Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ФИЛМСКЕ ПЉАЧКЕ И БЕКСТВА ИЗ ЗАТВОРА! За Аркановим пајтосом расписана црвена потерница - говори се да је члан Макине групе

30.11.2021. 08:05
Пише:
Србија Данас/24 седам
Slobodan Kole Kostovski
Слободан Коле Костовски / Извор: Фото: Printscreen/Interpol

Слободан Костовски је 2018. године побегао са одсуства због лечења током издржавања робије у Бразилу, где је осуђен на 19 година за прекоокеанско кријумчарење кокаина.

Интрерпол интензивно трага за Слободаном Костовским (68) познатијим као Коле, за којим је Бразил расписао црвену потерницу због међународног шверца дроге. Костовски за којег се тврдило да је припадник криминалне групе Жељка Максимовића Маке, али и близак пријатељ команданта Српске добровољачке гарде Жељка Ражнатовића Аркана који је убије 15. јануара 2000. године у хотелу "интерконтинентал"  (сада "Краун Плаза") у Београду.

"ОД САДА ЗНАЈ ДА СУ ТИ ОДБРОЈАНИ ДАНИ" Језиво - припадник ваљевске групе прети судијама УБИСТВОМ

"ОД САДА ЗНАЈ ДА СУ ТИ ОДБРОЈАНИ ДАНИ" Језиво - припадник ваљевске групе прети судијама УБИСТВОМ

СРПСКА ОПШТИНА ЗАВИЈЕНА У ЦРНО: Седам самоубистава за годину дана - последње се догодило данас

СРПСКА ОПШТИНА ЗАВИЈЕНА У ЦРНО: Седам самоубистава за годину дана - последње се догодило данас

СУДАР НА ДОРЋОЛУ: Саобраћај се одвија отежано, трамваји заустављени

СУДАР НА ДОРЋОЛУ: Саобраћај се одвија отежано, трамваји заустављени

Костовски је 2018. године побегао са одсуства због лечења током издржавања робије у Бразилу, где је осуђен на 19 година због прекоокеанског кријумчарења кокаина.

Слободан Костовски рођен је 4. децембра 1953. године, а иза њега је бурна мафијашка каријера. Коле је био веома близак пријатељ Жељка Ражнатовића и његовог кума Милана Ђорђевића Бомбоне.

Из архива шведске полиције проицуреле су 2019. године фотографије са видео-надзора банке коју је Жељко Ражнатовић Аркан опљачкао 1979. године. Арканова банда је у то време починила две узастопне пљачке у Шведској (Стокхолму и Гетеборгу), а потом побегла у Холандију. Тамо су ухапшени у октобру исте године.

Željko Ražnatović Arkan
Жељко Ражнатовић Аркан / Извор: Фото: Printscreen/Švedska полиција/Антена М

Шведска полиција саопштила је да су у саставу банде, осим Аркана, били и Карло Фабијани и Слободан Коле Костовски. За Карла Фабијанија многи тврде да је заправо Ђовани ди Стефано који се раних деведесетих година прошлог века појавио у Аркановом друштву у Београду као бизнисмен сумњиве репутације, наводни власник студија "Метро Голдвин Мајер" и тада популарног Радиа Пингвин.

Спектакуларно бекство из холандског затвора

На фотографији коју је објавила шведска полиција види се пљачка банке која се догодила 1979. године у којој је учествовао Новопазарац Слободан Коле Костовски заједно са Арканом. После хапшења у Холандији, тричлана пљачкашка банда обрела се у затвору у овој држави. Због пљачке банке у Амстердаму и разбојништва у Хагу осуђен на седам година строгог затвора. Једва годину дана касније холандски таблоиди нашироко су извештавали о спектакуларном бекству "неухватљивог Србина из робијашнице Амстел".

Бекство је било попут оног у холивудским филмовима. Препричава се и даље како су Жељкови пријатељи Слободан Костовски и Карло Фабијани добацили му пиштољ, како је Ражнатовић прескочио зид и тако постао идол младих са оне стране закона у то време. 

Arkan
Аркан / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Capo Ди Tutti Цапи

Двојица пријатеља, како су извештавали холандски медији, пребацила су Аркану револвер преко зида док је био у редовној шетњи затворским кругом. Ражнатовић је потом оружјем запретио затворским стражарима и уз помоћ "лоповских мердевина" које су рукама направили осуђеници, успео је да се пребаци преко зида високог четири метра и опасаног бодљикавом жицом. Филмско бекство, како је касније утврђено, до детаља су испланирали Карло Фабијани и Коле. Колико су далеко ишли у том планирању говори податак да су чак ишли на часове летења, јер им је идеја била да из хеликоптера спусте конопац у двориште затвора, како би Ражнатовићу омогућили бекство. Извукли су га, међутим, на други начин.

Искочили кроз прозор

Према подацима који се могу наћи у нашој земљи, Ражнатовић и његов ортак Фабијани извели су три оружане пљачке и 12 провала. Фабијани је у Стокхолму ипак ухапшен, али кад је 1974. године изведен пред шведски суд, на сцену ступају Коле и Аркан. Они су се маскирани појавили у судници. Аркан је пиштољем запретио шведском судији, а други пиштољ добацио је Фабијанију. Сва тројица су потом побегла искочивши кроз прозор.

Цига их све снабдевао кокаином

Све набавке кокаина из Јужне Америке ишле су, како се сумња, преко Горана Нешића, познатијег као Цига, ухапшеног у Бразилу. Верује се да су међу групама које су преко Нешића набављале кокаин клан Дарка Шарића, Дејана Стојановића Кеке, такође ухапшеног у Бразилу, Жељка Максимовића Маке, чији је некадашњи блиски сарадник Слободан Костовски, осуђен у Бразилу, Милете Миљановића, вође групе "Америка" који је ухапшен у Италији и Луке Бојовића. Костовски је једини који је ухапшен, па успео да побегне.

О Аркану се потом мање-више све зна - на крају је оптужен за ратне злочине, али није изведен пред Трибунал у Хагу, јер је убијен 2000. године.

Костовски је у Србији повезиван са групом Жељка Максимовића Маке са којим је оптужен за убиство полицијског генерала Бошка Бухе 10. јуна 2002. године. Од почетка истраге њих двојица су била у бекству и кад је почело суђење, седишта у првом реду за главнооптужене била су празна. Иза празних места на оптуженичкој клупи седели су остали чланови групе Никола Маљковић, Владимир Јакшић Карлос, Драган Илић Лимар, Драган Алијевић и Горан Рајачић. То је било прво суђење пред Специјалним судом у Београду.

Сви су ослобођени оптужби за убиство генерала Бухе и наложено је ново суђење. Потернице за свима који су у бекству су расписане, али предмет и даље мирује.

Занимљиво је да се и за Маку, као и за Костовског, говорило да се крије у Јужној Америци.