Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ВЕЛИЧАЛА ДЕЧАКА-УБИЦУ, ПА ЗАВРШИЛА ИЗА РЕШЕТАКА: Огласили се мајка и адвокат, рочиште заказано за четвртак

12.07.2023. 19:51
Пише:
Србија Данас/Блиц
Okružni zatvor Novi Sad
Окружни затвор Нови Сад / Извор: Фото: YouTube/kanal9tvns/Printscreen

Виши суд у Новом Саду одредио је притвор четрнаестогодишњакињи због, како кажу, оправдане сумње да је на школском часу изнела тврдње које су изазвале панику.

Четрнаестогодишња девојчица из Футога налази се већ два месеца у притвору због, како кажу у Вишем суду у Новом Саду, сумње да је на школском часу "изнела тврдње које су изазвале панику" недељу дана након велике трагедије у београдској школи "Владислав Рибникар".

ЗА БЕЗБРИЖНО ЛЕТОВАЊЕ: Ево како да изаберете ЕФИКАСАН ПРОБИОТИК!

ЗА БЕЗБРИЖНО ЛЕТОВАЊЕ: Ево како да изаберете ЕФИКАСАН ПРОБИОТИК!

ТОМА ФИЛА ОТКРИВА СУДБИНУ ДЕЧАКА УБИЦЕ ИЗ РИБНИКАРА: "У овом случају он ће ићи кући"

ТОМА ФИЛА ОТКРИВА СУДБИНУ ДЕЧАКА УБИЦЕ ИЗ РИБНИКАРА: "У овом случају он ће ићи кући"

ШТА СЕ ДЕШАВА СА НАШОМ ДЕЦОМ? Злочини које чине леде крв у жилама - после дечака убице стигла још једна ЈЕЗИВА ВЕСТ

ШТА СЕ ДЕШАВА СА НАШОМ ДЕЦОМ? Злочини које чине леде крв у жилама - после дечака убице стигла још једна ЈЕЗИВА ВЕСТ

Да ли је ово велика казна за једну девојчицу запитао се и заштитник грађана који је након продужења притвора покренуо поступак контроле рада Центра за социјални рад у Новом Саду, као и основне школе у Футогу.

Њена мајка каже да се нада да ће је пустити из притвора, јер је рочиште у том случају заказано за четвртак, 13. јул.

- Прво смо се шокирали када је ухапшена, па када јој је одређен притвор, а када јој је 12. јуна продужен притвор за још месец дана свиснула сам. Јако се бринем како то она све психички подноси и да ли ће боравак у притвору, где је убедљиво најмлађа, јер је у соби са још шест жена, оставити неке последице по њено ментално здравље - каже мајка притворене девојчице.

Zatvor
Затвор / Извор: Профимедиа

Виши суд у Новом Саду одредио је притвор четрнаестогодишњакињи због, како кажу, оправдане сумње да је на школском часу изнела тврдње које су изазвале панику и да је пре него што је ухапшена на друштвеној мрежи Тик Ток објавила узнемирујући садржај, алудирајући на догађаје у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду.

Како је након њеног хапшења саопштио МУП, сумња се да је она претила ученицима у разреду и на друштвеној мрежи пружала подршку осумњиченом дечаку убици.

Због наведеног, четрнаестогодишњакиња се терети да је извршила кривично дело изазивање панике и нереда, а наредног дана је у њеној кући нађен метак те се због тога терети за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Виши суд у Новом Саду је малолетници одредио притвор 13. маја, а затим јој је Судско веће Вишег суда у Новом Саду 12. јуна притвор продужило до 12. јула.

Након што је девојчици продужен притвор, заштитник грађана покренуо је поступак контроле рада Центра за социјални рад у Новом Саду, као и основне школе у Футогу.

Из канцеларије омбудсмана рекли су да ће проверити и услове у којима девојчица борави у притвору. Ипак, оно за шта нису овлашћени јесте да контролишу рад судова, али су затражили од Вишег суда у Новом Саду информације о поступању у овом случају.

Viši sud u Novom Sadu
Виши суд у Новом Саду / Извор: Фото: Виши суд у Новом Саду

Адвокат притворене малолетнице, Растко Ружичић, каже да поздравља потез заштитника грађана и иницијативу те институције о покретању поступка контроле рада Центра за социјални рад у Новом Саду, као и основне школе у Футогу.

Каже да је одбрана на главном претресу 23. јуна поднела захтев за изузеће стручних лица Центра за социјални рад Града Новог Сада, као и дежурног радника Центра, који је био присутан са малолетном након лишења слободе и приликом саслушања малолетне пред Вишим судом.

Према његовим речима, суд је био обавезан да претходно размотри привремено смештање у прихватилиште, васпитну или сличну установу, односно, стављање под надзор органа старатељства или смештање у другу породицу притворене девојчице.

Како је раније речено медијима, Судско веће Вишег суда у Новом Саду је приликом доношења одлуке о продужењу притвора узело у обзир начело пропорционалности који се примењују у поступку према малолетницима, да се притвор према малолетном може само изузетно одредити.

- У конкретном случају, по мишљењу судског већа, притвор је нужна мера, јер не постоје адекватни услови који би гарантовали да ће малолетна бити издвојена из средине у којој живи и да ће се на тај начин отклонити опасност од бекства и постојање опасности од понављања кривичних дела, у кратком временском периоду, за које је основано сумњива у овом судском поступку, као ни другим блажим мерама за обезбеђење присуства малолетне прописаним Закоником о кривичном поступку као алтернатива притвору - рекли су тада из Вишег суда у Новом Саду.