Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГДЕ БЕЛИВУК КРИЈЕ ПАРЕ? Једна од највећих мистарија клана - помиње се цифра од 10 МИЛИОНА ДОЛАРА (ФОТО)

14.08.2021. 16:03
Пише:
Србија Данас/Блиц
Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija

Беливуков клан је оптужен за пет свирепих убистава, отмице, силовање, диловање дроге и нелегално поседовање арсенала оружја

Када је ухапшен криминални клан који су предводили Вељко Беливук звани Веља Невоља и Марко Миљковић звани Маре Месар, из више њихових штекова заплењено је свега око 370.000 динара, 32.000 евра, нешто лира, форинти, долара и франака - незнатна количина новца у односу на ону за коју се сумња да ова криминална група заправо поседује. Сумња се да Беливуков клан, који се бавио и дистрибуцијом великих количина наркотика, и даље негде скрива огромну количину новца који полиција још није успела да пронађе.

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА У БОРУ: Младић ударио бициклом у бандеру и погинуо

ВЕЛИКА ТРАГЕДИЈА У БОРУ: Младић ударио бициклом у бандеру и погинуо

СВЕ ДО 15. СЕПТЕМБРА, ТРАЈЕ ВЕЛИКА АКЦИЈА! Возачи пазите се, повећан број полиције на ауто-путевима Србије

СВЕ ДО 15. СЕПТЕМБРА, ТРАЈЕ ВЕЛИКА АКЦИЈА! Возачи пазите се, повећан број полиције на ауто-путевима Србије

ТЕЛО МУШКАРЦА ПРОНАЂЕНО У НАПУШТЕНОЈ КУЋИ У ЛЕСКОВЦУ: Верује се да је умро од глади

ТЕЛО МУШКАРЦА ПРОНАЂЕНО У НАПУШТЕНОЈ КУЋИ У ЛЕСКОВЦУ: Верује се да је умро од глади

Управо је ово један од разлога због ког је Тужилаштво за организовани криминал затражило притвор за припаднике клана осумњичене за незапамћена злодела. Како се сазнаје, постоји реална бојазан да је ова криминална група прибавила знатну финансијску корист, највише од продаје наркотика, а која у већем делу није пронађена, те да би, уколико би били пуштени на слободу, сакривени новац искористили за бекство.

- С обзиром на кривична дела која им се стављају на терет и казне које им због тога прете, јасно је да би, чим би били пуштени на слободу, покушали да се сакрију или побегну - каже извор.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Током претреса свих просторија које је Беливуков клан, који је оптужен за пет свирепих убистава, отмице, силовање, диловање дроге и нелегално поседовање арсенала оружја, користио на више локација у Србији, заплењено је тачно 369.000 динара, 31.770 евра, 11.090 турских лира, 3.000 мађарских форинти, 250 америчких долара, 20 аустралијских долара и 270 швајцарских франака.

Прљави новац

Да је то само делић "прљавог" новца овог клана јасно је и само по оним "пословима" које су обавили и за које се по оптужници терете. Наиме, примарна делатност криминалне групе Веље Невоље и Марка Миљковића била је диловање дроге коју им је испоручивао црногорски кавачки клан под чијим окриљем су последњих година делали. Према оптужници, овај клан је осумњичен да је дрогу највише држао у штеку на стадиону Партизана у Хумској где је разблаживана и мешана са другим супстанцама како би на тај начин повећали њену количину, а самим тим и зараду.

Кокаин су "сецкали" са кофеином и бензокаином. На стадиону у Хумској то је био главни задатак оптуженог Алексе Шејића, који се терети и за силовање једног младића. Он је, како се наводи у оптужници, добијао по 100 евра по тури за овај посао, као и собу на стадиону у којој је спавао.

Veljko Belivuk
Вељко Беливук / Извор: Профимедиа

Други припадник овог клана који је имао задужење да чува и дистрибуира дрогу био је Владимир Димитријевић. Он је, како је сам признао, од Беливука добио криптовани телефон.

- Достављана ми је дрога по кило у ПВЦ фолији и остављана у мом "фијат пунту" недалеко од сервиса којим држим у Браће Јерковић. Кокаин сам држао у кући у гаражи и по налогу Беливука сам на 500 грама додавао 50 грама базе. Паковао у 50 или 100 грама и превозио на договорено место. Добио сам укупно 12.000 евра лично од Беливука - рекао је Димитријевић.

Од почетка 2020. године до 4. фебруара ове године, а када су уследила хапшења, Димитријевић је држао и препаковао, по свом признању, најмање осам килограма кокаина. Остављао је препакован кокаин на разним местима, најчешће по аутомобилима, али и на централном гробљу.

Када се у обзир узме чињеница да на улицама, само један грам кокаина кошта од 50 до 100 евра, у зависности од чистоће, јасно је Невољин клан зарађивао и негде имао много више новца од оног који је пронађен.

Где је 200.000 евра од продатих кола?

Према оптужници против клана Веље Невоље, након што су намамили, а потом свирепо мучили и убили Здравка Радојевића, Беливукова група је, као по филмском сценарију, украла неколико луксузних аутомобила које је Радојевић продавао на свом ауто-плацу. Судећи по оптужници Беливуков клан, када је преварио Здравкову супругу, и одвезао, наводно по његовом налогу, све аутомобиле продао их је екипи из Албаније.

С обзиром на то да су у питању били све луксузни аутомобили чија је вредност била и по 50.000 евра, јасно је да је Невољин клан и само од ове "трансакције" зарадио озбиљан новац који није пронађен.

Милиони у биткоинима?

Од почетка истраге против Невољиног клана спекулише се да су свој новац претварали у биткоине и тако га држали "на сигурном" подаље од полиције и без могућности да им га неко украде. Сумња се да Беливуков клан у биткоинима има 10 милиона долара, као и да је на тај начин плаћао дрогу коју је касније разблаживао и продавао по Београду, али и другим деловима Србије. У прилог овој тврдњи иде и чињеница да је један од најистакнутијих чланова клана био управо мушкарац који је био ИТ стручњак - у питању је Срђан Лалић, који се с широким осмехом на лицу фотографисао са Беливуком изнад тела једне од жртава овог клана.

Velja Nevolja
Веља Невоља / Извор: Фото: Пинк printscreen

Лалићева главна улога била је набавка и одржавање криптованих телефона, али и трговање биткоинима.

Веља Невоља и његов сарадник убица

- У почетку се сумњало да је његова улога била само да обезбеђује телефоне са апликацијом Скај за шифровану комуникацију, региструје хостинг и пере новац, јер је трговао биткоинима. Међутим, истражитељи су остали шокирани када су схватили да стручњак за компјутере са задовољством држи главу измучене жртве - рекао је извор из истраге.