОДНЕЛА ЧЕТИРИ ЖИВОТА: Нови детаљи о здравственом стању повређеног дечака и жене!

ЕКСПЛОЗИЈА У ФАБРИЦИ "СЛОБОДА" У ЧАЧКУ: Радници и грађани евакуисани, полиција још не дозвољава приступ (ФОТО/ВИДЕО)

ЕКСПЛОЗИЈА У ФАБРИЦИ "СЛОБОДА" У ЧАЧКУ: Радници и грађани евакуисани, полиција још не дозвољава приступ (ФОТО/ВИДЕО)

ВЕЛИКИ ПОЖАР НА ПАЛИЛУЛИ: Ватрогасци се брзо створили у насељу 9. мај

ВЕЛИКИ ПОЖАР НА ПАЛИЛУЛИ: Ватрогасци се брзо створили у насељу 9. мај

По ком шаблону је оперисала већина лажних лекара у Србији?

Након што је држава кренула у озбиљан обрачун с лажним естетичарима, претходних дана су приведени и саслушани Олгица Маркановић и Сава Кнежевић под сумњом да су унаказили на стотине жена својим "третманима" и чак им угрозили и живот, а Министарство здравља је Првом основном тужилаштву у Београду доставило доказе о незаконитим радњама још седморо надрилекара: А. П., Н. С., О. Л., К. С., К. Р. П., О. Ј. и А. Б.

На том списку се одреда налазе људи који су изводили естетске и хируршке захвате над пацијентима иако нису имали завршен ни медицински ни стоматолошки факултет, нити су поседовали лиценцу за рад или за држање обука, а по занимању су пекари, молери, обућари, дадиље, наставнице, козметичари, масери, док неки немају завршену ни средњу школу.

Ипак, зидове импровизованих ординација ових људи красиле су многобројне дипломе, уверења, сертификати, па чак и пехари, а на друштвени мрежама представљали су се чак и као званични представници Србије за едукацију у естетској хирургији.

- Истрагом је откривено да су све те дипломе и сертификате сами правили у Фотошопу и штампали, а о бахатости појединаца говори и то што су тврдили да су дипломирали и на стоматолошком и на медицинском факултету. Други су се поносно представљали као магистри нуклеарне физике и хемије са специјализацијом у "естетској медицини", трећи су сами себи додељивали и пехаре и разне статуе!

Sava Knežević
Сава Кнежевић / Извор: Фото: YoutubePrintscreen/Digitalci/InstagramPrintscreen/savaknezevicsauvage_unakazene

Ипак, у личном контакту с клијентима су били опрезнији, термине су заказивали углавном преко Инстаграма, пацијентима давали лажне адресе или се с њима налазили у кафићима, где би их дочекивали и уверивши се да није инспекција, одводили их у своје "ординације", које су се често налазиле или у самом центру Београда, или у луксузним деловима града као што су Дедиње, Сењак и Врачар, како не би код жена изазивали сумњу - каже извор из истраге и додаје:

- Постојао је велики проблем како ући тим људима у траг, јер када су инспектори Министарства здравља по пријави одмах излазили на терен, затицали су кључ у брави и катанац на вратима. Надрилекари су своје "салоне пакла", где се најчешће радило у нехигијенским условима, откључавали за клијенте, а затим их брзо затварали. Ниједном човеку није издат рачун за услуге које су папрено наплаћивали нити било каква фактура.

Неки су ишли тако далеко да су се на жалбе својих унакажених клијената чак позивали и на високе званичнике у Министарству здравља, које у животу нису видели, па су чак машили и њихове тачне функције, али и претили пацијентима тврдећи да су сами криви за сав ужас који им се дешава и да ће они њих тужити.

Olgica M.
Олгица М. / Извор: Фото: Инстаграм/Принтсцреен

 

Опасне радње

Инјекције дају на улици и у колима  

Српски надрилекари одлазили су и на "гостовања" у земље с великом српском дијаспором, попут Швајцарске и Аустрије, па тако друштвеним мрежама круже слике како женама убризгавају разне инјекције поред ципеларника, док је јавност остала у шоку након фотографије настале у Љубљани на којој се види како један од пријављених надрилекара на улици, под сунцем, без рукавица, даје инјекцију жени која седи у колима.