Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГДЕ ЈЕ НЕСТАО ВОЂА КАВЧАНА? Звицера траже, али као да је ПРОПАО У ЗЕМЉУ - сад га јуре и Украјинци, ево и зашто

18.01.2022. 21:54
Пише:
Србија Данас/Блиц
zvicer
звицер / Извор: Фото: detective-info.com.ua

Окружни суд у Кијеву наложио је да се поново саслушају Радоје Звицер и његова супруга Тамара

Окружни суд у Кијеву наложио је да се поново саслушају Радоје Звицер и његова супруга Тамара због покушаја атентата на њега у елитном делу поменутог града у Украјини. С обзиром на то да је вођа кавачког клана у бекству од марта ове године, врло је упитно како ће га поново испитати, а за њим су потернице расписале и Србија и Црна Гора.

ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ О ДОКАЗИМА И ДО 5.000 ЕВРА! Откривена мрежа Беливука и инспектора у полицији- цена скочила након хапшења вођа кољачког клана

ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ О ДОКАЗИМА И ДО 5.000 ЕВРА! Откривена мрежа Беливука и инспектора у полицији- цена скочила након хапшења вођа кољачког клана

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ВАСПИТАЧУ КОЈИ ЈЕ ПИПКАО ДЕВОЈЧИЦУ (5): Ево колику КАЗНУ тражи Тужилаштво

ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ВАСПИТАЧУ КОЈИ ЈЕ ПИПКАО ДЕВОЈЧИЦУ (5): Ево колику КАЗНУ тражи Тужилаштво

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Налаз вештака недвосмислен, осумњиченом за убиство Ђокића пропао још један план

НАЈНОВИЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ: Налаз вештака недвосмислен, осумњиченом за убиство Ђокића пропао још један план

Иначе, због покушаја убиства ухапшени су Петар Јовановић, Стефан Ђукић, Емил Тузовић и Милан Бранковић који се доводе у везу са "шкаљарским" кланом.

Суд у Кијеву дао је истражитељима рок од годину дана да прикупе додатне доказе против плаћеника из "шкаљарског" клана који су 2020. покушали да убију вођу "кавчана".

Према тврдњама из истраге, у покушај његовог убиства били су умешани и припадници кавачког клана у Словенији. У оптужници подигнутој против чланова словеначких кавчана се наводи да су чланови ове групе били ангажовани и да пребаце једног држављанина Црне Горе из Украјине на територију Европске уније након атентата на вођу тог клана.

Ова тврдња се заснива на основу пресретнуте комуникације између чланова словеначких "кавчана" Филипа Врзића и Дарка Невзатовића у криптованој апликацији "Скај".

Иначе, Радоје Звицер побегао је у фебруару ове године непосредно након што су ухапшени његови сарадници Вељко Беливук, Марко Миљковић и остатак екипе. Вођа "кавачког" клана већ у марту није затечен у својој кући у которском насељу Кавачи. Црногорска полиција упала му је у кућу 28. марта. Његово бекство се поклопило и са открићем холандске полиције која је разоткривајући дистрибуцију кокаина на простору скандинавских земаља и пратећи руте дошла управо до "кавчана" и плана ликвидације. Том приликом је раскринкан план који је направљен за убиство Подгоричанина Милића Миње Шаковића, за кога се сумња да је учествовао у ликвидацији вође навијача Партизана Александра Станковића званог Сале Мутави, који је, док је био жив, био пријатељ и шеф Веље Невоље.

Звицер је последњи пут, наводно, лоциран у Бразилу. Преко Босне и Херцеговине напустио Балкан, а потом му је, како се сумња до Јужне Америке, једна станица била Шпанија. Поједини медији су објавили да је Звицер био лоциран у Паризу.

Очигледно је да је Звицер имао јаке помагаче, као и добро припремљену логистику и сигурне локације, обзиром да је "испарио" док је био на мерама.

- Бежање му је омогућила особа из безбедоносних структура. Тако је успео да умакне из Црне Горе. Јављено му је када је најбоље да побегне. Такве особе, тако високо рангирани криминалци увек унапред имају спремне сигурне локације. То је једна читава веза, читав крими који је повезује више земаља - рекао је криминолог Добривоје Радовановић за "Блиц" и додао да су земље у којима био могао да се крије Јужна Америка, Јужна Африка: "То су у већини случајева Јужна Америка и земље Јужне Африке, мада, то не мора да значи, али већном су неке од те две. Да би дошли дотле они морају да имају јака "леђа" и у Албанији, Шпанији, Босни... Дакле, у свим земљама преко којих се иде тако далеко".

Тамара га спасла смрти

Подсетимо, два Србина и два црногорска држављанина ухапшена су због сумње да су 23. маја 2020., испред зграде у којој је Звицер живео с породицом у Кијеву, испалила рафал на њега. Звицерова супруга Тамара спасла га је смрти јер је извукла пиштољ и запуцала на нападаче.

- Украјинска полиција планира низ истражних радњи у вези с покушајем убиства вође кавачког клана. Очекује се да ће истражитељи опет испитати Тамару и Радоја Звицера јер су директни учесници овог ватреног обрачуна - пишу украјински медији:

- Поред тога, спровешће се и сет мера за идентификацију свих умешаних у пуцњаву. Није искључено да се уради и нова реконструкција догађаја. Прегледаће се сви видео-снимци из елитног дела Кијева, где се пуцњава догодила. Покушаће опет да се истраже и илегални улазак убица на територију Украјине.

Ђукић и Тузовић покушали бекство из затвора

Осумњичени Стефан Ђукић, који се налази у притвору у Украјини, наводно је планирао бекство из затвор са Емилом Тузовићем.

До овог открића дошло се након што је Специјално државно тужилаштво Црне Горе дешифровало телефон који има апликацију Скај, а који је користио један од припадника Ђукићеве групе. Ђукић је током децембра 2020. са Емилом Тузовићем у притвору путем Скаја уговарао бекство из затвора. Још увек није познато ко им је доставио телефон у затвор.