Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ГОДИШЊИЦА МАСАКРА У РИБНИКАРУ Одржан музичко-сценски програм у знак сећања на страдале: Цео СКЦ у сузама (ФОТО/ВИДЕО)

03.05.2024. 08:29
Пише:
Србија Данас
Osnovna škola Vladislav Ribnikar
Основна школа Владислав Рибникар / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Годину дана је прошло од стравичног масовног убиства када је дечак стар 13 година убио деветоро деце и чувара школе у Основној школи "Владислав Рибникар".

Музичко-сценски програм у знак сећања на жртве у СКЦ-у

У Студентском културном центру у 20 часова почео је музичко-сценски програма у знак сећања на жртве масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар".

Родитељи страдале деце, рођаци и пријатељи окупили су се како би поделили своју тугу и још једном послали поруку солидарности.

Током сценско-музичког наступа пуштена је и песма "Wait фор ме" коју је написао Слободан Негић, отац убијене ученице Софије, а коју је њој посветио.

На крају програма приказане су слике са именима свих жртава оба масовна злочина 3. и 4. маја у ОШ "Владислав Рибникар" и Малом Орашју и Дубони, селима код Смедерева и Младеновца.

Међу првима су у СКЦ дошли Милош и Сузана Чикић, отац и мајка убијеног Андрије Чикића.

Убрзо затим дошао је и Драган Кобиљски, отац страдале Еме Кобиљски.

У зграду СКЦ-а стигла је и наставница која је кобног 3. маја закључала врата учионице и на тај начин спасла више живота недужне деце.

На Ташмајдану је такође постављен екран на коме се емитује директан телевизијски пренос завршног музичко-сценског програма.

Вучевић се уписао у књигу жалости

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић уписао се данас у књигу жалости поводом обележавања прве годишњице трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар", где је убијено деветоро деце и радник обезбеђења. Том приликом је написао:

"Србија је и даље у шоку и неверици. Бол је неописив. Празнина је бескрајна. Ваша имена ће заувек остати на нашим уснама, а љубав и жал у нашим срцима. Надам се и верујем да сте у неком бољем свету, на бољем и праведнијем месту. Да се не понови! Да се никад не заборави!!!", написао је председник Владе.

Патријарх српски Порфирије огласио се поводом годину дана од трагедије

- Ми, одрасли, нисмо створили свет у којем се врлина и другарство цене. Како будете одрастали, драга децо, искуство ће вас учити да смо вам оставили свет у којем има много неправде и зла. Али никада немојте помислити да је читава стварност таква. Није! И не мора бити! - истакао је патријарх у обраћању деци, ученицима основних и средњих школа у Србији, а саопштила Српска православна црква.

- За бољи свет се, међутим, морамо борити; али не тако што ћемо на насиље узвраћати насиљем, него добротом - попут Христа, који се чак и са Крста моли за оне који га распињу и вређају, и жели им добро - навео је патријарх.

Истакао је да је победа зла и неправде привремена и привидна.

- Велики петак није коначна истина о доброти коју носите у срцима, којој вас уче ваши родитељи, учитељи и наставници; којој се надате и коју прижељкујете да видите у целом свету, а коју јасно видите у Христу - навео је патријарх.

Према његовим речима, лепо васпитање, искрено пријатељство, љубав и пожртвованост имају смисла зато што их Бог потврђује и зато што им се анђели радују.

- Будите, дакле, храбри и истрајни у добру; а када вам буде тешко - угледајте се на Христа; и знајте да доброта односи коначну победу! Васкрсење Христово је ваша победа! Христос Васкрсе! - навео је патријарх српски Порфирије у обраћању деци, ученицима основних и средњих школа у Србији.

Вучевић и чланови Владе дошли да одају почаст

Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић положио је цвеће у школи "Владислав Рибникар" на годишњицу убиства девет ученика и радника обезбеђења ове школе. Вучевић је у пратњи министара Славице Ђукић Дејановић, Томислава Момировића, Дејана Ристића и других дошао испред Рибникара како би положио цвеће и одао пошту убијенима у стравичном злочину 3. маја прошле године.

Knjiga žalosti u "Ribnikaru"
Књига жалости у "Рибникару" / Извор: Србија Данас

Грађани испред школе се уписују у књигу жалости

Иако киша пада напољу, данас је људима било важно да одају почаст анђелима чији су животи изненада прекинути тачно пре годину дана у просторијама ОШ "Владислав Рибникар".

Река људи уписује се у књигу жалости док ђаци Основне школе Владислав Рибникар на Врачару пале свеће на уређеном простору, првом делу будућег меморијалног центра.

Почео форум "Буђење" на Ташмајдану

Од 9.00 до 19.00 часова ће на посебно постављеном екрану на Ташмајдану, у близини споменика Десанки Максимовић, бити емитован видео колаж сећања на жртве.

У простору Форума биће доступна кутија за поруке, као и QR кодови који ће омогућити грађанима да поделе своја размишљања и предлоге, што ће бити материјал који ће се користити у процесу развоја идеја о будућем Меморијалном центру.

Циљ Форума је да људи отворено говоре о потребама које су имали након трагедија, о томе да ли су држава и друштво успели да на те потребе одговоре, као и о начину на који треба у будућности да се сећамо трагедија из маја 2023. године.

Građani se okupljaju ispred osnovne škole
Грађани се окупљају испред основне школе / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Велики број грађана и даље стиже

Велики број грађана пристиже испред школе. Пале свеће и љубе слике убијених. На дрвећу око школе налазе се ласте од папира. Овим симболом облепљени су и зидови ОШ "Владислав Рубиникар".

Minut ćutanja
Минут ћутања / Извор: РТС/Принтсцреен

"Минут ћутања"

Испред Основне школе "Владислав Рибникар" зачуо се звук сирене који је трајао један минут.

У исто време испред све медијске куће на минут прекинуле су програм.

Родитељи су дошли загрљени, а испред школе је и велики број њихових другара и грађана са цвећем у рукама. Људи се окупљају на месту испред школе где је постављен пано са фотографијама убијених, где полажу цвеће и пале свеће.

Roditelji dece stigli u Ribnikar
Родитељи деце стигли у Рибникар / Извор: Србија Данас/Милана Павковић

Родитељи убијене деце и породица чувара школе у ОШ "Владислав Рибникар"

Родитељи убијене деце и породица чувара школе у ОШ "Владислав Рибникар" стигли су у ову установу носећи венце од белог цвећа и свеће у рукама.

Они су сви заједно дошли да одају пошту својим најмилијима који су трагично страдали пре тачно годину дана у просторијама ове школе када је на њих запуцао тринаестогодишњи дечак, без разлога и мотива.

Građani se okupljaju ispred osnovne Škole
Грађани се окупљају испред основне Школе / Извор: Србија Данас

Грађани се окупљају испред школе

Вучић одао пошту жртвама масакра

Председник Републике Србије Александар Вучић положио је цвеће у школи "Владислав Рибникар" на годишњицу убиства девет ученика и радника обезбеђења ове школе.

- Пре тачно годину дана, свануло је последње школско јутро за наших девет анђела и човека који их је чувао и о њима очински бринуо. Прошла је година од незапамћене трагедије која је оставила неизбрисив ожиљак на души целе земље, али нису прошли бол, неверица и неизмерна туга - написао је Вучић и додао:

- Иза безумног чина који је у трену угасио животе, будућност и снове Ане, Софије, Маре, Андрије, Бојане, Ангелине, Еме, Катарине, Адриане и њиховог чика-Драгана, остала је празнина, али и страшна опомена целом друштву да свим снагама чувамо нашу децу од сваког зла, опасности и претње - написао је председник.

На то нас обавезују њихови снови и све оно што су могли да постану, поручује председник и додаје да ћемо учинити све све да се као земља уздигнемо после овог ужаса који нас је задесио.

Трећег маја је стигла  вест о пуцњави у близини школе "Владислав Рибникар", а непосредно потом и информација да је убијен чувар школе. Ипак, призор испред школе указује на то да се догодило нешто много страшније.

У послеподневним сатима пристигле су прве званичне информације. Из МУП Србије саопштили су да је убијено осморо деце и радник обезбеђења, док је рањено шесторо деце и једна наставница, који су збринути у Ургентном центру и Тиршовој.

- Ученик школе (13) који се сумњичи да је извршио овај злочин пронађен је и ухапшен у школском дворишту. Све полицијске снаге су и даље на терену и интензивно раде на расветљавању свих чињеница и околности које су довеле до ове трагедије - наводи се ус аопштењу МУП - наведено је у саопштењу МУП.

Потом је, у послеподневним сатима, уследила и званична конференција за медије, на којој су изнети детаљи о стању повређених, али и о томе како је злочин извршен.