Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

"ИМА ТРЕНУТАКА КАДА ЈОЈ СЕ ВРАЋАЈУ СТРАШНЕ СЛИКЕ" Речи мајке жртве Малчанског берберина одзвањају као опомена

05.08.2021. 16:59
Пише:
Србија Данас/Блиц
Malčanski berberin
Малчански берберин / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Masan Лекиц Official/Belle амие

Апелациони суд у Нишу правоснажно је осудио на доживотну робију Нинослава Јовановића (48) из села Малча за отмицу и продужено кривично дело силовања чија је жртва била дванаестогодишња девојчица.

Апелациони суд у Нишу потврдио је пресуду Вишег суда у Нишу којом је Нинослав Јовановић (47) из Малче, познатији као "Малчански берберин" осуђен на казну доживотног затвора због отмице и силовања дванаестогодишње девојчице из Сувог Дола код Ниша. Ово је прва пресуда за доживотну робију од усвајања измена Кривичног законика у мају 2019. године по којима робија прети свим силоватељима и убицама деце!

Компанија Делез Србија донирала УНИЦЕФ-у средства за модернизацију и опремање неонаталних јединица у Србији

Компанија Делез Србија донирала УНИЦЕФ-у средства за модернизацију и опремање неонаталних јединица у Србији

ГОТОВО ЈЕ: Малчански берберин правоснажно осуђен на доживотну робију

ГОТОВО ЈЕ: Малчански берберин правоснажно осуђен на доживотну робију

КО ЈЕ УХАПСИО БЕЛИВУКА И ЊЕГОВУ ГРУПУ? Коначно откривено све до детаља

КО ЈЕ УХАПСИО БЕЛИВУКА И ЊЕГОВУ ГРУПУ? Коначно откривено све до детаља

У Апелационом суду у Нишу је потврђено да је пресуда Јовановићу потврђена и експедована Вишем суду у Нишу 22. јула 2021.године.

Александра К, мајка злостављане девојчице, рекла је да је задовољна пресудом Апелационог суда и да се нада да ће она допринети да никада више ниједно дете не доживи то што се десило њеној ћерки.

- Ћерка се опоравила доста, боље је у сваком случају али још има тешких тренутака када јој се враћају те страшне слике. Не може да се заборави то никада, али идемо само напред. Не дао Бог да се ово понови било ком детету, надам се да ће оваква казна допринети да се нешто овако више никада не деси. Нисмо очекивали да ни буде другачија пресуда али потврда је била још значајнија и драго ми је што је тако испало. До краја живота биће иза решетака и мирно ће моћи да спавају бар нека деца у овом крају. Ни за једно дете не треба да буде мања казна за овакво злодело. Задовољни смо одлуком суда. Хвала и нашој адвокатици и судији која је донела пресуду али највише Игору Јурићу захваљујући коме је дошло до измена закона - рекла је Александра К.

Јовановић је 5. јануара ове године, тачно на дан када је 2020. године ухапшен после 17 дана највеће потере на овим просторима, осуђен у Вишем суду у Нишу на 11 година за отмицу дванаестогодишње девојчице, док је за силовање у продуженом трајању осуђен на доживотну робију, па му је као јединствена казна изречена казна доживотног затвора.

Речи судије Вишег суда у Нишу Тамаре Савић, председнице судског већа које је изрекло историјску пресуду, још увек одзвањају као опомена.

- Поновним пуштањем на слободу било када, он би нашао нову жртву. Доживотни затвор је једина казна која га може спречити да чини кривична дела - рекла је приликом образлагања пресуде у Вишем суду у Нишу, судија Тамара Савић.

Осуђивани силоватељ Јовановић, девојчицу која је тада имала 12 година отео је 20. децембра 2019. године у Брзом Броду пресревши је на путу до школе а потом је, претњама да ће јој убити родитеље, држао у страху пуних 10 дана. "Малчански берберин" је девојчицу сустигао у месту Брзи Брод око 7.25 часова и позвао је да уђе у "пунто" који је пре тога украо. Она је одбила и рекла да не сме, а онда јој се представио као "Бојан из Ниша, нови електричар у њеној школи". Питао је девојчицу да му покаже где се налази школа, па је тако обмануо да уђе у аутомобил. Када је схватила да не иду према школи, рекао јој је да су пошли краћим путем. Убрзо након тога саопштио јој је да је отета "јер је њен отац украо дијамант од неке бабе из Нишке Бање" и да ће "морати да буде са њим док га он не врати". Тада јој је први пут запретио да ће јој убити родитеље ако га не буде слушала. Када је девојчицу одвео до прве колибе у којој ју је крио и злостављао, она је покушала да побегне. Међутим, како се наводи у оптужници, Малчански берберин ју је тада ударио у главу и одсекао јој прамен косе.

Покушала да се одбрани циглом...

До 29. децембра на различитим локацијама на територији Ниша, Сврљига и Књажевца, до којих су долазили пешице, злостављао је, тукао и претио девојчици да ће јој убити родитеље. Не би ли је уплашио и одвратио од тога да тражи помоћ говорио јој је да су људи, које су сретали успут, зли. Више пута јој је шишао косу, а док ју је скривао у Орешцу девојчица је покушала да се одбрани тако што је циглом насрнула на њега, међутим он ју је у томе спречио. Вештачењем је несумњиво утврђено да је Јовановић био урачунљив када је чинио кривична дела, што су пред судом потврдили психолог и психијатар који су били део тима вештака.

Malčanski berberin
Малчански берберин / Извор: Србија Данас

Није га опаметило 20 година на робији

- Нема никакве сумње да је учинио кривична дела са директним умишљајем, и да је био свестан да су та дела забрањена, поготово ако се узме у обзир да је раније већ осуђиван за дела против полне слободе. Суд је приликом одмеравања казне узео у обзир све олакшавајуће и отежавајуће околности. Као отежавајућа околност узета је његова ранија осуђиваност и чињеница да је вишеструки повратник који је досад осуђиван 11 пута за разна кривична дела, од крађа до кривичних дела против полне слободе, као и да ово није први пут да за своју жртву изабере дете испод 14 година старости. Ранијим казнама није постигнута сврха кажњавања иако је преко 20 година провео у затвору, не само да је поновио него је и починио до сада најтежа кривична дела, по упорности суровости и последицама, јер је отео дете да би га принудио на обљубу - рекла је судија Савић, образлажући пресуду у јануару ове године.

Изузетно је суров

Она је истакла да је оптужени Јовановић показао изразиту упорност и суровост у извршењу кривичних дела за која је проглашен кривим.

- Све време док је бежао водио је малолетну оштећену са собом и принуђивао је на обљубу иако је дете било изнурено хладноћом, глађу и умором. Сву суровост показао је деветог дана када је оштећену, која је имала огуљотине, жуљеве од ходања и хематом који је био тешка телесна повреда, чак и тада силовао. У завршној речи он се извинио и навео да се каје за своја дела, међутим из држања оптуженог суд није нашао да се он каје, тако да нема ниједне олакшавајуће околности. Његов боравак на слободи после скоро 25 година у затвору није утицало да не чини кривична дела већ их је после веома кратког времена поновио, он је марта 2019. године изашао из КПЗ-а, а већ је у децембру исте године починио ова тешка дела - истакла је судија Савић образлажући првостепену пресуду.